|

Verantwoord zonnen

Heerlijk dit weer! Oh, hier worden we toch zo blij van. Het hele leven lijkt toch een stuk leuker met lekker weer? Lekker naar buiten, de warmte, het licht. Zo fijn. Niet alleen ons lichaam, maar ons hele gestel wordt blij van de zon. En toch zijn we stiekem behoorlijk bang geworden voor de zon. Zodra de eerste zonnestralen zich aandienen komen de flessen zonnebrand ook direct tevoorschijn. Je moet je natuurlijk goed beschermen tegen de zon. Dat vinden wij ook. Daarom geven we je een aantal tips om verantwoord te zonnen. 

Er is een reden waarom we zo blij worden van de zon. De zon is namelijk heel goed voor ons. Sterker nog, de zon is noodzakelijk voor ons bestaan. Wij hebben zonlicht nodig om te kunnen leven. We hebben zonlicht nodig om ons fijn en energiek te voelen. De meeste depressies komen voor in de herfst/winterperiode en dat is geen toeval. 

Vitamine D

Licht en warmte hebben een hele positieve invloed op onze gemoedstoestand. Het ultraviolette licht van de zon activeert belangrijke huidhormonen, die ons immuunsysteem, stemming en biologische ritme beïnvloeden. Daarnaast is de zon onze belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is onmisbaar voor onze gezondheid. Osteoporose, kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type-2, reumatoïde artritis, multiple sclerose en depressies zijn stuk voor stuk ernstige aandoeningen, die vaker voorkomen bij een gebrek aan vitamine D.

Het probleem is, dat we hier in Nederland te weinig zonlicht meepakken om ons vitamine D niveau op een hoog peil te houden. In de herfst/winter periode is de zon niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Daarbij opgeteld dat we in de herfst/winter periode ook minder buiten komen maakt dat ons vitamine D niveau in de wintermaanden ver onder peil is. We hebben de zon echt nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Als de zon er dan is, smeren we ons meteen in, zodat we er helemaal niets meer mee kunnen. Terwijl het dus zo belangrijk is. Toch zonde…

Zonlicht is dus fijn! 

Maar het is toch ook gevaarlijk?

Ja, de zon kan zeker gevaarlijk zijn. De waarschuwingen om je goed te beschermen tegen de zon zijn niet uit de lucht gegrepen. Te lange blootstelling aan de heftige zon kan bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker. En tere kinderhuidjes verbranden snel. Behalve dat verbranden heel pijnlijk en vervelend is, is het op de lange termijn ook gevaarlijk. Aan de andere kant hebben we vitamine D en de zon ook heel hard nodig om ons juist te beschermen tegen kanker en nog veel meer ernstige aandoeningen. Het is dus heel belangrijk om een balans te vinden tussen genoeg zon en niet te veel zon. Bewust zonnen dus.

Voorkom verbranding

Het belangrijkst als het gaat om je beschermen tegen huidkanker is het voorkomen van verbranding. Het is dus nooit een goed idee om op het heetst van de dag onbeschermd de zon in te gaan voor langere tijd. Wat je ook vindt van zonnebrandcrèmes.

1. Bouw het op

Ons lichaam heeft zonlicht nodig, dat is duidelijk. Maar bouw het op. Ons lichaam moet ook weer wennen aan het zonnetje en heeft even de tijd nodig om voldoende pigment op te bouwen om ons natuurlijk te kunnen beschermen. Probeer vanaf het eerste voorjaarszonnetje dagelijks wat zonnestralen op de blote, onbeschermde huid mee te pikken. Overdrijf het niet meteen bij die eerste mooie dag, want juist dit zonnetje is verraderlijk. Stiekem is de UV-straling al best sterk en je huid is er nog niet aan gewend. Dagelijks tien tot vijftien minuutjes onbeschermd in de zon is voldoende om je huid te laten wennen en om voldoende vitamine D aan te maken. Dit kun je rustig opbouwen naar zo’n 30 minuten achtereen.

2. Koester de ochtendzon

In de eerste uren na zonsopgang is de heilzame straling van de zon het gunstigst. De kans op verbranding is nog niet zo groot en je lichaam is op dit moment goed in staat om vitamine D en pigment aan te maken. Dagelijks de ochtendzon meepakken is een fijne manier om op te bouwen.

