| | | |

Slaapt ie al door?

Slaapt je kleintje nogstéédsniet door?! Moet jij iedere nacht nog 3/4/5 keer je bed uit, terwijl je kleintje nu toch al zó oud is? Zit je er helemaal doorheen en zoek je echt de ultieme tips om weer eens lekker te slapen?! Zoek dan niet verder, die hebben wij voor je!

Wanneer je een baby krijgt weet je van te voren dat je nachten er anders uit gaan zien. Maar op de één of andere manier hebben wij het idee gekregen dat een baby zo snel mogelijk door moet slapen. Die gebroken nachten zijn vervelend, onhandig en slopend. Maar jouw baby denkt daar anders over. Jouw baby wordt nog wel iedere nacht één of meerdere malen wakker…

Normaal

Troost je, het is NORMAAL! Baby’s zijn niet gemaakt om een hele nacht aan een stuk door te slapen. Sterker nog, zelfs volwassenen zijn niet gemaakt om een hele nacht ononderbroken door te slapen. Die gewoonte hebben we onszelf aangeleerd vanaf het moment dat we steeds meer de hele dag buitens huis gingen werken. Maar fysiologisch gezien is het eigenlijk helemaal niet logisch. Voor een baby is het zowel fysiek (kleine maagcapaciteit + licht verteerbare melk = vaak honger) als mentaal (‘waar is mama, ik heb haar warmte en bescherming nodig anders ben ik in gevaar’) heel onlogisch om uren achter elkaar te slapen. ‘Ja, maar het kindje van die buurvrouw/vriendin/nichtje/whatever slaapt wel alláng door!’

Er zijn twee opties:

  1. Ze liegen.
  2. Ze reageren niet op de oerbehoeftes van hun baby en het kindje heeft het opgegeven om nog om hulp te roepen als het honger heeft/koud heeft/zich onveilig voelt, omdat ze inmiddels wel weten dat mama niet komt als hij haar nodig heeft (Slaaptraining)…

Oké en dan is daar nog die uitzonderlijke groep van lucky basterds waarbij het kindje wel ècht uit zichzelf doorslaapt zonder dat de natuurlijke behoeften ondermijnt worden.

Lucky basterd, voor even dan…

Mijn oudste dochter was er zo één. Vanaf negen weken sliep zij in haar eigen ledikantje op haar kamertje de hele nacht door. Ze werd nog wel wakker s’nachts, maar in die periode ontdekte ze haar duimpje en duimde zichzelf weer in slaap. In het begin vond ik het vréselijk! Lag ik daar met twee lekkende, ontploffende borsten… maar ik ging echt mijn bed niet uit om te kolven, want zolang de baby sliep moest ik ook zeker slapen! Maar mijn borsten en ik wende al snel aan het doorslapen.

Vrijwel iedere nacht ging ononderbroken voorbij, tot ze ongeveer zes maanden was. Ze werd ’s nachts ineens weer wakker! Oh vréselijk, wat is er mis?! Ik heb echt mijn nachtrust nodig, dit trék ik echt niet meer elke nacht hoor! En helaas, inmiddels zijn we vijf jaar verder en gaat er nog geen nacht voorbij dat ze de hele nacht ononderbroken slaapt… leef ik nog?! JA! Ben ik vreselijk oververmoeid? Ja, soms wel, maar dat komt vooral omdat mijn inspiratie om te schrijven meestal inslaat op het moment dat ik ècht naar bed moet…

Joanne is 5,5 en wordt nog iedere nacht wakker. Heb ik daar last van? Nee. Vanaf het moment dat wij haar (weer) bij ons in bed hebben genomen zijn onze nachten weer rustig. We worden wel wakker, maar met elkaars nabijheid slapen we ook heel rustig en snel weer verder. Inmiddels liggen we het grootste deel van de nacht met z’n vieren in bed. En soms als ik gesandwicht wordt met een vuist in mijn oog en een voet in mijn maag verlang ik ook wel eens naar een heel bed voor mij alleen… Maar als de meiden dan eens uit logeren zijn, dan wordt ik óók minstens twee à drie keer per nacht wakker. Niet door een kind, maar door het gebrek aan… Of gewoon omdat ik een mens ben en wij van nature iedere drie à vier uur “wakker” worden.

En waarschijnlijk wordt jij, als je niet onderbroken zou worden door je kleintje, ook twee à drie keer per nacht uit jezelf wakker. Wij hebben het alleen niet meer door omdat we onszelf aangeleerd hebben om (wanneer er geen externe prikkels zijn) direct weer verder te slapen.

Onze tips voor rustige nachten

♥ Slaap samen! Je hoeft je bed niet uit en je hoeft dus ook niet echt wakker te worden. Je kunt je instinct zijn werk laten doen door niet na te denken en je te laten leiden door je gevoel en direct te reageren op de signalen van je baby.

♥ Geef borstvoeding. Borstvoeding is voor luie mensen zeg ik altijd. Je kunt direct reageren op de behoefte van je baby door alleen maar een tiet toe te werpen. Je kindje ontvangt met die borst alles wat hij nodig heeft. Zijn maagje wordt gevuld, de warme borst en moederlichaam warmt zijn lichaam, hij voelt zich veilig want zijn moeder is bij hem en hij voelt zich geliefd want zijn moeder reageert direct op zijn behoefte. En het mooie is dat je er niet eens echt wakker voor hoeft te worden! Oefen dan ook in het liggend voeden. Maar ook als dat niet lukt zorgt de oxytocine die je aanmaakt tijdens het voeden ervoor dat je slaperig blijft en snel weer in slaap valt.

♥ Besef je dat het biologisch en fysiologisch gezien heel normaal is voor een baby om meerdere malen per nacht wakker te worden. Er is dus niets mis met je kindje en het is juist heel gezond voor zijn ontwikkeling.

♥ Besef je dat regelmatig wakker worden, het drinken van suikerrijke moedermelk en het gevoel van warmte, liefde en veiligheid cruciaal zijn voor een goede hechting en gezonde hersenontwikkeling

♥ Besef je dat het een fase is en als ze 18 zijn (meestal iets eerder 😉 ) echt niet meer bij mama in bed willen….

♥ Geef je eraan over. Het is wat het is. Het hoort erbij en het gaat weer voorbij.

♥ Stop met op de klok kijken ‘snachts. Het is ook helemaal niet belangrijk, je baby kan immers ook helemaal geen klok kijken. Het belangrijkst is dat je voldoet aan zijn of haar behoeftes, ongeacht hoe laat het is.

Ben je bang voor een verwend kind? Het gevoel van warmte, veiligheid en geborgenheid zijn fysieke basisbehoeften, oerbehoeften van een baby. Je kunt een kind niet verwennen met het inspelen op de natuurlijke oerbehoeften. Door dit te geven leert je kind dat je er voor hem bent als hij je nodig heeft, dat hij je kan vertrouwen. Dat noemen we niet verwend, dat noemen we goed gehecht en dat is van levensbelang.

Vergelijkbare berichten