| | |

Positief ouderschap

Hoewel mijn hart en vuur in mijn werk bij aanstaande en jonge moeders en hun kleintjes ligt, is het voor mijzelf al zo’n 2,5 jaar geleden dat ik in de babytijd zat.

Dat betekent dat ik dus ook voor andere uitdagingen sta met mijn kinderen. Aan de ene kant vind ik het echt makkelijker worden, naarmate ze ouder worden, maar aan de andere kant krijg je er wel weer heel andere lastige dingen voor terug. The struggle is soms behoorlijk real zeg maar.

Sinds ik moeder ben, of eigenlijk daarvoor al, sinds ik een kinderwens had, is mijn boekenkast steeds verder gevuld met allerlei boeken over zwangerschap, geboorte, maar vooral “opvoed boeken”….

Voordat ik zelf kinderen kreeg, had ik toch stiekem weleens een oordeel over moeders die ik “fouten” zag maken met hun kinderen. Ik zou het nooooooit zo doen, daar was ik van overtuigd. Ik zou bijv. niet gaan schreeuwen, chanteren of dreigen, ik zou duidelijke grenzen stellen en vooral heel onvoorwaardelijk en liefdevol opvoeden.
Maarja, toen kreeg ik een vurig, eigengereid meisje op mijn borst en 3,5 jaar later een minstens zo temperamentvol en eigenzinnig knulletje en dan betrap je jezelf erop dat je toch weleens staat te schreeuwen, je hoort jezelf zeggen: Als je niet doet wat ik zeg, dan mag je geen filmpje kijken.
En ja, we doen het allemaal want we zijn ook maar mens. Hoe vaak ik dat niet tegen mijzelf moet zeggen wanneer ik mij weer een slechte moeder voel, wanneer ik mezelf weer teleurstel, omdat ik toch weer mijn geduld verlies en als een viswijf tegen mijn kinderen uitval.

Uit al die boeken heb ik best veel waardevolle informatie gehaald. Het ging dan een tijdje wel wat beter, maar toch trapte ik al snel weer in dezelfde valkuilen.
Ik ben er inmiddels wel van overtuigd dat het vooral heel belangrijk is om aan jezelf te werken, zorgen dat je energie zo hoog mogelijk is en dat je jezelf in de spiegel die je kinderen je voorhouden ook echt aankijkt en ermee aan de slag gaat. Datgene wat jou zo triggert in het gedrag van je kinderen is iets wat je zelf moet aan gaan en mag helen.
Ja, dat vertellen ze er even niet bij als je eierstokken beginnen te rammelen 😉

En toen kwam ik een aantal maanden geleden via via op Instagram op het profiel van Kate terecht.
Zij omschreef precies wat en hoe ik mij voelde, maar ook hoe het bij ons thuis vaak eraan toe gaat:


Ik wilde een geduldige moeder zijn.
Ik wilde dat mijn kinderen beter gingen “luisteren”.
Ik wilde weten hoe ik het beste met de nogal heftige emoties en gedrag van mijn kinderen om kan gaan.
Ik wilde dat de sfeer bij ons thuis zou veranderen van strijd naar liefdevolle verbinding.
Maar vooral: ik wilde weten wat mijn kinderen van mij nodig hebben om zichzelf te kunnen zijn en zich volop te kunnen ontplooien.

Ik hoefde niet langer na te denken en besloot deel te nemen aan haar online training “Positief Opvoeden Essentials” en WOWWW!! wat een verschil heeft dit gemaakt voor ons gezin.

Deze super waardevolle training bestaat uit 5 video’s en iedere video had voor mij weer zoveel eyeopeners en mindblowing momenten erin.
Je begint met eerst je eigen belemmeringen en patronen aan te kijken en te doorbreken, omdat je deze (vaak onbewust) projecteert op je kinderen. Voor mij betekende dit dat snel schreeuwen mijn negatieve patroon was, maar ook kalm blijven en mijn geduld bewaren wanneer mijn kinderen niet luisteren wanneer ik iets aan of van hun vraag. En ik besefte mij dat mijn eigen vaak lage energie, ook niet bevorderlijk was voor mijn geduld en begrip.

Wat ik echt een eyeopener vond was Kate’s uitleg hoe gedachtes, emoties en gedragingen samen werken:
Een gedachte vormt een emotie bij onze kinderen en deze vormt een gedraging, maar het enige wat we zien is die gedraging. We snappen daarom vaak niet waarom ons kind op een bepaalde manier reageert en troosten (of straffen) dan de gedraging terwijl het eigenlijk om de emotie gaat die ervoor zit. Hoe wijs onze kinderen soms al lijken, zij hebben ons als ouders echt nodig om te leren om te gaan met hun emoties. Deze vaardigheid is essentieel voor hun verdere leven en bepaalt hoe zij nu en ook later met tegenslagen, verdriet en boosheid om zullen gaan. Het is dus aan ons om onze kinderen daarin te begeleiden, maar dat gaat alleen wanneer je zelf om kunt gaan met jouw emoties.

Verder geeft Kate echte handvatten om zelf direct aan de slag te gaan. Zinnen die je kunt gebruiken om de groeimindset, die kinderen nodig hebben om o.a. zichzelf te kunnen zijn en zich volop te ontplooien, op zichzelf te leren vertrouwen en goed met tegenslagen en angsten om te leren gaan, te stimuleren.
Ze vertelt ook wat het verschil is tussen “luisteren” en “gehoorzamen” en hoe dat de ontwikkeling van je kind kan beïnvloeden. En hoe je kan zorgen dat je kinderen gaan samenwerken met je, wat je eigenlijk veel liever wil dan een gehoorzaam kind 😉

Als moeder van strong willed en hoog sensitieve kinderen heb ik tot slot ook zoveel gehad aan de Masterclass die deze training afsluit. Ik had hier best al wat boeken over gelezen, maar de praktische tips en tools over bijv. ontladen van prikkels en energie die Kate geeft maken hier thuis echt groot verschil!
Wat ik ook heel fijn vond is dat er naast alle video’s en cheat sheets ook een meditatie bij de training hoort. Want wanneer je als moeder al heel laag in je energie zit, niet goed voor jezelf zorgt (hoe cliché dit ook klinkt), dan is dat alles bepalend voor de sfeer thuis. Met deze meditatie heb je echt even een momentje voor jezelf, kun je wat bijtanken of tot rust komen, net wat je nodig hebt.

Kate’s training “Positief Opvoeden Essentials” sluit zo perfect aan op mijn programma’s. We hebben ook een soortgelijke missie: de wereld beter en mooier maken. En dit begint bij zwangerschap, geboorte maar ook de manier hoe onze kleintjes hun kindertijd ervaren, zichzelf mogen ontdekken en het allerbelangrijkste: zichzelf mogen zijn!
Ik heb dit blog met mijn ervaring geschreven, omdat ik jullie ook deze eyeopeners gun! Tuurlijk, ik ben nog steeds niet die perfecte moeder (wie wel?), maar deze training heeft voor zoveel meer rust in huis en ook in mijzelf gezorgd.

Deze training helpt jou de energieke versie van jezelf te worden zodat je echt kunt genieten van het moederschap.
Je leert je kind bewust te steunen om zichzelf te mogen zijn.
En je kunt op een opbouwende manier met hun emoties om gaan. Iets, waar je kind zijn hele leven profijt van heeft.

Wil jij dit ook?
Klik dan op de foto hieronder!

Vergelijkbare berichten