Voor- en nadelen van inleiden van een bevalling

In de ruim 10 jaar dat ik werk met mama’s die een kindje verwachten, vind ik het opvallend dat er steeds vaker een inleiding van de bevalling wordt voorgesteld. Als je kijkt naar de Nederlandse cijfers, kijkt, zie je ook duidelijk een gestage stijging van inleiding.
Je kent waarschijnlijk vast wel een vriendin, nicht of buurvrouw die een inleiding heeft gehad. Misschien ben je zelf ingeleid tijdens je laatste bevalling.

Meer inleidingen rond de feestdagen

Een van de grootste redenen die gegeven worden is dat je zwangerschap een bepaald aantal weken heeft geduurd en dat de baby als ’te laat’ wordt beschouwd. Andere redenen om inleiding voor te stellen zijn dat je ouder bent dan “gemiddeld”, dat je vliezen zijn geopend zonder dat je weeën hebt of dat je een bepaald gezondheidsprobleem of aandoening hebt, zoals een hoge BMI of zwangerschapsdiabetes.

Maar waar ik echt van stijl achterover sloeg was dat het aantal inleidingen omhoog gaat in de laatste weken van het jaar!

Wat blijkt: er worden de minste baby’s geboren op:

  1. 25 december
  2. 1 januari
  3. 24 december

De redenen hiervoor kunnen van alles zijn, zoals dat de zorgverlener de drukte en het gebrek aan personeel in het ziekenhuis wil vermijden of omdat hun verloskundige op vakantie gaat, maar ook omdat de moeder van haar ongemakkelijke, zware zwangerschap af wil zijn. Veel dieper ga ik nu ook niet hier op in.
Wat ik wel belangrijk vind is om wat meer te delen over inleidingen en wat de nadelen / voordelen zijn.

Wat zijn de nadelen van een inleiding

Om maar gelijk te beginnen met de nadelen:

  • Het verandert de fysiologie van de bevalling. De kunstmatige oxytocine die je toegediend krijgt (Syntocinon) kan meer pijn ven heftigere weeën (storm) veroorzaken en triggert niet de afgifte van onze eigen natuurlijke pijnstillende hormonen, Endorfine – wat sterker is dan morfine.
    Ook kan Syntocinon een reeks mogelijke bijwerkingen veroorzaken, wat betekent dat je beter in de gaten moet worden gehouden. Deze verhoogde monitoring kan zorgen voor minder bewegingsvrijheid wat op zijn beurt pijn en stress kan vergroten en jij het gevoel krijgt dat je de regie verliest en de geboorte van je kindje je overkomt.
  • Syntocinon (de synthetische vorm van oxytocine) is een zeer krachtig medicijn dat ook echt als zodanig moet worden gerespecteerd. Het kan ervoor zorgen dat je baby de bevalling niet zo goed aankan en daardoor in nood komt of met de vacuümpomp wordt geboren. (Dahlen 2021, e.a.). Daarnaast verhoogt het gebruik het risico op een baarmoederruptuur, verblijf van je kindje op de NICU, inscheuren.
  • Inleidingen verhogen het risico op een keizersnede met 30%. Als dit je eerste kindje is, stijgt het zelfs met 50%! (Dahlen 2021, e.a.)
  • Als jouw lichaam of jouw baby niet klaar is voor geboorte, kunnen inleidingen meer dan 3 dagen duren, of werken helemaal niet! Als ze er klaar voor waren, zou de bevalling vanzelf zijn begonnen! Dat is heel belangrijk om te overwegen bij het beslissen of inductie wel of niet geschikt voor u is. En het is ook geen zwart-witbeslissing. Misschien is het vandaag of deze week niet goed, maar misschien wilt u de beslissing over een paar dagen, over een week of twee heroverwegen, of als er zich een echt probleem voordoet.
Belangrijk te beseffen is dat VROUWEN NIET FALEN!
Inducties en systemen wel.

