| | | |

Postpartum voeding tips

Veel informatie over voeding voor aanstaande mama’s is vooral gericht op de maanden van zwangerschap, voorafgaand aan het krijgen van je baby. Maar voeding wordt niet minder belangrijk als jouw kindje eenmaal is geboren.

Hoewel de focus over het algemeen op het voeden van je nieuwe baby ligt – en dat is begrijpelijk! – is het super belangrijk om ook prioriteit te geven aan het goed en bewust voeden van jouw herstellende lichaam. Het is zelfs van cruciaal belang voor je fysieke, mentale en emotionele herstel. Goede, voedende voeding zorgt voor meer energie in jouw leven als “new mom” (hallo, slaaptekort). Bovendien nemen veel voedingsbehoeften voor mama’s toe tijdens de borstvoeding, omdat je via de moedermelk veel voedingsstoffen aan jouw baby overdraagt.

Het Vierde Trimester, de eerste tijd na je bevalling moet worden beschouwd als een heilige hechtingstijd tussen moeder en kind – en een tijd voor diepe zorg en rust voor jou als nieuwe moeder, aangezien je de afgelopen negen maanden een compleet mens hebt laten groeien en ter wereld hebt gebracht.

Elke vrouw ervaart een unieke kraamtijd, maar gezonde, ondersteunende voeding is voor ons allemaal in deze periode erg belangrijk. Terwijl je jouw kindje leert kennen, went aan de borstvoeding, wil ik je aanraden om ook echt voorrang te geven aan zelf goed eten. Dit is niet altijd gemakkelijk met alles wat die eerste tijd samen op je af komt, maar als je hier van te voren over na denkt en misschien wat hulp in kunt schakelen of zelf vooruit koken en dit invriezen tijdens de laatste weken van je zwangerschap, zal het je helpen om de energie en voeding te geven die je nodig hebt om jouw herstel goed en voorspoedig te laten verlopen.

Waarom is goede voeding na je bevalling zo belangrijk?

Allereerst: jouw kindje heeft net 9 maanden in jouw buik gegroeid. Tijdens deze 9 maanden zijn alle belangrijke voedingsstoffen en bouwstoffen naar je kindje gegaan, daarnaast ben je aan het herstellen van de bevalling en aan het ontzwangeren.
Wanneer je borstvoeding geeft, vraagt dit ook heel veel van je lichaam (hallo HONGER!!) en het is belangrijk om te weten dat verminderde voorraden micronutriënten het risico op postpartumdepressie kunnen verhogen.
Doordat er de laatste jaren veel onderzoek gedaan is, begrijpen we nu beter de rol van de darm-hersenverbinding (via de nervus vagus) bij het reguleren van je mood, en een studie uit 2013, vond een sterke correlatie tussen ontstekingswaarden, serotonineniveaus en postpartumdepressie.
Verder heeft het onderzoek naar het verband tussen een tekort aan voedingsstoffen tijdens zwangerschap / borstvoeding en postpartumdepressie aangetoond dat een tekort aan voedingsstoffen de productie van belangrijke stemmingsregulerende neurotransmitters, zoals serotonine, kan beïnvloeden en dat lagere niveaus van foliumzuur, vitamine D, ijzer, selenium, zink, vetten en vetzuren ook een hoger risico geven op postpartumdepressie.
Het is wel duidelijk dat goede voeding tijdens zwangerschap en na de geboorte van je kindje van vitaal belang is voor zowel jouw lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Hoewel jouw voorkeuren, trek en verlangen om te eten kunnen wisselen, zul je merken dat wanneer je borstvoeding geeft je in de eerste weken een enorme eetlust zult hebben.
En hoe je postpartum ervaring er ook uitziet, hieronder deel ik graag wat tips en enkele gezonde voedingsmiddelen om in huis te hebben.

