| | | |

Vanaf wanneer mag je dragen?

Het dragen van je kindje dicht tegen je aan helpt, mee met jouw herstel. Bij een goede natuurlijke draaghouding span je de juiste buik- en bekkenbodemspieren aan die bijdragen aan het terug vormen en weer versterken van je lichaam. Ook zal je lichaam bij de juiste draaghouding zelf een mooie anatomisch correcte houding aannemen. Daarnaast helpt dragen en wandelen om je conditie weer rustig op te bouwen en alle processen in je lichaam te bevorderen (van bloedsomloop tot spijsvertering, etc). Bouw het dragen vooral rustig op, zoals voor jou prettig voelt en forceer niets bij pijn! Raadpleeg een draagconsulente om je te helpen de beste draaghouding te vinden voor jou en je baby.

Draagdoek of draagzak?

Het ene kindje is groter dan het andere. Ieder kindje kan in principe direct gedragen worden. Een draagdoek past altijd, draagzakken daarentegen niet. Dat geldt vooral voor draagzakken met een zogenoemde insert. Een insert is een inzetstuk om een niet-passende drager toch te kunnen gebruiken. Het is een compromis, maar niet ideaal. In een insert zitten de kindjes op een soort kussentje en is er (meestal) geen echte knie-tot-knie ondersteuning. Daarnaast heeft de insert een gevuld rugpand dat in de draagzak gezet wordt waardoor je dus een dubbele, vrij stevige en stugge laag krijgt die over het ruggetje gaat. Daardoor kan het ruggetje niet makkelijk de gewenste natuurlijke bolling aannemen. Een aantal voorbeelden van draagzakken, die vanaf geboorte gebruikt kunnen worden zonder insert zijn: Storchenwiege carrier, Fidella Fusion baby, Marsupi en de Kokadi Flip baby.

Let er met een draagdoek op dat je, mits je niets hoeft te forceren, de voetjes van je kindje uit de doek draagt. Een veel gehoord (fout) advies is om de voetjes van je kleintje in de doek te laten zitten. Dit willen we liever niet omdat het, hoe klein ze ook zijn, verkeerde druk op de heupkopjes kan geven. Daarnaast kan de ruggengraat van je kindje in deze houding minder goed schokken opvangen, dan wanneer de voetjes uit de doek zijn. Kies voor een newborn, een dungeweven, soepele draagdoek of een rekbare draagdoek.

​Verlaagde spierspanning

Sommige kindjes hebben een verlaagde spierspanning. Het gaat dan bijvoorbeeld om te vroeg geboren kindjes of kindjes met het syndroom van Down. Deze kindjes kunnen veel baat hebben bij een goed geknoopte geweven draagdoek. Een rekbare draagdoek geeft deze kindjes te weinig steun. Voor kindjes met een verlaagde spierspanning is een heupknoop met een geweven doek heel geschikt. Door de lichte rotatie die het bovenlichaam maakt op de heup van de moeder, kunnen deze kindjes ook als ze diep in slaap vallen niet in elkaar zakken, wat de kans op zuurstoftekort aanzienlijk vermindert. De heup is ook het smalste deel van de moeder, waardoor de kans op overspreiding van de benen bij de hele kleintjes wordt voorkomen. De doek moet echter wel goed geknoopt zijn. Het is dan ook raadzaam om een draagconsulente te raadplegen.

​Dragen na een keizersnede

Theoretisch gezien mag je na een keizersnede direct dragen, je mag immers het gewicht van je baby’tje dragen, tenzij jouw arts iets anders heeft gezegd. Een keizersnede is een heftige ingreep voor zowel moeder als kind en rust is heel belangrijk voor een goed en spoedig herstel. Geef je lichaam dus ook hier alsjeblieft de tijd om te herstellen en laat het dragen die eerste dagen liever aan iemand anders over, als dat beter voelt. Je kunt zelf zo veel mogelijk buidelen met je kindje. Lekker huid-op-huid, al dan niet in een draagdoek of buideltop, rustig in bed of op de bank. Zodra je zelf weer stevig op je benen kunt staan, kun je je kindje gaan dragen.

Rust
Wanneer je kunt gaan dragen is dus voor iedere moeder verschillend. De een voelt zich na een paar weken pas in staat om een doek om te knopen, terwijl de ander dit vrijwel direct kan doen. Het herstel is per vrouw verschillend, je kunt je voorstellen dat zodra jij je goed voelt, je kunt gaan dragen. Luister naar je lijf. Doet het dragen pijn, stop dan. Probeer het later nogmaals en bouw het heel rustig op. Voel je ook niet schuldig als het niet meteen lukt. Het komt vanzelf. Leg je kindje dan lekker bij je op je buik, dat is hetzelfde contact. En neem alle rust om je lichaam te laten bijkomen.

Papa
Als je als mama nog niet in staat bent om je kindje te dragen, dan kan dat natuurlijk ook bij de papa! Voor een vader kan het erg fijn zijn om zijn vrouw op deze manier te ontlasten én om een band met z’n baby op te bouwen.

Vergelijkbare berichten