| |

Grip op Geboorte

Eén op de drie vrouwen kijkt negatief terug op de geboorte van haar kindje.
Een gegeven wat ik heel verdrietig vind.

De geboorte van jouw kindje zou een van de mooiste momenten van je leven moeten zijn. Vrouwen zijn gemaakt om te baren. Al duizenden jaren doen we niet anders. Het lijkt tegenwoordig een vrijwel onmogelijke opgave om je baby op een natuurlijke manier geboren te laten worden. Als je zwanger bent, vliegen de horrorverhalen van gecompliceerde bevallingen je om de oren. Niet zo gek als je bedenkt dat één op de drie mama’s terug kijkt op haar bevalling als een nare of zelfs traumatische ervaring.
Maar de geboorte van je kindje kan een van de magische momenten van je leven zijn. Het geven van leven is prachtig en zo bekrachtigend!

De meeste geboortetrauma’s komen voort uit een gebrek aan informatie. Vrouwen die het gevoel hebben dat de bevalling hen is overkomen. Niet wisten wat hen te wachten stond. Niet wisten dat er beslissingen genomen moesten worden, laat staan dat ze wisten dat ze zèlf een keuze hadden.

#genoeggezwegen

De Stichting geboortebeweging heeft in 2016 de actie #genoeggezwegen opgezet. Met deze jaarlijks terugkerende actie geven zij een platform aan alle vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen in de geboortezorg.

In de afgelopen 5 jaar stuurden duizenden vrouwen hun verhalen in. Met deze verhalen werd duidelijk dat ook hier in Nederland op dagelijkse basis mensenrechten worden geschonden in de geboortezorg.

Vrouwen die zich niet gehoord voelen. Vrouwen die dwang hebben ervaren. Vrouwen die niet om toestemming zijn gevraagd. Vrouwen die letterlijk NEE hebben geschreeuwd, maar waar niet naar werd geluisterd. Vrouwen die geen flauw idee hadden wat er ging gebeuren en de bevalling in angst hebben ondergaan.

Ook de afgelopen 2 weken zijn er weer heel veel heftige, nare en soms ronduit schokkende ervaringen gedeeld.
Dit laat wel zien dat er, ondanks dat er ook veel positieve ontwikkelingen zijn, er toch ook nog heel veel moet veranderen binnen de geboortezorg.

DISCLAIMER: Mocht je de verhalen willen lezen en op dit moment zwanger zijn, bedenk je dan wel dat ze je angstig of verdrietig kunnen maken. Vraag je af of dat dienend is voor jou op dit moment.

Mijn verhaal

Mijn kinderen zijn allebei thuis ter wereld gekomen. Door mijn achtergrond als (zwangerschaps)yogadocente en alle informatie die ik tot mij nam over hoe geboorte werkt, hoe mijn lichaam werkt tijdens geboorte en wat ik kon verwachten, ben ik beide bevallingen ingegaan vanuit vertrouwen en overgave.
De geboorte van Noor was heel mooi en rustig en heeft mijn vertrouwen in mijn lichaam erg bevestigd en toen 3 jaar later Niek in bad en “hands off” geboren werd, heb ik zelf ervaren hoe wij zonder bemoeienis en onnodige ingrepen helemaal op eigen intuïtie en kracht kunnen bevallen. Als we daar maar de tijd en ruimte voor krijgen.

Toen ik zwanger was van mijn dochter Noor hoorde ik om mij heen alleen maar de verhalen over heftige bevallingen, van vriendinnen, moeder, collega’s. Ze verklaarden me bijna voor gek dat ik überhaupt over een thuisbevalling, zonder pijnbestrijding nadacht… “Je weet echt niet waar je aan begint, wat je te wachten staat” was het veel gehoorde antwoord.
Er was slechts 1 vriendin die met mij een mooi bevallingsverhaal kon delen.

Ik voelde dat ik het anders wilde doen dan de standaard, dat het ook echt anders hoorde te gaan

Daarom ging ik eens op onderzoek uit…
Hoe komt het dat zoveel vrouwen om mij heen bang zijn om te bevallen en in plaats ernaar uit te kijken er vreselijk tegenop te zien en uiteindelijk  ook geen fijne ervaring hebben?
Waarom zien wij geboorte als iets medisch, waartoe wij vrouwen zelf niet meer toe in staat zijn, maar wat onder begeleiding van dokters moet gebeuren, die je van je baby gaan “verlossen”?
Waarom zien wij het niet meer als iets natuurlijks, waar wij vrouwen voor gemaakt zijn! Maar lijkt het wel juist het tegenovergestelde: als ons kindje geboren wordt, zijn we vaak het contact met ons lichaam en het vertrouwen in onszelf en de kracht en wijsheid van ons lichaam helemaal verloren. Wij zijn compleet geprogrammeerd door de beelden die wij op tv zien en de horrorverhalen die wij vanuit onze omgeving te horen krijgen.
We zitten vast in angst voor wat er komen gaat en geven al ons vertrouwen weg aan de dokters die ons moeten komen redden.

Ik leerde over de mythes en misverstanden rondom geboorte die al vele eeuwen zijn doorgegeven. De vrees om bij complicaties dood te gaan, of dat je kindje dood gaat, stamt uit de gruwelijke omstandigheden en gebruiken waar geboorte eeuwen geleden mee werd omgeven.
Veel van deze mythes en misverstanden bestaan vandaag de dag nog steeds, waardoor vrouwen te bang zijn om zich te kunnen ontspannen en op een natuurlijke manier te baren.

