Hoe meer kindjes er mooi geboren worden, hoe mooier onze wereld wordt

hey there mama!

Wat fijn dat je HIer bent

Waarschijnlijk ben je op mijn website terecht gekomen omdat je zwanger bent en voelt dat jij je kindje anders dan alle verhalen die je tot nu toe hebt gehoord ter wereld wilt brengen. Of omdat je een eerdere (nare) bevalling hebt ervaren en het dit keer anders wilt doen.

Misschien is het je al een beetje duidelijk… Ik doe de dingen een beetje anders met Moeder Natuurlijk. Omdat de manier waarop onze kinderen tegenwoordig ter wereld komen, niet is zoals het bedoeld is. Ik geloof namelijk dat geboorte een belangrijke Rite of Passage (overgangsritueel) is voor ons vrouwen. Dit is altijd zo geweest en zal ook altijd zo zijn. Maar de moderne benadering van geboorte (en kraam) zorg laat vrouwen, gezinnen en zorgverleners in de steek met verouderde praktijken die beperkend, belemmerend en soms zelf traumatiserend zijn en de behoeften van instellingen centraal stellen in plaats van moeder en kind.
Het reclaimen van geboorte als een Rite of Passage vraagt van jou om eigenaarschap te nemen over jouw geboorte ervaring en die van je kindje. Omdat alleen jij zelf de wijsheid, kracht en expertise hebt als het gaat om het baren van jouw baby.

Als jij durft te vertrouwen op jouw innerlijk weten en de enorme wijsheid van je lichaam, dan kun je pijn overstijgen en zul je de kracht en vreugde van geboorte ervaren! De geboorte van je kindje is dan

Jouw grootste transformatie,
niet je grootste trauma

Ik weet heel goed hoe het is om eigenaarschap te nemen over je bevalling. Om bewust te worden welke conditioneringen en nare ervaringen je in de weg zullen staan om vanuit intuïtie, vertrouwen en ontspanning te kunnen bevallen. En het innerlijke werk te doen om alle interne en externe ruis los te kunnen laten en authentieke keuzes te maken, hoe je kindje er uiteindelijk ook voor kiest om geboren te worden. Ik heb dit bij mijn beide bevallingen ervaren. En ik heb inmiddels honderden vrouwen hierin mogen begeleiden. 

Maar ik vertel je niet wat jij moet doen. Ik leer je vertrouwen op je intuïtie, tijdens geboorte maar ook straks als moeder, op jouw innerlijk weten, zodat jij zelf weet wat het beste is voor jou en jouw kindje. Jouw moedergevoel. Ik deel “evidence based” kennis over geboorte die ik in de afgelopen 11 jaar heb opgedaan, maar ook “vergeten wijsheid” vanuit onze natuurlijke blauwdruk, onze oer, en mijn eigen ervaring met het vertrouwen op je lichaam en als moeder. Zo durf jij jouw eigen authentieke, weloverwogen en goed geïnformeerde keuzes te maken en de regie over de geboorte van jouw kindje zelf in handen te nemen. Omdat het zo nodig is om het vertrouwen in de oeroude wijsheid van ons lichaam te herstellen. En zo van het geboorteproces weer het natuurlijke proces te maken zoals Moeder Natuur dit bedoeld heeft. 

Mijn verhaal

Flashback augustus 2014


Mijn dochter Noor kwam ter wereld en er ging letterlijk een wereld voor mij open! Noor betekent licht en het klopt: Alles begon met haar…
Maar heel eerlijk: ik had nooit geloofd dat het zou zijn. Want ik weet heel goed hoe het is om niet echt uit te kijken naar je bevalling…

Toen ik zwanger was van mijn dochter, was mijn nr 1 angst een zware, pijnlijke, ellenlange bevalling te hebben. Het leek me hel… De manier waarop ik zelf ter wereld kwam bepaalde dit grotendeels. Mijn moeder had letterlijk een helse bevalling​​​​​​​​​:
Lang – Pijnlijk – Ondraaglijk – Zonder controle

Ik ben opgegroeid met dat verhaal over mijn geboorte. Het verankerde zich in mijn ziel. En dat ook mijn oma bij de geboorte van mijn moeder een nare ervaring had, maakte het geboortetrauma cirkeltje in mijn vrouwenlijn compleet!

Als je bang bent voor de bevalling, is de bevalling niet echt het probleem.
ANGST wel

Zo hebben we allemaal ons ‘verhaal’ dat verankerd is in ons onderbewustzijn, wat spanning, twijfel en onzekerheid kan veroorzaken. Ik besefte mij dat ik hier mee aan de slag moest gaan, als ik mijn verhaal wilde herschrijven en ervoor wilde zorgen dat mijn ervaring en die van mijn kindje anders zou zijn. Stukje bij beetje leerde ik mijn angst te ontleden:

“Haar verhaal is niet het mijne”
“Mijn lichaam is hiervoor gemaakt”
“Ik heb alles wat ik nodig heb in mij”

Ik bereidde mij op verschillende niveau’s voor: lichamelijk, hoe werkt het geboorteproces nu precies, wat heeft mijn lichaam nodig en wat kan ik verwachten. Mindset: ik las boeken, volgde cursussen, ging op zoek naar medische kennis en informatie om mij realistisch voor te bereiden op “als het anders gaat dan gehoopt” zodat ik achteraf niet het gevoel had dat mijn bevalling mij overkomen was maar ik zelf bewuste, weloverwogen keuzes kon maken. En energetisch: wat staat mij in de weg aan conditioneringen, ervaringen, gedachtes en overtuigingen om wel die intuïtieve, bekrachtigende bevalling te hebben. HypnoBirthing® speelde hier een grote rol in.