De vijf heilige principes van voeding na de bevalling

  1. Eet warm, goed verteerbaar voedsel. Soepen, stoofschotels en curry’s vormen een uitstekende gemakkelijke maaltijd in je Vierde Trimester (en ver erna).
  2. Hydrateer goed. Als je borstvoeding geeft, zijn 10 tot 15 glazen water per dag nodig om je dorst te lessen en voldoende moedermelk te produceren. Bovendien, hoe meer vocht je binnen krijgt, hoe sneller je lichaam kan herstellen en regenereren.
  3. Eet een voedzaam, ontstekingsremmend dieet. Denk aan kleurrijke groente en fruit (Eat the Rainbow!) gezonde eiwitten, vetten en gezonde granen.
  4. Eet collageenrijk voedsel om weefselherstel te ondersteunen. Collageen is een superfood voor het herstellen van weefsels, en veel nieuwe moeders zweren erbij omdat het helpt bij haaruitval na de bevalling. Je kunt gehydrolyseerde collageensupplementen of -poeders vinden in de natuurvoedingswinkel of online (fijne merken zijn Vitakruid en Bonusan).
  5. Neem de juiste supplementen. Slik tijdens de borstvoedingsperiode nog steeds je hoogwaardige prenatale vitamines en mogelijk andere supplementen die je extra nodig hebt. Kies zoveel mogelijk voedingssupplementen die worden aanbevolen door bijv. een orthomoleculaire therapeut, niet de algemeen verkrijgbare merken bij bijv. Kruidvast of Etos. Dit zijn synthetische supplementen en worden niet of veel moeilijker opgenomen door je lichaam.

Ontstekingsremmende voeding

Ik noemde het net hierboven al even: ontstekingsremmend voedsel. Maar wat is dat nou eigenlijk?
Ontstekingsremmende voeding is rijk aan voedingsstoffen die helpen om de afgifte van pro-inflammatoire cytokines te remmen – moleculen die ontstekingsniveaus reguleren.
Om je lichaam te ondersteunen in haar herstel, weefsels opnieuw op te bouwen, je geestelijke gezondheid te beschermen, voedingsrijke moedermelk te produceren en je eigen voedingsstoffen levels te herstellen, is het van belang zoveel mogelijk ontstekingsremmende voeding te eten.

Je kunt denken aan onder andere:

  • Een grote verscheidenheid aan verse, kleurrijke groenten (vooral bladgroenten)
  • Vruchten en bessen
  • IJzerrijke eiwitten
  • Gezonde vetten
  • Vette, kwikarme vis
  • Matige hoeveelheden glutenvrije, voedingsrijke granen
  • Voedsel dat rijk is aan probiotica

Waar het op neer komt

Hoewel de zorg voor een nieuwe baby hoe dan ook een uitdaging is, ben ik er van overtuigd dat goede en bewuste voeding je sneller laat herstellen, zodat je de ontspannen, gelukkige, energieke moeder kunt zijn die je wilt zijn.
Weet dat je niet elke week al deze voedingsmiddelen hoeft te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Afwisseling en bewustzijn staan ​​centraal!
Ook raad ik je aan om na een maand of 2 na de bevalling je bij een orthomoleculaire voedingsdeskundige te laten checken op tekorten aan micronutriënten. Zo krijg je een advies op maat wat helemaal bij jouw situatie en gezondheid past.

Ben jij nu zwanger en weet je dat gezonde voeding essentieel is voor zowel jou als je groeiende baby?
Al die adviezen over wat je nou wel en niet moet eten als je zwanger bent, kunnen erg verwarrend zijn.
Daarbij komt dat de nadruk vooral ligt op wat je NIET mag eten, maar wat moet je nu eigenlijk WEL eten om jouw lichaam te helpen tijdens dit magische proces van  creatie van nieuw leven.

Mijn “Ultieme gids voor een gezonde & stralende zwangerschap”

Ik kan jou hierbij helpen met mijn “Ultieme gids voor een gezonde en stralende zwangerschap”. 

  • Wat heb je nodig en wat kun je beter laten staan
  • Voeding & supplementen voor elk trimester, incl. postpartum
  • Natuurlijke remedies tegen zwangerschapskwaaltjes
  • Voedende recepten
  • Wat kun je eten tijdens geboorte
  • Boodschappenlijstje

    In mijn programma’s en tijdens mijn 1:1 coaching sessies krijg ik namelijk vaak vragen over voeding en beweging tijdens zwangerschap. Zelf heb ik al jaren een grote interesse in echt gezonde voeding, die je lichaam ondersteunt en voedt en met behulp van de adviezen van een orthomoleculair therapeute tijdens mijn eigen zwangerschap, weet ik precies wat je hiervoor nodig hebt als je een kindje verwacht. Daarnaast weet ik door mijn achtergrond als yogalerares ook het nodige over anatomie en fysiologie.

In deze 6 e-books deel ik al mijn kennis (vanuit orthomoleculaire voedingsleer) over gezonde, helende, echte voeding waarmee je jouw lichaam ondersteunt deze prachtige taak te vol brengen. Je krijgt alle  informatie over wat je per trimester nodig hebt aan voeding en evt. supplementen om de gezondheid en ontwikkeling van je groeiende kleintje te ondersteunen, maar ook jouw herstel na de geboorte.
En daarbij geef ik je super veel recepten, tips, trucs en ook natuurlijke remedies tegen veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Vergelijkbare berichten