| | |

9 HypnoBirthing mythes ontkracht!

Er bestaan veel misverstanden en vooroordelen over HypnoBirthing.
Ik ga deze voor eens en altijd uit de wereld helpen met dit blog!

Maar allereerst:
Wij vrouwen zijn niet gemaakt om…

  • zoveel pijn te hebben tijdens het baren van onze kinderen;
  • te bevallen met allerlei complicaties en interventies;
  • angst te hebben voor geboorte;
  • het gevoel te hebben dat de geboorte van onze kinderen ons is overkomen.
“If you change the way you view birth,
the way you give birth will change”
~Marie Mongan, grondlegster van HypnoBirthing®

Jij hebt alles al wat je nodig hebt om een mooie, bekrachtigende geboorte te beleven. Je lichaam is perfect ontworpen om je baby geboren te laten worden.
Als je begrijpt hoe zij functioneert, zonder enige hinder door angst, wordt het duidelijk dat een mooie, bekrachtigende geboorte ook voor jou mogelijk is!

Een geboorte waarbij jij zelf de regie in handen hebt, zorgt ervoor dat je het moederschap kunt beginnen vanuit kracht en vertrouwen in plaats vanuit trauma, waar je dan ook nog eens mee moet dealen terwijl je net een baby hebt gekregen.
Je zult dan meer autonomie en zelfbeschikking ervaren in het geboorteproces en maakt beslissingen waar je achter staat. Wat er ook op je pad komt, hoe de bevalling uiteindelijk ook verloopt.

De geboorte van je kindje kan een van de magische momenten van je leven zijn. Het geven van leven is prachtig en zo bekrachtigend!
Maar helaas is de realiteit vaak anders…

HypnoBirthing kan jou helpen om ontspannen, zonder angst en vanuit regie de geboorte van jouw kindje te ervaren. Maar wat is HypnoBirthing nou precies?
Er bestaan heel veel misverstanden en vooroordelen over HypnoBirthing en het klinkt natuurlijk ook wel een beetje zweverig, maar eigenlijk is het niet meer dan het creëren van een positieve geboortemindset.

De HypnoBirthing mythbuster

Mythe 1 HypnoBirthing garandeert je een natuurlijke bevalling

Allereerst zijn alle geboortes natuurlijk, of je nu een vaginale bevalling hebt zonder interventie, een keizersnede of een geboorte met een ruggenprik – het is allemaal natuurlijk.
HypnoBirthing kan je geen bevalling garanderen zonder complicaties of ingrepen, maar het vergroot wel aanzienlijk je kansen op de meest positieve geboorte ervaring die mogelijk is door kennis en tools te delen waarmee je door alle verschillende wendingen kunt navigeren die je bevalling zou kunnen nemen. Je zult je zelfverzekerd, deskundig en krachtig voelen in de keuzes die je maakt, ongeacht hoe je baby ervoor kiest ter wereld te komen.

Mythe 2 HypnoBirthing is zweverig

Hoewel het dus zwevering kan klinken voor mensen die er niet bekend mee zijn, zijn de principes van HypnoBirthing allemaal gebaseerd op de biologie van het menselijk lichaam. Je leert hoe jouw lichaam en het geboorteproces precies werkt en hoe deze wordt beïnvloed wanneer we adrenaline afgeven, wat gebeurt wanneer een vrouw zich bang, verward, onveilig of niet op haar gemak voelt. Je krijgt tools en technieken die kunnen helpen om te voorkomen dat jou dat overkomt. Het draait eigenlijk allemaal om wetenschap en is dus alles behalve zweverig!!

Mythe 3 Je verliest de controle over jezelf

Je hoort vaak dat men bang is om niet meer zelf terug te kunnen komen uit hypnose, of dat ze dingen doen of toelaten die ze normaal ook niet zouden doen. Dit komt o.a. door die gekke shows met publiek die gaan tokken als kippen of blaffen als honden. Maar dit kan niet verder van de waarheid verwijderd zijn en is absoluut niet waar zelfhypnose of HypnoBirthing over gaat.
Zelfhypnose is een natuurlijke bewustzijnsstaat waar iedereen de hele tijd in en uit drijft, zoals het moment wanneer je net wakker wordt of in slaap valt, een hele diepe ontspanning. Die “tussen toestand” waarin je niet zo bezig bent met wat er om je heen gebeurt, maar als je snel uit bed moet springen omdat iemand ‘BRAND’ roept, ben je zo op. Je weet altijd precies wat er aan de hand is en kunt zelf kiezen of je “terug” wilt komen.
Je kunt het zien als de zoomlens op je camera. Je kunt hiermee inzoomen op overtuigingen, ervaringen en gewoontes die ons niet duidelijk zijn op een bewust niveau. Het helpt om minder angstig en veel rustiger te zijn tijdens de bevalling, zodat jouw lichaam constant de nodige geboortehormonen kan aanmaken en jij soepeler bevalt en veel minder pijn en ongemak zal ervaren.

