| | |

Ergonomisch vs Niet ergonomisch dragen

Dragen kan met verschillende hulpmiddelen. Vooral met draagzakken heb je nogal wat verschil tussen ergonomische en niet-ergonomische dragers. Wat houdt ergonomisch dragen precies in en hoe herken je een goede draagzak? 

Het belangrijkst is dat je kindje in de doek of drager zijn natuurlijke houding kan aannemen. ‘Ergonomie houdt in dat het product de veiligheid, gezondheid, comfort en doeltreffend functioneren van de mens bevorderd.’ Ergonomisch dragen betekent dat de manier waarop je draagt de natuurlijke houding van de baby respecteert en de ontwikkeling van je kindje bevordert.

Dat betekent concreet dat:

  • Je kindje rechtop, op kusjeshoogte zit;
  • Je kindje met het gezichtje naar jou toe gericht is;   
  • Je kindje van knie tot knie ondersteund is;
  • Je kindje met de knietjes hoger dan de billetjes, in de zogenaamde ‘M-houding’ zit;
  • Je kindje het ruggetje licht gebold heeft en het nekje goed wordt ondersteund;
  • Je kindje de schoudertjes licht naar voren gebogen heeft met de handjes naast het hoofdje.

Er zijn verschillende opties om je kindje ergonomisch te dragen. Zowel met een ergonomische drager als met een draagdoek kan je jouw kindje op verschillende manieren dragen.

Buikdragen

We weten inmiddels dat huid-op-huid contact van levensbelang is voor onze kleintjes. Vooral de huid van de borst (van zowel moeder als vader) heeft hele speciale eigenschappen voor ons kroost. Zo is dit gedeelte van de huid warmte regulerend. Daarnaast is dit de perfecte plek om het kloppen van mama’s vertrouwde hart te horen, mama’s geur op te snuiven, mama’s ademhaling te voelen en mama’s stem te horen en niet geheel onbelangrijk, dichtbij de voedselbron. Het is dus heel erg logisch om je baby’tje op je buik te dragen waarbij het hoofdje op je borst rust. Buik-dragen kan met verschillende dragers. Een rekbare doek is bij uitstek geschikt om je newborn op je buik te dragen. Ook met een geweven doek kan je je kindje goed op je buik knopen. Er zijn verschillende knopen mogelijk, de meest gebruikte voor newborns is de FWCC. Zie je dat knopen allemaal niet zo zitten? Dan kan je je kindje ook op je buik dragen met een mei tai of een ergonomische draagzak.

Heupdragen

De heup is een ook hele logische plek om je kindje te dragen. Vanaf de heup kan het kindje makkelijk om zich heen kijken, maar toch ook heel dichtbij het gezicht van mama (of papa) om de gezichtsuitdrukkingen waar te nemen en als het allemaal even te veel wordt lekker weg te duiken, veilig tegen mama’s borst. Vanaf de heup kan een kindje heel veilig deelnemen aan het sociale leven en zal vanaf hier heel veel kunnen leren. Niet alleen voor oudere kindjes is een heupknoop geschikt, ook voor newborns is dit een hele fijne plek. De heup is het smalste plekje van je lichaam om je kindje te kunnen dragen, hierdoor is er geen kans op overspreiding van de heupjes. Daarnaast maakt het bovenlijfje van het kindje een lichte rotatie waardoor inzakken (met kans op zuurstoftekort), vooral bij kindjes met een lage spiertonus vrijwel onmogelijk is. Heupdragen kan heel goed met een korte of lange geweven doek of een ringsling. Ook met sommige ergonomische draagzakken is heupdragen mogelijk.

Rugdragen

Op een gegeven moment is een groter kindje niet meer heel praktisch op de buik. Het wil graag meekijken, wurmt zich eruit en het wordt vaak toch ook wel wat zwaar. Dan is de rug de perfecte plek van je kindje. Op de rug heeft het kindje perfect overzicht en zit het veilig terwijl jij andere dingen kunt doen die niet handig zijn met een kindje op je buik, zoals koken of strijken. Ook een lange wandeling is beter vol te houden met een kindje op je rug dan op je buik. Rugdragen kan met geweven doeken in verschillende maten, met een mei tai of met een ergonomische draagzak. Rugdragen met een draagzak mag vanaf dat je kindje zelfstandig tot zit kan komen. Met een geweven doek is het wel mogelijk om hele kleine kindjes al op de rug te dragen. Hiervoor is alleen de Rucksack carry een geschikte knoop. Wij leren je graag hoe je je kindje veilig op je rug kunt brengen en kunt knopen.

Natuurlijke houding

Als het kindje groeit, verandert geleidelijk de natuurlijke houding en gaan ze steeds rechter op zitten. Ondersteuning in de nek wordt wat minder belangrijk. Wel blijft het van belang dat een drager knie tot knie ondersteuning geeft om te zorgen voor een ontspannen zit. 

Ergonomische draagzak vs babybungels

In grote babywinkels zijn ook draagzakken te koop. Bekende merken zijn Baby Björn, Stokke, Chicco en Minimonkey. Deze dragers zijn over het algemeen niet goedkoop en staan goed aangeschreven. Vaak worden ze ook als ergonomisch aangemerkt. Waarom zijn ze dan toch niet zo goed?

♥ De dragers hebben een smal zitvlak waardoor het kindje met het hele gewicht in het kruis hangt. De beentje bungelen, waarbij heel veel druk op de heupkopjes komt te staan. Het kindje kan niet de natuurlijke M-houding aannemen en er is geen knie-tot-knie ondersteuning.

♥ De standaard draagzakken hebben een voorgevormd of verhard rugpand. Hierdoor is het niet mogelijk om de natuurlijke bolling van de rug aan te nemen waardoor het voor het kindje moeilijk is om te ontspannen.

♥ In de meeste standaard dragers hangt je kindje veel te laag, waardoor het echt aan je schouders hangt in plaats van je kindje met je lichaam te dragen.

♥ De dragers hebben vaak smalle schouderbanden en/of verharde rugpanden. Die geven een verkeerde drukverdeling waardoor het dragen zwaar en onprettig aanvoelt. 

♥ Face Forward, oftewel met het gezichtje naar voren, is het voor een kindje onmogelijk om de natuurlijke houding aan te nemen. Daarnaast is het ook niet in staat zich af te schermen van prikkels. Ook is er op die manier geen tot weinig interactie met degene die draagt.

♥ In de kommahouding ligt je kindje in een passieve houding met het risico tot afknelling van de luchtpijp. Ook voor de spier- en heupontwikkeling is deze houding niet optimaal. 

Vergelijkbare berichten