|

Sporten na je bevalling

Gastblog Hanny van Best9Moms

Sporten na de bevalling, de ene vrouw kan niet wachten, de ander moet er niet aan denken.
Toch is het goed voor je herstel om sporten na je bevalling weer op te pakken.
Maar wanneer dan? En hoe pak je dit aan?
Meteen naar je oude sportroutine zit er voor de meeste vrouwen niet in. Maar wat dan wel?

Mentaal herstel

Voordat je echt weer gaat sporten, is het belangrijk dat je hier mentaal klaar voor bent. Sporten is een fijn momentje voor jezelf. Maar je kunt pas echt lekker gaan sporten als jij er klaar voor bent om je kindje even los te laten. Als jij het aan kan om even echt met jezelf bezig wilt zijn. 

Voor sommige vrouwen komt dit moment niet vroeg genoeg. Al in het kraambed zijn zij klaar om iets te doen, alleen omdat zij het zelf graag willen. Toch zie ik veel vrouwen pas na 10-12 weken bij mij op de training verschijnen. Niet omdat ze het fysiek niet aankunnen, maar wel omdat ze er mentaal niet klaar voor zijn om een paar uur weg te zijn van hun kindje. 

Hoe jij erin staat, het is helemaal prima. Belangrijk is dat jij je gevoel hierin volgt en niet het ideaalbeeld dat je terugvindt op social media, de verwachtingen van andere volgt of je laat leiden door de opmerkingen die je krijgt over je postpartum lijf. Jij bent degene die mag beslissen wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Als jij je lekker voelt, gaat het immers ook goed met je kindje!

Je kindje heeft je heel hard nodig in de eerste weken. Als het voor jou goed voelt om er te zijn en om zelf even een stapje terug te doen, dan is dit prima. Rust is immers ook super goed voor je fysieke herstel. Het opbouwen van je kracht en conditie kan ook wel een aantal weken wachten. 

Heb jij het juist heel hard nodig om ook even niet moeder te zijn, maar weer je oude vertrouwde zelf? Dan kan het juist goed zijn om zo snel mogelijk weer te gaan sporten. Je bouwt immers sneller aan je uithoudingsvermogen, balans en kracht. Jij kunt hierdoor sneller je ‘oude leven’ weer oppakken. 

Fysiek herstel

Ben jij mentaal klaar om weer aan je lijf te werken? Ga hier dan bewust mee aan de slag. Bouw in kleine stapjes aan je herstel en maak je lijf weer klaar om echt te gaan sporten. 

Je kunt hiermee beginnen direct na je bevalling, als je bevalling een normaal verloop heeft gehad of bij een keizersnede zonder complicaties. Was je bevalling moeizamer, dan kan het verstandig zijn om eerst wat meer rust te nemen voordat je start met oefeningen. 

Start met oefeningen om je ademhaling, bekkenbodemspieren en buikspieren te herontdekken. Een fijn, relaxed momentje voor jezelf, in je kraambed. Mocht je hier later mee willen beginnen, geen probleem. De opbouw van de oefeningen blijft wel hetzelfde. Hierna ga je langzaam over naar oefeningen om je schuine buikspieren en bekkenbodemspieren te trainen.

Je vindt een uitgebreide opbouw, met oefeningen voor de eerste 6 weken na je bevalling in mijn kraambed folder. Een uitgebreide folder met oefeningen, adviezen en tips van mij als pre- en postnataal trainer en een bekkenfysiotherapeut, lactatiekundige en diëtist, samengesteld om je te helpen herstellen in de kraamperiode. Je download de folder gratis: kraambed folder

Sporten na je bevalling

Heb je deze 6 weken doorlopen? Dan ben je klaar om weer te gaan sporten. Ik raad je aan om te starten met een aantal lessen bij een pre- of postnataal trainer. In de praktijk zie ik dat veel vrouwen, na een bevalling zonder complicaties, genoeg hebben aan 4-6 lessen voordat ze weer zelfstandig kunnen gaan sporten. In deze lessen werken we vooral aan balans en coördinatie, zodat ze vanuit een goede houding en met een juist gebruik van de buikspieren kan trainen. Rennen en springen doen we nog niet, vooral de bekkenbodem is hier nog niet sterk genoeg voor. Wel werken we aan de algemene conditie en kracht van de grote spiergroepen. 

3-6 maanden na de bevalling zijn veel nieuwe moeders klaar voor het zwaardere werk. Ik begeleid deze moeders in het proces om springen en rennen weer op te pakken. Belangrijk hierbij is een voldoende herstel van de bekkenbodem en voldoende balans (buikspieren) bij het uitvoeren van de oefeningen. 

Wil jij ook weer hardlopen na je bevalling? Ik heb een mooi programma om je online te begeleiden in het oppakken van je hardlooptrainingen: Back to Running

Alle moeders zouden moeten sporten na de bevalling!

Ik ben van mening dat alle vrouwen moeten sporten na de bevalling. Sporten is de ideale revalidatie na je zwangerschap. Vooral je bekkenbodem en buikspieren hebben hier baat bij. Het voorkomt en vermindert bekkenklachten en incontinentie klachten na de bevalling. Daarnaast geeft bewegen je de broodnodige ontspanning en energie om het moederschap aan te kunnen. Na een knieblessure ga je toch ook naar de fysiotherapeut om te herstellen, waarom zou je dit niet doen na een bevalling? 

Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is online mamacoach en pre- & postnataal trainer. Volg Best9Moms op Facebook en Instagram

Vergelijkbare berichten