Mythe 4 Het werkt alleen als je thuis wilt bevallen

Hoewel HypnoBirthing een fantastisch hulpmiddel is voor vrouwen die kun kindje thuis ter wereld willen laten komen, is het ook zo waardevol (of eigenlijk zelfs JUIST zo waardevol) voor vrouwen die in het ziekenhuis willen bevallen. Hypnobirthing werkt OVERAL, of je nu thuis, in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of zelfs in de auto bevalt!

Mythe 5 HypnoBirthing is niets voor partners

Partners, vooral mannen, kunnen in het begin behoorlijk sceptisch zijn, maar veranderen vaak in de grootste fans! Dit komt omdat de tools die worden aangeleerd gezond verstand, praktisch en zeer tastbaar zijn. Het andere grote voordeel voor partners is dat ze door alle kennis en tools een duidelijke, ondersteunende rol krijgen tijdens zowel je zwangerschap als je bevalling en dat is ongelooflijk waardevol voor jullie beiden!
Als er specifieke dingen zijn waar hij/zij tegenaan loopt, kunnen jullie mij altijd om wat verdere informatie of advies vragen. Mocht hij/zij dan echt niet mee willen doen, dan kun je altijd een vriend(in) of familielid vragen.
Het zou zonde zijn als jij daarom jouw kans voorbij laat gaan om ook jouw kindje ontspannen, zonder angst, maar vol vertrouwen in jezelf en jouw lichaam ter wereld te brengen.

Mythe 6 HypnoBirthing zorgt voor een pijnvrije bevalling

Ik wou dat ik alle vrouwen een pijnvrije geboorte kon garanderen, maar helaas is dat niet mogelijk. Pijn is zo iets persoonlijks: wat de ene vrouw pijnlijk noemt, is voor de ander “a walk in the park”.
Hoewel het zeker waar is dat veel HypnoBirthing vrouwen praten over hun zachte, ontspannen geboorte, brulden andere vrouwen als leeuwinnen tijdens geboorte door de intense sensaties die ze voelen. Zelf behoorde ik tot de laatste 😉
Beide ervaringen zijn HypnoBirths. Niets is gegarandeerd als het gaat om de bevalling, maar ik kan je dit beloven: het zal je alle tools geven die je nodig hebt om een krachtige, pijnvrije, bovennatuurlijke geboorte ervaring te hebben.

Mythe 7 Angst en pijn hoort nou eenmaal bij geboorte

Door alle kennis die je op doet en tools en technieken die je leert, zul je je zelfverzekerd voelen en uitkijken naar de geboorte! Dit heeft een enorme invloed op het vermogen van jouw lichaam om te bevallen, alle essentiële geboortehormonen kunnen dan rijkelijk vloeien, waardoor het geboorteproces makkelijker verloopt en tegelijkertijd jouw natuurlijke pijnverlichting optimaal haar werk kan doen.
Ontspannen naar de bevalling uitkijken en rustig en positief kunnen blijven tijdens de bevalling begint met voorbereiding tijdens de zwangerschap en HypnoBirthing biedt jouw de tools om dat te doen.

Mythe 8 Je mag geen negatieve gedachtes hebben tijdens een HypnoBirthing geboorte

Het is heel normaal dat je soms negatieve gedachten, gevoelens of angsten ervaart voorafgaand of tijdens geboorte. Wel is het erg belangrijk om deze tijdens je zwangerschap te erkennen, zodat je ze kunt aanpakken en misschien uit eindelijk wel kunt loslaten. Wanneer je wegkijkt voor deze belemmerende overtuigingen en doet alsof ze er niet zijn, zullen ze onvermijdelijk op een ander moment naar de oppervlakte komen – vaak juist tijdens de bevalling wanneer je ze absoluut niet kunt gebruiken!
Met Hypnobirthing wordt je je bewust van deze angsten en krijg je de tools deze aan te gaan en ze uit de weg te ruimen voordat je gaat bevallen. Alleen dan kun je met een positieve mindset, zelfvertrouwen en ontspanning je bevalling in gaan.

Mythe 9 HypnoBirthing gaat alleen om bevallen

Hoewel jouw aanstaande bevalling er uiteraard onderdeel van uitmaakt, is het slechts één deel. Deze voorbereiding zal jou helpen om je samen met je geboortepartner op een nog dieper niveau te verbinden.
Je neemt de tijd om werkelijk bewust te worden van het magische werk om een klein mens in je te laten groeien, terwijl je een expert wordt in het rustig en gemakkelijk navigeren door moeilijke of stressvolle situaties. Zo creëer jij jouw positieve geboorte ervaring zoals jij die wenst, hoe jouw kindje er uiteindelijk ook voor kiest om geboren te worden.
En wanneer je dan na al die maanden eindelijk je baby in je armen hebt, worden al deze vaardigheden nog belangrijker bij het leren kennen van jouw kindje. Alles wat je tijdens je zwangerschap hebt geleerd zijn in feite tools voor het leven en zorgen dat jij vanuit jouw intuïtie en vol zelfvertrouwen jouw keuzes als moeder kunt maken.


Vergelijkbare berichten