| |

De Maxi Cosi als autostoel, punt.

De Maxi Cosi als autostoel. En de punt staat hier in dit geval heel expliciet. De Maxi Cosi is een autostoel punt. (Note: Maxi Cosi is een merknaam en in de volksmond een verzamelnaam voor autostoelen geschikt voor baby’s van 0-9 maanden. Lees het woord Maxi Cosi in deze context.) Heel vaak zien we hele kleine baby’s urenlang rondgereden worden in hun Maxi Cosi op het onderstel van de kinderwagen. Superhandig natuurlijk, zeker als je kleintje net in slaap is gevallen in de auto en daarna nog mee op sleeptouw moet. Voor de gezondheid en ontwikkeling van je kleintje is het wel beter om de Maxi Cosi alléén als autostoel te gebruiken. Waarom dat is leggen we je met veel liefde uit.

Laten we voorop stellen dat we ons er zelf ook regelmatig schuldig aan gemaakt hebben toen onze eerste kleintjes nog klein waren. We wísten simpelweg niet beter. Als niemand je het vertelt, hoe kan je zoiets dan weten? Daarom vertellen wij het je, zodat jij een andere keuze kunt maken. Of niet, dat is aan jou 😉

Actieve houding

Voor de natuurlijke ontwikkeling van je kindje is het belangrijk dat je kindje in een actieve houding verblijft. Liggend op de rug is voor een baby eigenlijk een heel onnatuurlijke houding. Het hoofdje is drie keer zo zwaar als het lijfje. Je kleintje heeft nog geen of weinig controle over zijn ledematen. Liggend op de rug zijn de ingewanden kwetsbaar en dat voelt heel onveilig voor je kindje. In de Maxi Cosi liggen ze niet plat op hun rug, maar licht gebogen. In die houding liggen ze geforceerd in een passieve houding en zijn niet in staat hun eigen houding te corrigeren.

Wanneer je kindje in slaap valt is de kans groot dat het hoofdje wat naar beneden zakt door de zwaartekracht en de houding in de Maxi Cosi. Doordat het hoofdje zo zwaar is kan het kinnetje op de borst zakken en dit kan ademhalingsproblemen geven. In deze houding diep in slaap vallen geeft een grote kans op zuurstoftekort. Vooral kindjes die te vroeg geboren zijn of bepaalde aandoening hebben waardoor ze een lagere spierspanning hebben lopen een groot risico op zuurstoftekort.

‘Maar mijn kindje slaapt zo lekker in de Maxi Cosi’, ja dat kan best en dat kan dus alles te maken hebben met een gebrek aan zuurstof. De gevolgen van licht zuurstoftekort zijn lang niet altijd zichtbaar. Meer niet dan wel eigenlijk. Maar zuurstoftekort brengt áltijd schade aan de hersenen mee. Op lange termijn kunnen er problemen met de motoriek, slapen, praten en leren ontstaan. Belangrijk dus om de kans op zuurstofgebrek zo veel mogelijk te beperken.

In Nederland verkopen de meeste babyspeciaalzaken alleen de Maxi Cosi als de enige veilige vervoersmethode in de auto. Wanneer je met de auto op pad wilt met je kleintje kan je niet om het gebruik van een veilige autostoel heen. We raden je dan ook echt af om het hele ding meteen de deur uit te doen. Gebruik de autostoel bewust. Gebruik hem echt alleen als autostoel. Een paar tips om de stoel ook echt alleen als autostoel te gebruiken:

 • Laat de Maxi Cosi gewoon in de autostoel staan. Laat je niet verleiden om je slapende baby met Maxi Cosi en al nog even binnen te zetten, of op het onderstel van de kinderwagen te zetten. Dit zijn de meest ‘gevaarlijke’ momenten.
 • Gebruik een draagdoek, ringsling of draagzak voor het van en naar de auto lopen. Zo blijft je kleintje toch lekker warm en vaak slapen ze dan door de warmte en geborgenheid snel weer verder.
 • Ga met een hele jonge baby alleen de auto in als het écht nodig is en maak de rit zo kort mogelijk.
 • Ga niet te lang op pad. Zorg dat je kleintje niet langer dan twee uur achter elkaar in de Maxi Cosi zit. Ben je langer onderweg? Neem je kleintje dan iedere twee uur minstens een kwartier uit de stoel.
 • Houd je kleintje goed in de gaten. Herken de signalen van zuurstoftekort en grijp in wanneer je deze waarneemt.

Check je kleintje

Een kindje met gebrek aan zuurstof kan je herkennen aan:

 • Heel snel en oppervlakkig ademen
 • Het intrekken van de borstkas
 • Neusvleugelen
 • Piepen bij de in- of uitademing
 • Kreunen
 • Bleek of zelfs grauw zien

Het alternatief

Er is ook een alternatief. Je kunt er ook voor kiezen om je kleintje in een autoreiswieg te vervoeren. Dit is een veilige autostoel waarin je kindje plat kan liggen. Deze autostoelen zijn net zo veilig als een maxi cosi en een stuk minder belastend voor het lichaam van je kleintje. Zeker wanneer je een lange autorit voor de boeg hebt, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, of regelmatig langere tripjes maakt, is een autoreiswieg absoluut het overwegen waard.

Wij hadden deze informatie heel graag willen hebben vóórdat we moeder werden, of minstens op het moment dát we moeder werden. Iedere moeder zou dit moeten weten toch?! Het heeft geen zin om ons er schuldig over te voelen want we wisten gewoon niet beter. Wat we wel kunnen doen is zo veel mogelijk moeders bewust maken van het sluipende gevaar van zuurstofgebrek in de Maxi Cosi en dat doen we dan ook met heel veel liefde in de hoop dat jij een andere keuze maakt. Zegt het voort!

Vergelijkbare berichten