| | | |

Kijk naar je kindje

Om ontspannen en zelfverzekerd van het ouderschap te kunnen genieten, is het belangrijk dat je je los kunt maken van alle meningen en informatie uit je omgeving en objectief naar je kindje kunt kijken. Zo lang jij (te) veel waarde blijft hechten aan de mening van anderen, is het moeilijk om je eigen keuzes te maken. Laat staan om dan volledig achter je eigen keuzes te staan.

En dat geldt óók voor onze informatie. Onze intentie is om informatie te delen vanuit de natuurlijke blauwdruk. De fysiologisch en biologisch gezien meest logische verklaring voor datgene waar jij tegenaan loopt. Maar dat betekent niet dat dat in álle gevallen ook echt de beste oplossing is. Het kan heel goed zijn dat jullie specifieke situatie een andere aanpak nodig heeft. Maar wat voor ons belangrijk is, is dat je gaat begrijpen waar iets vandaan komt, voordat je er naar gaat handelen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat als je écht begrijpt waarom je kleintje bepaald gedrag vertoont, of waarom dingen lopen zoals ze lopen, je heel goed in staat bent om je éigen keuzes te maken. Niet omdat wij dat zeggen, niet omdat ze dat op het consultatiebureau zeggen, maar omdat jij voelt dat dat voor jullie écht de beste manier is.

Zoals laatst, toen wij informatie deelde over het natuurlijk slaapgedrag van een baby. Onze intentie met dat bericht was om je te doen begrijpen dat het heel normaal is voor een baby om het liefst dicht bij de moeder (of vader) te willen slapen. Vanuit de natuurlijke blauwdruk is een baby geprogrammeerd om zo dicht mogelijk bij mama te willen verblijven omdat het weet dat het daar veilig is. Alleen in een bedje kan een baby zich onveilig voelen en dan dus gaan huilen. Zodra het bij mama is stopt het met huilen en valt rustig in slaap. Die baby is niet verwend, die baby wordt gehoord in haar oerbehoeftes, namelijk de behoefte aan veiligheid, nabijheid en geborgenheid en kan van daaruit heerlijk ontspannen slapen. Maar, en dit klinkt misschien vreemd, huilen is óók een vorm van ontlading. Sommige baby’tje hebben het nodig om eventjes uit te huilen om de indrukken van de dag te verwerken. Er is echter een groot verschil tussen alleen laten huilen en veilig laten ontladen.

Whatever works for you

Maar dat betekent niet dat álle kindjes het fijnst en rustigst slapen als ze dicht bij mama zijn. Dat is een waarheid. Niet de waarheid. Ieder heeft zijn eigen waarheid. Er zijn ook zeker kindjes die veel rustiger en langer slapen wanneer ze alleen in hun bedje liggen. Zolang deze kindjes worden gehoord (dat wil zeggen, niet huilend alleen worden gelaten) is dat natuurlijk ook helemaal prima. Whatever works for you. We zeggen dan echt niet dat je kindje heel zielig is omdat het niet bij mama mag slapen. Wij gaan er vanuit dat jij handelt vanuit je allerbeste intenties en dat je oprecht geloofd dat het beter voor je kindje is om rustig alleen te slapen. En dat is dan ook zo. Wat wij je vertellen over de natuurlijke blauwdruk zegt niets over jouw specifieke kindje. Uitzonderingen bevestigen de regel, niet? ‘Neem alle informatie tot je en vorm je eigen oordeel’ is hier ook zeker op zijn plek. Sommige kindjes kunnen juist overprikkeld raken door de aanwezigheid van volwassenen en daardoor moeilijk in slaap komen of snel wakker worden. Onze ervaring is wel, dat er dan vaak meer in de hand is.

Wat we met deze blog eigenlijk willen zeggen is. Neem niet klakkeloos de adviezen of informatie van anderen over maar kijk naar je kindje. Als jij vanuit de kennis die je hebt over het natuurlijke gedrag van je baby toch voelt dat het voor jouw kindje echt beter is om het alleen in zijn bedje te laten slapen, dan is dat natuurlijk het beste wat je kunt doen. Geloof in jezelf en vertrouw op je intuïtie. Twijfel je? Ga dan op onderzoek uit. Verzamel informatie en vorm van daaruit je eigen oordeel.

Vergelijkbare berichten