| | | | |

De eerste 40 dagen

Waarschijnlijk de grootste fout die ik als nieuwe moeder maakte, was om alleen mijn aandacht te focussen op de bevalling en ervan uit te gaan dat als dat goed ging, alles vanzelf op zijn plaats zou vallen.
Kwam ik even van een koude kermis thuis toen bleek dat die eerste maanden samen niet zo vanzelf gingen en mijn baby vooral heel veel huilde en niet van mijn zijde wou wijken…
Dus ook als je een fijne geboorte hebt meegemaakt, kan postpartum moeilijk en zwaar zijn, en zal je vooral zoveel mogelijk hulp nodig hebben als mogelijk.

Wanneer je moeder wordt, dan verander je compleet als vrouw.

Het is moeilijk is om precies onder woorden te brengen hoe het voelt om moeder te worden en het is voor iedere vrouw anders, maar ik heb nog geen vrouw ontmoet die zich niet radicaal veranderd voelt na de geboorte van haar kind.
Traditioneel worden vrouwen over de hele wereld op een speciale manier verzorgd na de bevalling, allemaal om hun fysieke genezing te bevorderen, hun mentaal te ondersteunen en de melkproductie te bevorderen. De “eerste 40 dagen traditie” is een manier om ervoor te zorgen dat die genezing van een vrouw na de geboorte topprioriteit is, want het liep simpelweg niet goed af met baby’s van wie de mama’s niet gezond genoeg waren om melk te maken en hun te voeden. Dat is de reden waarom vrouwen al duizenden jaren ondersteund en verzorgd worden omdat het logisch is. Als je wilt dat de soort overleeft, moet je de moeder en het kind beschermen en koesteren.

Wij leven in een samenleving die onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. De meeste vrouwen in ontwikkelde landen hebben geen goed ondersteuningssysteem, dus ze eindigen in te snel te veel moeten doen en vermoeidheid en uitputting dragen enorm bij aan postpartum problemen. Vandaag de dag hebben vrouwen ook te maken met andere problemen die het systeem belasten: de (ziekenhuis)interventies tijdens geboorte, weinig tot geen borstvoedingsondersteuning, het gebrek aan respect voor het natuurlijke geboorteproces van een vrouw, de verwachting dat vrouwen binnen enkele maanden, zo niet weken na de bevalling weer aan het werk gaan, enz. leiden allemaal tot een uitgeputte niet-ondersteunde postpartum tijd. Het gebrek aan respect voor deze cruciale periode is een van de grote oorzaken achter postnatale depressie, angst en psychose.

Vrouwen hebben na de geboorte van hun kindjes tijd nodig om te rusten, voedzaam voedsel te eten, te slapen, huid op huid in bed te liggen en hun baby’s urenlang te voeden zonder zich gehaast te voelen. Wanneer vrouwen ondersteund worden en de ruimte krijgen om te genezen, zullen zij zich veel meer zelfverzekerd voelen terwijl ze in hun rol van (nieuwe) moeder stappen.

Wereld rituelen

Over de hele wereld hebben verschillende culturen zeer specifieke rituelen voor de postpartum periode. In China worden de eerste zes weken de “Zittende Maan” genoemd en vrouwen doen in principe zo min mogelijk werk naast het geven van borstvoeding.
In India gaan vrouwen minimaal drie maanden bij hun moeder wonen en eten ze alleen verwarmend, voedzaam voedsel zoals thee, pap, soepen en curry’s met speciale kruiden.
In Korea en Japan is zeewiersoep een hoofdbestanddeel voor het dagelijkse postpartumdieet. In de Indiase Sikh-traditie blijven vrouwen de eerste 40 dagen binnen of als ze het huis verlaten, is het alleen om een luchtje te scheppen. Niemand, behalve de moeder en vader, houden de baby vast en mama blijft te allen tijde niet meer dan een paar meter van de baby verwijderd, zodat de twee auravelden zachtjes, stapje voor stapje van elkaar loskomen.
In de Noord-Afrikaanse Amazigh stam worden vrouwen afgezonderd gehouden en gedurende 7 dagen na de geboorte verzorgd door een vroedvrouw. Ze worden beschilderd met henna en oog kohl en voeren rituelen uit om de moeder te laten rusten en verzorgd te worden door een ervaren begeleider tijdens de periode van 10 dagen die nodig is om haar oestrogeen-, progesteron- en prolactinespiegels te stabiliseren en voor haar om haar kracht te herstellen. Moeder noch kind worden in deze periode met water gewassen, maar met olie en henna.
Op het platteland van Guatemala en Yucatan, Mexico zijn ritueel baden, wassen van haar, massage, binding van de buik en andere vormen van persoonlijke verzorging veel voorkomende postpartumpraktijken voor de moeder.

