| | | |

Ontspannen bevallen in het ziekenhuis

We hebben allemaal een ander beeld bij onze perfecte bevalling. Voor sommige vrouwen is dat thuis, in bad, omringd door kaarsjes, een ander ziet zichzelf al helemaal zen en vol vertrouwen tijdens een free birth (zonder medische begeleiding) voor zich en weer een ander voelt zich prettiger bij een bevalling in een ziekenhuis. Zoveel vrouwen, zoveel wensen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Feit is dat het belangrijkste is, dat je je in een omgeving bevindt waarin jij je ontspannen, kalm en veilig voelt. Wanneer dit namelijk niet het geval is, wanneer je angstig bent of je onveilig voelt,  heeft dit een enorme impact op jouw lichaam en de voortgang van de bevalling.
Door je goed en realistische voor te bereiden kun je veel angsten vooraf wegnemen.
Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding op de bevalling. Angsten staan je namelijk in de weg bij het ontspannen.

Wanneer je ontspannen bent, kunnen je lichaam en de geboortehormonen optimaal hun werk doen.

Er wordt dan ook natuurlijke pijnstilling aan gemaakt, endorfine, deze is vele malen sterker dan morfine.
Wanneer je ontspannen bent zorgt je lichaam voor spoedige ontsluiting, zodat je kleintje zo snel geboren kan worden als nodig.

Wanneer je angstig bent, ervaart je lichaam stress.

Stress is een signaal dat het niet veilig is om je kleintje geboren te laten worden en je lichaam zal (onbewust) het bevallingsproces afremmen. Hiermee wordt de kans op complicaties en interventies enorm vergroot en dat is nu precies niet de bedoeling.

Neem in de aanloop naar jouw bevalling de tijd om goed na te denken over eventuele angsten of overtuigingen die je in de weg kunnen staan tijdens de geboorte van jouw kindje.
Visualiseer jouw droombevalling. Alles wat je aandacht geeft groeit.
Schrijf op hoe jij jouw droombevalling ziet. Hoe zou jij het allerliefst bevallen? Wat vind je spannend? Ben je ergens bang voor?
Zet alles eens op een rijtje en ga op zoek naar informatie om jouw belemmerende gedachtes te her programmeren, zodat jij met een positieve mindset de bevalling tegemoet gaat.
Misschien ga je er zelfs wel naar uit kijken in plaats van tegenop zien!

Positieve geboorte omgeving

Naast aangaan van jouw angsten is het ook belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jij je het prettigst voelt. In welke omgeving kun jij je het beste overgeven aan het geboorteproces en vertrouwen op jezelf en de kracht en wijsheid van jouw lichaam. Je mindset is bepalend voor het verloop van de bevalling.
Veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisomgeving  omdat dit voor hun het veiligst aan voelt.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wanneer jij kiest voor een ziekenhuisbevalling is het belangrijk om te weten dat de meeste bevalsuites grote, lichte kamers zijn met medische apparatuur verspreid door de ruimte.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De neocortex van onze hersenen heeft zo min mogelijk stimulatie nodig tijdens de bevalling om zo jouw natuurlijke instincten te activeren en in een kalme, vredige en ontspannen mindset te blijven. Ik deel graag wat tips om van ziekenhuiskamers jouw persoonlijke geboorteruimte te maken:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

  • Felle lichten dimmen, eventuele jaloezieën / deuren sluiten en je kunt zelf een nachtlampje of ander zacht licht meenemen. ⠀⠀
  • Muziek kan helpen om ongewenste geluiden te overstemmen, want ziekenhuizen kunnen erg lawaaierig zijn. Kijk eens op Spotify voor geboorte playlists, of stel je eigen samen.
  • Vraag of onnodige (medische) apparatuur zoals infuus, monitoren, een klok bedekt of verwijderd kunnen worden. ⠀⠀⠀
  • Hang een bordje aan de deur met de vraag om je privacy te respecteren.⠀⠀⠀

Ook kun je persoonlijke items mee nemen die een speciale betekenis hebben, kracht geven of je helpen te ontspannen.
Bijvoorbeeld: affirmaties opgehangen aan de muur, etherische oliën, foto’s van geliefden/kinderen, je eigen kussen/deken/linnengoed, een oogmasker voor als de lichten niet kunnen worden gedimd, of iets anders waarvan je denkt dat het je zal helpen.

Omdat iedere vrouw een ander beeld heeft bij haar ideale bevalling, zou elke geboorte ervaring een persoonlijke ervaring moeten zijn, in een rustige, kalmerende, ontspannende omgeving. Ook wanneer dit een ziekenhuisomgeving is. De hierboven genoemde eenvoudige aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken en zo een positieve geboorteomgeving creëren.

Het gaat er niet om dat je helemaal natuurlijk, thuis bevalt.
Je faalt niet als moeder als je een ziekenhuisbevalling of keizersnede hebt.
Het gaat er wel om dat jij de regie hebt over jouw bevalling en dat je bewuste keuzes maakt. Dat je weet dat je altijd een keuze hebt.
Jij bepaalt of er ingegrepen wordt. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, het gaat erom dat je gehoord wordt. Dat je een stem hebt.
De geboorte van je baby moet een vreugdevolle gebeurtenis zijn, ongeacht de plek of omstandigheden, zodat jij vol trots en bewondering naar jezelf kunt kijken als je je kindje na al die maanden eindelijk in je armen houdt. Hoe de bevalling ook verlopen is!

Vergelijkbare berichten