| |

De rekbare draagdoek

Vijf mythes ontkracht

De rekbare doek. In veel huishoudens met jonge kinderen is deze doek wel aanwezig. Hij staat immers op de meeste uitzetlijsten, is te koop in de grote babywinkels en kost tussen de €50 en €70,-. Toch zie je maar weinig baby’s op straat gedragen worden in een rekbare doek. Hoe komt dat toch?

Allereerst denken wij dat de rekbare doek zwaar ondergewaardeerd wordt. Op verschillende draagfora zien we vaak de tip voorbij komen om meteen een geweven doek aan te schaffen, omdat je een rekbare doek maar heel kort kunt gebruiken. Zonde! Want in een goed geknoopte rekbare draagdoek kun je met gemak een kindje tot ongeveer twaalf kilo dragen.
Met een rekbare draagdoek kun je je kindje veilig en comfortabel bij je dragen. De rekbare doek is prijsvriendelijk en toegankelijk. Een groot voordeel van de rekbare doek is dat je hem voor kunt knopen. Voordat je op pad gaat of in de auto stapt kun je hem al omdoen zodat je, zodra je op de plaats van bestemming bent je kindje erin kunt doen en je dus niet “in het wild” hoeft te knopen zoals bij een geweven doek. Een rekbare doek is heel knus, je kindje voelt zich geborgen en jij hebt je handen vrij. Ook niet onbelangrijk, de rekbare doek is makkelijk te wassen en kan meestal ook gewoon in de droger. Waarom wordt deze doek dan toch zo weinig gebruikt?

Het grootste probleem zit hem in het goed knopen. In de meeste handleidingen zijn de stappen summier en staan knopen die wij als draagconsulent liever niet zien bij (pasgeboren) baby’s. De draagkracht en comfort bij het dragen met een rekbare doek valt of staat met de knoop. Het volgen van de juiste stappen, goed spreiden, zitjes maken en strak genoeg knopen zijn de meest cruciale punten, waar het vaak mis gaat. Veel ouders hebben de doek in huis, maar toch wordt hij niet of nauwelijks gebruikt. Veel gehoorde argumenten daarbij zijn: ‘Dat knopen met zo’n lange lap is veel te ingewikkeld’. ‘Het doet pijn aan mijn schouders en in mijn nek’. ‘Mijn kindje vindt het niet fijn’. ‘Mijn kindje was er snel te zwaar voor’ en ‘het is veel te warm in zo’n doek’.

1. Dat knopen met zo’n lange lap is veel te ingewikkeld.

Hier lezen we eigenlijk ‘de handleiding is niet toereikend’. Het is heel lastig om vanaf een paar plaatjes te leren hoe je je draagdoek moet knopen. Wat voor de een heel vanzelfsprekend is, is voor de ander juist heel lastig. Het kan zijn dat je bepaalde stappen niet goed begrijpt en daardoor de stappen niet goed uitvoert of zelfs overslaat. Aan een boekje kun je geen vragen stellen ;-). Een draagdoek knopen is net als veters strikken, de eerste paar keer moet je over iedere stap nadenken, maar na een tijdje gaat het vanzelf.

​2. Het doet pijn aan mijn schouders en in mijn nek

Doordat de meeste mensen proberen vanaf een paar plaatjes te leren knopen, kan het zijn dat het niet goed duidelijk is dat het heel belangrijk is om de doek goed uit te waaieren tijdens het knopen. Op die manier verdeel je de druk gelijkmatig over de rug en schouders. Daarnaast is strak genoeg knopen ook de sleutel naar pijnloos dragen. Je draagdoek moet zo strak zitten dat wanneer je voorover bukt, je kindje niet loskomt van jouw lichaam. Op die manier draag je met je lichaam en niet alleen aan je schouders.

​3. Mijn kindje vindt het niet fijn

Vaak heeft dit met de houding van het kindje te maken. Met ergonomisch dragen is het uitgangspunt om de natuurlijke houding van het kindje zoveel mogelijk te respecteren. Dat betekent dat pasgeboren kindjes als een kikkertje, met opgetrokken knietjes (voetjes uit de doek!) en met een bol ruggetje in de draagdoek zit. Aan het belang van deze houding wordt in de handleidingen bijzonder weinig aandacht geschonken. Daarnaast staan er in de handleidingen ook bepaalde houdingen en knoopwijzen, die deze houding niet respecteren en die wij als consulenten afraden om comfort en veiligheidsredenen. De kans is dus vrij groot dat je kindje niet in de optimale houding in de draagdoek zat en daardoor veel moeite had met ontspannen.

