| |

Waarom je liever even wil wachten met het doorknippen van de navelstreng

Als je baby net is geboren krijgt hij nog steeds bloed en zuurstof via de navelstreng. Ongeveer een derde van al het bloed van je baby bevindt zich nog in de placenta. Die hoeveelheid extra bloed is van essentieel belang voor de gezondheid van je kindje. Al dit bloed kan bloedarmoede voorkomen en geeft je kleintje allerlei belangrijke stoffen mee. Vaak wordt de navelstreng al minuten na de geboorte doorgeknipt. Dit is ontstaan doordat vroeger gedacht werd dat een teveel aan rode bloedlichaampjes zou zorgen voor geelzucht. Inmiddels weten we dat die rode bloedlichaampjes juist zorgen voor extra zuurstof. Ook was men bang dat het bloed terug zou stromen naar de placenta als deze te lang aan de baby vast zou zitten. In je buik was je baby ook prima in staat om het bloed van en naar de placenta te reguleren, waarom zou dat nu anders zijn?

Je kunt er ook voor kiezen om te wachten met afnavelen totdat de navelstreng volledig is uitgeklopt. Dit kan enkele minuten duren, maar drie minuten wachten is echt minimaal. Het volledig laten uitkloppen kent veel voordelen, namelijk:

♥ Zuurstof

Je baby heeft ongeveer een derde van zijn bloed opgeslagen in de placenta. Dit zuurstofrijke bloed is voor je baby enorm waardevol, wanneer hij voor het eerst zelf moet gaan ademen met zijn longen. Om de longblaasjes goed te laten openen is bloed nodig, bloed dat hij tot daarvoor nog niet nodig had. Wanneer je baby dit bloed niet uit de placenta kan halen zal zijn lichaampje het bloed ergens anders vandaan moeten halen. Je kunt je voorstellen dat dat ten koste gaat van andere vitale lichaamsfuncties die eerste minuten. Het zuurstofrijke bloed zorgt er ook voor dat je baby niet direct in zuurstofnood komt wanneer hij nog niet direct goed zelfstandig kan ademen.

♥ IJzer

IJzer speelt een belangrijke rol bij het transporteren van zuurstof door het hele lichaam. Ook is ijzer cruciaal voor de hersenontwikkeling. Wereldwijd hebben mensen een enorm ijzertekort. Vooral tijdens de eerste levensjaren kan het ijzertekort zorgen voor ontwikkelingsachterstand. Wanneer je babytje de tijd krijgt om al het bloed uit de placenta terug naar zijn lichaampje te laten stromen, zal je kindje voldoende ijzer binnen krijgen om geen tekort op te lopen. Niet alleen die eerste jaren, maar zijn hele leven lang.

♥ Rode en witte bloedcellen

Rode bloedcellen zijn enorm belangrijk voor de zuurstoftoevoer. Hoe meer bloed je kleintje heeft, hoe makkelijker hij zuurstof op kan nemen. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het voorkomen van infecties. Ook deze zijn volop in het bloed van de placenta aanwezig en van onschatbare waarde voor je baby.

♥ Stamcellen

Het bloed dat bij het te vroeg afklemmen van de navelstreng achterblijft, zit vol stamcellen. Je kan deze stamcellen bewaren voor later, mocht je kindje een gezondheidsprobleem hebben, of je kan ze doneren om andere mensen te helpen. Eigenlijk heeft je kindje deze stamcellen zelf heel hard nodig. Het is misschien ook een beetje vreemd om stamcellen voor later te bewaren om schade te herstellen die er misschien nooit was geweest als je kindje ze bij de geboorte al direct had gekregen.

♥ Hartfunctie

Ook voor de hartfunctie is het extra bloed uit de placenta van belang. Het hart van je baby moet van een werking met twee kamers naar een werking met vier kamers gaan. Een zeer complex proces waarbij het extra bloed onmisbaar is. Kindjes waarbij de navelstreng direct is afgeklemd hebben over het algemeen een wat kleiner hartje en vaker een hartruis.

♥ Bloedverlies

Doordat al het bloed terugvloeit naar de baby krimpt de placenta. Hierdoor wordt het makkelijker om de placenta geboren te laten worden en wordt het risico op ernstige bloedingen bij de moeder een stuk kleiner.

Ondanks al deze voordelen wordt de navelstreng van veel baby’s toch nog binnen enkele minuten afgeklemd. Vooral in het ziekenhuis zijn de grootste bezwaren van artsen tegen het uit laten kloppen van de navelstreng, dat het niet mogelijk is om de baby snel van medische zorg te voorzien, wanneer er complicaties optreden. Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld. De toevoer van het zuurstofrijke bloed vanuit de placenta is júist voor een baby in nood enorm waardevol. De meeste medische handelingen kunnen gewoon naast de moeder plaatsvinden zolang de placenta nog niet geboren is of de navelstreng nog niet volledig is uitgeklopt. Dit vergt alleen wat aanpassing van het medisch personeel en daar zal je echt zelf voor moeten zorgen.

Vergelijkbare berichten