Inleiding werkt niet altijd en dat is niet de schuld van jou of jouw lichaam. Sommige vrouwen reageren niet zo goed op de gebruikte medicijnen vanwege o.a. genetische factoren. Er is niets mis met jou als inleiding niet werkt.

Verbetert een inleiding de uitkomst van een bevalling?

Ondanks de sterke toename van inducties in de afgelopen decennia (Little, 2017), hebben we geen verbetering gezien in de neonatale sterftecijfers, maternale sterftecijfers (die zelfs zijn gestegen), NICU-verblijven of infectiecijfers.

Dus eigenlijk verbetert deze over-medicalisering van geboorte en toename van inleidingen de veiligheid van geboorte voor moeder of kind niet.

Wanneer is een inleiding dan wel in het voordeel van moeder of kind?

In ieder geval niet standaard in een van deze gevallen:

  • Inleiding voor geschat te groot/te klein geboortegewicht. Ook met de echos’ van tegenwoording blijft het altijd een schatting. De uitslag blijkt achteraf maar 20-30 % van de tijd juist. 
  • Inleiding door hoog BMI, leeftijd, ras van moeder of wijze van conceptie (bijv. IVF)
  • Inleiding “omdat het de richtlijn/aanbeveling is.”
  • Inleiding zonder rekening te houden met effecten op middellange en lange termijn, sociale en mentale gevolgen voor de gezondheid en andere mogelijke nadelen voor moeder of kind.

Wel redenen voor het inleiden van de bevalling kunnen zijn

  • Een medische aandoening, zoals pre-eclampsie, die de gezondheid van een vrouw aantast, is een goede reden om inleiding aan te bieden.
  • Wanneer je baby een gezondheidsprobleem of aandoening heeft die zeker erger zal worden als hij langer in de baarmoeder blijft. Of wanneer er een behandeling of operatie nodig is, die alleen beschikbaar is in een beperkte situatie, plaats of tijdsbestek.

Informed consent

Het is altijd een kwestie van de voordelen voor jou en jouw specifieke situatie afwegen tegen de risico’s. Heb jij of jouw baby toegang nodig tot een chirurgisch team dat alleen deze week beschikbaar is? Dan wegen de voordelen van een inleiding (of keizersnede, aangezien de inleiding vaak dagen duurt) misschien wel op tegen de nadelen. Het gaat om jouw lichaam en jouw baby, dus ben jij degene die alles mag afwegen en beslissen wat goed voor je is.
Om tot deze beslissing te kunnen komen is goede, eerlijke en realistische informatie, de voor- en nadelen van elke optie, of te wel “Informed Consent” essentieel.

Wanneer je een open hart operatie wordt voorgesteld door een arts, krijg je dit ook. Het is dus heel raar en fout dat dit geregeld ontbreekt wanneer het om geboorte gaat.

Red flags hierin zijn o.a.:

  • Je geboortezorgverlener informeert je alleen over wat er kan gebeuren als je GEEN inleiding krijgt, maar niet over de risico’s van de inleiding zelf.
  • Je voelt je onder druk gezet, gedwongen of zelfs bedreigd tot een inleiding.
  • Je geboortezorgverlener nam de beslissing voor jou.

Je kunt geen echte “Informed Consent” – bewuste en goed geïnformeerde beslissingen maken als je niet op de hoogte bent van al je opties, de risico’s en voordelen.
Wil je goed en realistisch voorbereid zijn op de geboorte van jouw kindje?
Ken je rechten. Laat je informeren. Vertrouw op je intuïtie. En onthoud: “Nee, bedankt!” is ook een goed en duidelijk antwoord

Mijn geboorteprogramma “Geboorte vanuit Kracht!” heeft alles wat je nodig hebt om goed geïnformeerd, vanuit regie en vertrouwen jouw keuzes te kunnen maken, inclusief een module over “Onnodige inleidingen vermijden”.
Je kunt mijn programma online, in groepsverband of 1:1 volgen.

Vergelijkbare berichten