3. Vermijd directe zon tussen 12:00 en 14:00

Die Spanjaarden zijn zo gek nog niet met hun siësta. Vermijd de zon op het heetst van de dag. Het liefst tussen 11:00 en 15:00, maar zeker tussen 12:00 en 14:00. In deze periode is de kans op verbranding het grootst. Moet of wil je toch in die periode de zon in? Bescherm je dan extra goed tegen verbranding.  

4. Bedek je huid

Toch de volle zon in? Bescherm je huid dan door hem te bedekken. Gebruik UV-beschermende kleding. Zeker wanneer je in de buurt van het water bent. Op een heerlijke stranddag of een dagje bij het zwembad op de camping in Italië is een UV-shirt voor onze kinderen verplicht 🙂

5. Zet je zonnebril af

Hè? Wat? Geen zonnebril? Je moet je ogen toch ook beschermen tegen de schadelijke straling? Er zijn aanwijzingen dat veelvuldig zonnebril gebruik kan leiden tot zichtvermindering. Nog belangrijker vinden we nog, dat de zonnebril dan wel beschermd tegen de straling, maar ook het natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid uitschakelt. Zodra de ogen zonlicht waarnemen, geeft de hypofyse een seintje, dat de huid melanine aan moet maken. Melanine is een organisch pigment in de huid, wat de huid natuurlijk beschermd tegen de zon. Wanneer je ogen niet worden blootgesteld aan de zon, omdat je een zonnebril op hebt, krijgt je huid dus geen seintje dat het melanine moet aanmaken en verbrand je sneller. Lekker in de auto laten je zonnebril, want daar is het wel heel fijn om hem op te hebben. 

6. Zorg voor voldoende vitamine D

Het grootste deel van onze vitamine D behoefte moeten we uit de zon halen. Dat doen we dus veel te weinig. Om een (chronisch) te kort te voorkomen is het dan ook belangrijk om het vitamine D gehalte op een andere manier te verhogen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D vanuit de orthomoleculaire voedingsleer is tussen de 1000 en 2000 IE (internationale eenheden). Een makkelijke manier om dit te doen is door middel van supplementen. Let erop dat je supplement op olie basis is en geen vulmiddel bevat.

7. Douche niet meteen na het zonnen

Je lichaam heeft zo’n 48 uur nodig om alle opgedane vitamine D te verwerken en op te slaan in het vetweefsel. Als je direct na het zonnen onder de douche stapt en je flink met zeep wast, was je de natuurlijke huid oliën waar dan nog een groot deel van de vitamine D in aanwezig is van je huid af. Zonde! Je hebt juist zo je best gedaan om het aan te maken. Je hoeft ook weer niet twee dagen niet te douchen, maar spoel je lekker af en vermijd zeep.

8. Smeer verstandig

Grijp niet te snel naar de tube zonnebrandcrème. In veel zonnebrandcrèmes zitten stoffen waar je het tere huidje van je baby (en van jezelf) eigenlijk niet mee wilt belasten. Hier gaan we nu niet te diep op in, maar onderzoek wijst uit dat juist de chemische stofjes in zonnebrandcrèmes, in combinatie met te weinig vitamine D de belangrijkste oorzaak van (huid)kanker is. Belangrijk dus om je een beetje te verdiepen in de crème die je gebruikt én het gebruik ervan tot een minimum te beperken. Kies voor een zonnebrand op basis van mineralen in plaats van een chemische basis. Bijvoorbeeld op basis van titanium oxide of zinkoxide. Het nadeel van deze mineralen zonnebrandcrèmes is dat ze een witte waas achterlaten. Om dat effect te verminderen worden weer nano-deeltjes aan het middel toegevoegd. En ook die wil je eigenlijk weer liever niet op je huid smeren. 

9. Blijf na het smeren nog minstens een half uur uit de zon

Je huid heeft even nodig om de bescherming van de zonnebrandcrème op te nemen. Als je direct de volle zon in gaat nadat je je hebt ingesmeerd (of je pas insmeert als je eenmaal óp het strand bent) ben je eigenlijk dat eerste half uur nog niet beschermd. En in dát half uur kan je al flink verbranden.

10. Drink voldoende water

Ook belangrijk op warme dagen is om voldoende water te blijven drinken. Je verliest meer vocht op een warme dag en je hebt dus meer vocht nodig om gehydrateerd te blijven. Voldoende vocht voorkomt hoofdpijn en een zonnesteek, maar een gehydrateerde huid verbrandt ook minder snel.

Het is soms een beetje plannen, maar over het algemeen komen wij de hete zomerdagen door zonder (veelt) te smeren en zonder te verbranden. Geniet van de zon! 

Vergelijkbare berichten