Ik leerde wat de risico’s  van evt. complicaties, interventies en ingrepen ECHT inhielden. Dit deed ik door vele wetenschappelijke onderzoeken te bekijken en navraag te doen bij verloskundigen.
Door alle kennis die ik opgedaan had, kwam ik tot de conclusie dat medicalisering, bedoeld om de geboorte veiliger en makkelijker te maken, de angst bij aanstaande ouders maar ook zorgverleners in veel gevallen alleen maar verergerd. Het is fantastisch dat wij de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van alle medische kennis die er inmiddels is wanneer het echt nodig is, maar er wordt zo vaak, vanuit een protocol, onnodig geïntervenieerd.

Geboorte is iets heel natuurlijks waar ons vrouwenlichaam perfect voor gemaakt is! Maar het wordt gezien als iets medisch, er wordt uit gegaan van het vermijden van evt. risico’s in plaats van te vertrouwen op de kracht en wijsheid van ons lichaam. Vrouwen worden gevraagd om volledig tegen hun lichaam en instinct in te gaan, om vervolgens in te grijpen op momenten dat dit absoluut niet nodig is, uit angst voor evt. mogelijke complicaties.
Het vermijden van deze risico’s is gebaseerd op angst en dat ervaren vrouwen tegenwoordig steeds meer rondom zwangerschap, geboorte en het moeder zijn. Dat is simpelweg onnodig en helpt jou niet wanneer je net moeder bent geworden!

Wij zijn de enige zoogdieren waarbij geboorte vaak zo moeizaam en heftig verloopt.

Het gaat mij er niet om dat je helemaal natuurlijk, thuis bevalt.
Het gaat mij er wel om dat jij de regie hebt over jouw bevalling en dat je bewuste keuzes maakt.
Dat je weet dat je altijd een keuze hebt.

Jij bepaalt of er ingegrepen wordt. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, het gaat erom dat je gehoord wordt. Dat je een stem hebt. Zodat jij ook vol trots en bewondering naar jezelf kunt kijken als je je kindje na al die maanden eindelijk in je armen houdt, hoe de bevalling ook verlopen is.

En zo is mijn missie geboren…

Hoe mooi zou het zijn als iedere moeder kan terug kijken op de geboorte van haar kind als de mooiste dag van haar leven!
En hoe mooi zou het zijn dat kindjes zacht en liefdevol ter wereld komen!


Daarom heb ik een programma ontwikkeld, wat ervoor zorgt dat ook jij dit kan ervaren. Een methode die helpt bij het maken van bewuste keuzes, ondanks de situatie. Jouw keuzes! Jij hebt de regie.

Dit programma is “Grip op Geboorte” en de deuren openen op 20 december!

Met het programma ‘Grip op geboorte’:

  • Neem ik je stap voor stap mee in het geboorteproces.
  • Je leert hoe jouw lichaam werkt tijdens geboorte en hoe jij het beste met haar kan samenwerken.
  • We starten met een visualisatie oefening, die je helpt om je angsten in kaart te brengen, om ze vervolgens met gerichte, wetenschappelijk onderbouwde informatie weg te nemen.
  • De basis bestaat uit een geboorteplan template. Het geboorteplan is zo gemaakt dat heel snel duidelijk wordt over welke onderwerpen je vooraf na zou kunnen denken.
  • Per onderwerp geef ik je zeer uitgebreide “evidence based” informatie vanuit de geboortezorg, zodat jij je eigen, authentieke keuzes kunt maken. Die keuzes kun je eenvoudig vastleggen in het template.
  • Als je het hele programma doorlopen hebt, heb je een mooi ingevuld geboorteplan waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom de geboorte hebt vastgelegd. Je hebt alle keuzes bewust en weloverwogen gemaakt, je begrijpt de consequenties van je keuzes en je weet welke alternatieven er zijn wanneer het anders loopt dan verwacht. Een mooi uitgangspunt om te delen met je zorgverleners en een goede voorbereiding op de geboorte van jouw kindje.
  • Je beschikt over tools en technieken om jouw lichaam en haar natuurlijke geboorteproces te ondersteunen.

Ga je angst te lijf met kennis

Door je goed voor te bereiden kun je veel angsten vooraf weg nemen. Het wegnemen van angsten is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding op de geboorte. Angsten staan je namelijk in de weg bij ontspannen. En alleen wanneer je volledig kunt ontspannen kan je lichaam optimaal haar werk doen. Wanneer je volledig ontspannen bent maakt je lichaam natuurlijke pijnstilling, endorfine, aan dat wanneer het rijkelijk kan vloeien vele malen sterker is dan morfine.
Je lichaam zorgt voor spoedige ontsluiting, zodat je kleintje zo snel geboren kan worden als nodig.
Wanneer je angstig bent dan ervaart je lichaam stress. Stress is een signaal dat het niet veilig is om je kleintje geboren te laten worden en je lichaam zal onbedoeld het bevallingsproces afremmen. Hiermee wordt de kans op complicaties en (ongewenste) interventies enorm vergroot en dat is nu precies niet de bedoeling.

Neem in de aanloop naar de geboorte de tijd om na te denken over je angsten. Waar zie jij het meest tegenop als je denkt aan de bevalling? Zet je angsten eens op een rijtje en ga op zoek naar informatie om die angsten weg te nemen. In ‘Grip op Geboorte’ starten we met een visualisatie oefening. Een hele waardevolle oefening die je helpt om je angsten in kaart te brengen, om ze vervolgens met gerichte informatie weg te nemen.

Zodat jij je bevalling positief en vol vertrouwen tegemoet kunt gaan en je straks positief terug kunt kijken op een mooie, zachte en liefdevolle geboorte.

Ik ben erg benieuwd waar jij het meest tegenop ziet als je denkt aan je aankomende bevalling?
Wil je dat met mij delen? Stuur mij dan een berichtje en wie weet mag ik jou begeleiden om ook een mooie, bekrachtigende geboorte te ervaren, samen met jouw kindje.

Vergelijkbare berichten