| |

Warme wolletjes

Onze huid is ons grootste en meest kwetsbare orgaan en dient als bescherming van ons lichaam. Onze huid zorgt ervoor dat we kunnen voelen. De liefdevolle aanraking en warmte die we voelen zorgt ervoor dat we ons fijn voelen. Maar ook het voelen van pijn en kou heeft een belangrijke functie, het waarschuwt ons voor mogelijk gevaar, zodat we in actie kunnen komen om onszelf in veiligheid te brengen. Onze huid regelt onze lichaamstemperatuur en vochtbalans en het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Reden genoeg om zuinig en lief voor je huid te zijn en al helemaal voor de gevoelige, pure en kwetsbare huid van je kleintje. Waar let je op bij het uitkiezen van de kleding voor je kleintje?

Onze huid is ons grootste en meest kwetsbare orgaan en dient als bescherming van ons lichaam. Onze huid zorgt ervoor dat we kunnen voelen. De liefdevolle aanraking en warmte die we voelen zorgt ervoor dat we ons fijn voelen. Maar ook het voelen van pijn en kou heeft een belangrijke functie, het waarschuwt ons voor mogelijk gevaar, zodat we in actie kunnen komen om onszelf in veiligheid te brengen.

Onze huid regelt onze lichaamstemperatuur en vochtbalans en het beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Reden genoeg om zuinig en lief voor je huid te zijn en al helemaal voor de gevoelige, pure en kwetsbare huid van je kleintje. Waar let je op bij het uitkiezen van de kleding voor je kleintje?

Je huid is gevoelig voor iedere aanraking. In ons eerdere blog schreven we over het effect van verzorgingsproducten op de kwetsbare huid van je kleintje. Nog even in het kort: Alles wat je op je huid smeert kan je lichaam voeden of belasten. Dat geldt voor alles wat je erop smeert, maar in zekere zin ook voor alles waar je huid mee in aanraking komt. Je kleding kan je huid verzorgen, of het kan haar irriteren.

Natuurlijke materialen

Onze huid vindt het fijn om omhult te worden met ademende kleding van natuurlijke materialen. Sowieso heeft het lichaam een voorliefde voor natuurlijke materialen, dat geldt eigenlijk voor alles waar ons lichaam mee in aanraking komt.

Volwassenen verliezen zo’n 1,5 liter vocht per dag via onze zweetklieren. Baby’s zweten in verhouding vaak nog meer omdat het lichaampje nog niet goed in staat is om de warmte te reguleren. Dat vocht moet ergens heen. Ademende kleding van natuurlijke materialen zorgen ervoor dat zweet snel afgevoerd wordt. Als het zweet te lang bij het lichaam blijft, kan dat zorgen voor irritatie en verstoort het de temperatuurregulatie. Het lichaam koelt te snel af, waardoor je het koud kunt krijgen. De bacteriën in het zweet, die nare geurtjes en irritatie veroorzaken, krijgen dichtbij je warme huid alle tijd en ruimte om zich lekker te ontwikkelen. Synthetische kleding is over het algemeen minder goed in staat om vocht af te voeren dan natuurlijke materialen zoals katoen, wol en zijde.

Het belang van warmte

Om goed te kunnen groeien en functioneren is warmte van groot belang. Warmte voelt fijn, aangenaam. Zowel fysieke warmte als geestelijke warmte. Liefde, genegenheid en geborgenheid zijn vormen van geestelijke warmte. Onze omgevingstemperatuur en de eigenschappen van onze kleding en materialen waarmee we onszelf warmhouden zijn verantwoordelijk voor de fysieke warmte.

Kou is direct van invloed op je functioneren. Als je het heel erg koud hebt krimp je ineen. Letterlijk. Iedere beweging voelt vervelend, je verkrampt. Als je ijskoude vingers hebt is het heel lastig om iets te doen waar je je fijne motoriek voor nodig hebt. Wanneer je weinig liefde en affectie kent en figuurlijk ‘in de kou staat’ heb je van nature ook veel minder zin om je best te doen, om je verder te ontwikkelen. Kou zorgt voor krimp, letterlijk en figuurlijk.

Warmte daarentegen zorgt voor expansie, voor groei. Voor baby’s is warmte letterlijk van levensbelang. De warmte van het moederlichaam, de warmte van de liefde en affectie en de warmte van de materialen waarmee je je kleintje omhult. Een warme baby voelt zich fijn, geliefd en sterk. Een baby die zich goed voelt heeft zin om de wereld te ontdekken en om zich te ontwikkelen.

Wolletjes

Zoals je ook hebt kunnen lezen in de blog over verzorgingsproducten hebben wij in onze gezinnen te maken met verschillende huidproblemen. We doen zo veel mogelijk ons best om de huid te voeden en verzorgen in plaats van belasten en irriteren. Wij kiezen dus bij voorkeur voor kleding van natuurlijke materialen voor onze kinderen. Kleding van (organisch) katoen, wol en zijde.

Zeker voor de hele kwetsbare en gevoelige babyhuid is kleding van wol en wol zijde heel erg fijn. Wol heeft warmte regulerende eigenschappen. Het voelt warm aan als het koud is en koel als het warm is. Door je kleintje met wol te omhullen leren ze snel op een natuurlijke manier hun eigen temperatuur te reguleren.

Wol isoleert, waardoor het warmte beter vast houdt. Wol ademt waardoor je niet overmatig gaat zweten en het vocht gemakkelijk afgevoerd kan worden.

Wol kan veel vocht opnemen waardoor het zweet niet op de huid blijft waar het voor irritatie en kou kan zorgen. Wol is antibacterieel en vuilafstotend, daardoor krijgen de bacteriën die nare geurtjes veroorzaken geen kans. Wollen kleding hoeft veel minder vaak gewassen te worden dan synthetische of katoenen kleding.

Vanuit de antroposofie wordt wol en wol zijde kleding ook gezien als extra bescherming voor invloeden van buitenaf. Wol zijde (onder)kleding kan ervoor zorgen dat prikkels minder heftig bij je kleintje binnen komen.

Vergelijkbare berichten