​4. Mijn kindje was er al snel te zwaar voor

Ook dit heeft weer te maken met de wijze van knopen. Ik heb nog niet één handleiding gevonden waarin goed te zien is hoe je met alledrie de lagen zitjes maakt. Deze zitjes doen heel veel voor de draagkracht van de rekbare doek. De doek wordt op die manier onder de billen gefixeerd waardoor er veel minder druk op de schouders komt. Met deze zitjes kun je met gemak een kleintje tot ongeveer 12 kilo comfortabel bij je dragen.

​5. Het is veel te warm in zo’n doek

Dat kan wel kloppen. Met een rekbare doek is de enige veilige knoop een drielaags knoop (de PWCC). Deze drie lagen heb je nodig voor de stevigheid (comfort) en veiligheid. Dit maakt ook dat het met de traditionele rekbare draagdoeken wel erg warm wordt. De rekbare doeken die je in de meeste babywinkels kunt kopen zijn gemaakt van vrij dik tricot. Dit voelt aan als een dikke sweater. Je kunt je voorstellen dat je dit als pas bevallen vrouw (hormonen!) en de warmte van je kindje binnenshuis veel te warm vindt. Daarom gebruiken wij het liefst rekbare draagdoeken van bamboe tricot. Deze draagdoeken zijn een heel stuk dunner dan de traditionele tricot doeken en voelen veel koeler aan. Deze doeken zijn zo dun als een dun en luchtig t-shirt en door de warmte afvoerende eigenschappen van bamboe blijft de stof koel aanvoelen. Deze doeken zijn juist ook heel geschikt in de zomer.

Draagconsult

Een draagconsulent kan je tijdens een knoopconsult de trucjes leren om de doek goed, veilig en comfortabel te knopen. De consulent kan zien waar het bij jou mis gaat en je de fijne kneepjes leren om te zorgen dat ook jij pijnloos en comfortabel met de rekbare doek kunt dragen, ook met een wat zwaarder kindje. Er wordt veel aandacht besteed aan de optimale houding van je kindje, die vooral bij kindjes met bijvoorbeeld (een verhoogde kans op) heupdysplasie of een lage spierspanning echt heel belangrijk is, maar ook enorm bijdraagt aan het comfort voor je kindje.

Bamboe tricot

Waarom vinden wij de bamboe draagdoeken zo fijn? Bamboe heeft een aantal fijne eigenschappen die ideaal zijn voor een draagdoek. De bamboe draagdoeken zijn een stuk dunner dan traditionele rekbare draagdoeken en kunnen ook in de zomer prima worden gebruikt. We sommen de voordelen van bamboe draagdoeken hier even op (bron: bamenboe.nl):

  • Bamboe is duurzaam. Het is de snelst groeiende plant ter wereld en heeft weinig water nodig om de plant te laten groeien en de kans op misoogsten is erg klein.
  • De plant maakt zelf een anti-bacteriële stof aan, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Bamboetextiel is bovendien volledig biologisch afbreekbaar. Bamboe bevat van zichzelf een anti bacteriële stof. Bij andere stoffen wordt dit bereikt door allerlei chemische toevoegingen. Mensen met een gevoelige huid en/of allergieën kunnen dus met een gerust hart bamboe kleding dragen.
  • De micro kleine gaatjes in de bamboevezel zorgen er voor dat vocht (of zweet) snel absorbeert en verdampt. Jij en je kleintje raken niet oververhit. Bamboe is UV beschermend en filtert 98% van de schadelijke UV stralen. Zo blijft jouw kleintje extra goed beschermend tegen de zon.
  • De bamboe vezels hebben een rond oppervlak, het stof valt soepel en voelt aangenaam zacht zoals kasjmier. De open structuur van de vezels, werkt verkoelend in de zomer en in de winter is het warmer dan katoen.
  • Ondanks de zachtheid zijn de vezels van bamboe oersterk, waardoor het de kleding een lange levensduur geeft. De stof kreukt niet, is antistatisch, vormvast en kan gewoon in de wasmachine.

Ondanks de vooroordelen zijn wij toch fan van de rekbare doek. Zijn er dan geen nadelen? We kunnen er eigenlijk maar eentje verzinnen en dat is dat je met een rekbare doek alleen op je buik kunt dragen en niet, zoals bij een geweven doek, ook op de heup en rug. Dat is de enige reden waarom deze doek, minder lang mee zou gaan dan een geweven doek. Maar de ervaring leert dat de meeste ouders die eerste periode hun kindje toch het allerliefst op de buik dragen en dit zeker geen belemmering hoeft te zijn.

Vergelijkbare berichten