Voordat ik mij verdiept had in al die dingen en dan met name het mindset deel, was ik overtuigd dat ik voor een keizersnede zou kiezen, of minstens een ruggenprik. Gewoon omdat ik mij niet kon voorstellen dat ik de pijn van de weeën aan zou kunnen. Maar uiteindelijk beviel ik thuis van mijn dochter vanuit vertrouwen, overgave, zonder angst of heftige pijn en 3 jaar later kreeg mijn zoon een nog mooiere en zachtere start, als in een hands off bevalling met een holistische vroedvrouw alleen op de achtergrond aanwezig. De ellendige, helse bevallingen zijn bij gestopt! Ik kijk vol bewondering en trots op deze beide heftige, intensieve, maar ook mooie en bekrachtigende ervaringen terug. Ik kan wel zeggen dat dit de mooiste, belangrijkste en meest vormende ervaringen tot nu toe zijn geweest voor mij.

Ik weet nog dat ik na de geboorte van mijn dochter, helemaal high van de hormonen zei: “WOW! ik ben echt BAD ASS! Dat ik dit gewoon gedaan heb…” En nee, ik had geen pijnloze, makkelijke bevallingen, dat zal ik jou ook nooit beloven als we samenwerken (het kan overigens wel hoor!), maar omdat ik beide keren volledig de regie heb ervaren en wist wat mijn lichaam kon en hoe ik met haar kon samenwerken, kon ik goed om gaan en mee gaan met de pijn en sensaties. Ik was ook niet meer bang de controle los te laten. Die je sowieso al nooit hebt, in geen enkele situatie in je leven…
Dit veranderde ALLES voor mij, wie ik was als vrouw en moeder en er ontstak een vuur in mij: ik had het best bewaarde geheim voor vrouwen tegenwoordig ontdekt: geboorte hoeft niet pijnlijk, eng en zwaar te zijn, maar

Bevallen zou je grootste prestatie moeten zijn, niet je grootste angst.” 
~ Jane Weideman.

En dit horen alle vrouwen te weten!

if you change the way you view birth,

The way you give birth will change

Mijn missie

Mijn missie is dat ook jij veel meer autonomie en vertrouwen zal ervaren in het geboorteproces. Vertrouwen in jezelf en in jouw lichaam. Zodat jij naar de geboorte van je kindje zal uitkijken, in plaats van er tegenop te zien! En wanneer je dan na al die maanden eindelijk je baby in je armen hebt, worden al deze vaardigheden nog belangrijker bij het leren kennen van jouw kindje. Alles wat je tijdens je zwangerschap hebt geleerd zijn in feite tools voor het leven en zorgen dat jij vanuit jouw intuïtie en vol zelfvertrouwen jouw keuzes als moeder kunt maken.

Ik heb altijd al een sterk gevoel van vertrouwen in onze natuur gehad, in ons eigen lichaam, als kind al. Door de geboortes van mijn kinderen is dit alleen maar gesterkt en groter geworden. Toen mijn dochter net geboren was liepen we als jong gezin tegen heel wat problemen aan. Noor huilde heel veel, had veel last van haar lichaam, kon niet goed slapen en ze wilde absoluut niet van mijn zijde wijken. Als nieuwe moeder voelde ik mij zo machteloos en wanhopig dat mijn kleine meisje zoveel pijn had en huilde. Ik zat na een half jaar tegen een burn out aan. Door weer naar mijn (oer)gevoel, mijn intuïtie te luisteren en daarop te vertrouwen, krabbelden we samen op. Ik ging mij steeds meer verdiepen in de natuurlijke blauwdruk van baby’s, wat baby’s nodig hebben vanuit hun oerinstinct. Het gaf ons rust en mij meer zelfvertrouwen.

Omdat ik zo enorm ben gegroeid als moeder en maar ook als vrouw door meer vanuit mijn intuïtie te leven, in plaats van mijn hoofd, wil ik jou ook inspireren terug te keren naar jouw natuur. Ik ben ervan overtuigd dat we gelukkigere en gezondere kinderen zouden hebben als we veel meer uit zouden gaan van hoe de natuur het bedoeld heeft. Wat is biologisch en fysiologisch gezien de meest logische verklaring voor de problemen waar jij met je baby tegen aan loopt. En hoe los je die problemen op zonder de natuurlijke behoeftes van je baby te ondermijnen. Maar ik kom je niet vertellen wat je wel of niet moet doen, omdat elke situatie en elk kindje weer anders is. Ik leer je juist om connectie te maken met jouw moederlijke intuïtie en je kindje te leren lezen, zodat je zelf de beslissingen kunt nemen die voor jullie samen het beste zijn. Ik geloof namelijk dat daarin dé oplossing ligt voor heel veel problemen, die wij met onze kindjes ervaren.

This or That

boerderij
thee
herfst
yoga
koffer
blote voeten
villa
koffie
lente
hardlopen
backpack
hoge hakken

get to know me