It takes a village to raise a child

In onze westerse maatschappij zijn wij heel erg op onszelf aangewezen, terwijl wij als mens van nature toch ook ‘kuddedieren’ zijn. Oorspronkelijk leefden we in stammen, en samen zorgde je ervoor dat je stam alles had wat je nodig had om te kunnen overleven en ontwikkelen. Niet ieder voor zich, maar met elkaar en voor elkaar. Ook de zorg voor de kinderen werd verdeeld, zodat je als moeder ook weer gewoon even vrouw kon zijn. Dat je kon doen wat je te doen had,terwijl je wist dat je kindje in goede handen was. Wij proberen in onze geïsoleerde maatschappij alles te doen wat ze in stammen met élkaar doen. We zorgen voor onze kinderen, we moeten werken om geld in het laatje te brengen, boodschappen doen, eten maken, het huis op orde houden en ondertussen willen we ook gewoon nog quality-time met onze kinderen, onze partner, onze vrienden en onszelf hebben. Maar hoe dan?! 

Creëer je eigen stam!

Je stam creëren betekent niet dat je te pas en te onpas de zorg voor je kinderen uitbesteedt, maar dat je zo nu en dan kunt terugvallen op mensen om je heen om gedaan te krijgen wat moet gebeuren. Bijvoorbeeld een dag in de week bij je (schoon)ouders eten, zodat je na een werkdag niet ook nog boodschappen hoeft te doen en hoeft te koken (en af te ruimen, af te wassen, de keuken schoon te maken…) Je kunt hulp in de huishouding inhuren, zodat jij lekker met de kinderen op pad kunt. Kook één of twee keer in de week extra veel en geef die portie aan je vriendin die in hetzelfde schuitje zit. Zo hoeven jullie allebei al één keer per week minder aan eten te denken. Of spreek af met een vriendin om jullie kinderen uit te wisselen zodat je even twee uurtjes voor jezelf (je partner, je huishouden, je werk, whatever) hebt. De ene week jij, de andere week zij. Er zijn echt een heleboel manieren om het jezelf wat makkelijker te maken én ook andere moeders te helpen. 

Zorgen doe je samen

Ook de taakverdeling binnen het gezin kan wel eens onder de loep genomen worden. Traditioneel is het nog steeds de moeder, die voor het huishouden, het eten en de kinderen zorgt. Daarnaast werkt ze vaak ook nog buiten de deur. Grote kans dat de taakverdeling binnen het gezin daarmee een beetje scheef gegroeid is. Zorgen doe je samen. Niet alleen voor de kinderen, maar voor het hele gezin. Emancipatie is niet alleen het recht dat de vrouw mag werken, emancipatie houdt net zo goed in dat je andere dingen dan niet meer hoeft te doen. Maak eens een lijstje van alle gezinstaken die wekelijks te doen zijn. Dat zijn er best veel! Kijk nu eens samen met je partner naar dat lijstje en maak daarin een taakverdeling die voor beide goed voelt.

Wij moeders zijn ook maar mensen. Wij hebben het ook gewoon nodig om zo nu en dan even op te laden. Om even niet 80.000 keer per dag mama te horen. Om even te vluchten van je kinderen. Om even geen moeder te zijn. Natuurlijk wil je dan wel dat je kleintjes in goede handen zijn.

Note: Baby’s zijn van nature nog volledig afhankelijk van de moeder en het is wat ons betreft dan ook niet wenselijk om ze in het eerste jaar langer van de moeder te scheiden dan strikt noodzakelijk. 

Vergelijkbare berichten