Het is een noodzaak en geen luxe om liefdevolle en bewuste ondersteuning te ontvangen tijdens jouw eerste 40 dagen. Als moeders worden we de hoeksteen van het gezin, of we het nu leuk vinden of niet. Het is een enorme verantwoordelijkheid die je de rest van je leven met je mee zult dragen. Je bent de koningin van je familie en dat brengt veel werk, opoffering en zorg met zich mee.
Vrouwen moeten leren hoe ze proactief voor hun mentale, emotionele en spirituele gezondheid kunnen zorgen, om zo goed voor zichzelf en hun gezin te kunnen zorgen.

Rust

Slaap wanneer de baby slaapt. Je hoort het vast van iedereen, maar het is echt waar! Je moet overdag dutten wanneer je baby dutjes doet omdat ze overdag het meest slapen. Verwachten dat een pasgeborene die eerste 6 weken (of maanden) ’s nachts slaapt, is een recept voor rampspoed en uitputting. Als je al bezoek laat komen, beperk het dan tot 1 per dag en laat ze maar 30 minuten blijven. Het is moeilijk omdat we onze baby’s willen delen met onze naasten en geliefden, maar het is onmogelijk om die dutjes te doen wanneer je bezoek hebt.

Eet goed

Dit betekent veel zelfgemaakte soepen, stoofschotels, pappen en havermout, thee, geroosterde wortelgroenten, gestoofd fruit, gezonde vetten zoals ghee, kokosolie, avocado’s en notenpasta’s. Je moet genoeg calorieën eten om brandstof te leveren voor je lichaam om te kunnen genezen en te herstellen en ook om goede vette moedermelk te produceren. Als je geen eetlust hebt, gebruik dat dan niet als excuus om niet te eten. Probeer dan elke twee uur iets voedzaams eten als je geen grote maaltijden eet.

Stel grenzen

Bescherm jezelf, bescherm je baby, bescherm je nieuwe gezin. Veel zwangere vrouwen en nieuwe moeders merken dat hun prioriteiten veranderen op hun reis naar het moederschap. We veranderen en daarmee ook onze dynamiek met familie en vrienden. Het is voor niemand gemakkelijk, maar het maakt deel uit van het proces. Sta jezelf toe om al je gevoelens te voelen en te doen wat het beste is voor jou en je groeiende familie. Soms betekent dat het loslaten van relaties die je hoogste goed niet meer dienen. Grenzen stellen kan pijnlijk zijn maar kan ook bevrijdend en fantastisch zijn.

Als vrouwen zijn we vaak people pleasers die onszelf op de laatste plaats  zetten. Wanneer we zwanger worden, beginnen we vaak onze eigen behoeften, ons lichaam en onze verlangens steeds meer te respecteren en op de eerste plek te zetten.
Ga voor jezelf na waarom je dingen op een bepaalde manier doet. Vaak nemen we beslissingen op basis van wat anderen ons zeggen dat het beste is, maar de diepste en meest transformerende antwoorden komen van binnenuit. Onderschat nooit je mama-intuïtie. Je mag het doen zoals jij voelt dat goed voor jouw gezin en situatie is.

Post partum doula

Een postpartum doula kan helpen bij het plannen en creëren van de perfecte omgeving voor jou om te ontspannen, rusten en een band op te bouwen met je baby.
Ook kan zij allerlei postpartum behandelingen geven, zoals yoni steam, massage, belly binding, placenta inkapseling, die er op zijn gericht om je te ondersteunen in je fysieke en emotionele herstel na de zwangerschap en bevalling. Zo kan je ontladen en ontspannen en zul je je gesterkt en gedragen voelen.

De eerste 40 dagen is een transformerende tijd en ik wens dat alle vrouwen zichzelf de ruimte en tijd gunnen om zichzelf opnieuw te leren kennen en goed voor zichzelf te zorgen, hoe dat voor jou ook nodig is. Weet dat alles kan wachten. Je bent net moeder geworden en je kleintje verdient de meest zachte en rustige overgang naar deze wereld, net zo goed als jij.

Vergeet jezelf niet. Vraag om hulp. Zorg voor je lichaam, geest en geest. Gun jezelf extra tijd voordat je weer in alle dingen springt. Je zult dankbaar zijn dat je dat hebt gedaan.

It takes a village to raise a mother, niet alleen een kind 😉

Vergelijkbare berichten