| |

Hoe ik voelde dat ik gefaald had…

toen mijn bevalling anders liep dan ik hoopte.

Wanneer jouw bevalling niet gaat zoals je voor je zag van te voren, betekent dat absoluut niet dat je gefaald hebt. We moeten stoppen met het op een voetstuk plaatsen van die perfecte bevalling.
Zelf ben ik hier ook schuldig aan…

Toen ik voor het eerst ging bevallen was ik in het begin vooral nog angstig, maar naarmate mijn buik groeide ging ik steeds meer inzien dat het niet zo eng of traumatisch hoeft te zijn en sloeg ik compleet de andere kant op:

𝙄𝙠 π™œπ™žπ™£π™œ π™’π™žπ™Ÿπ™£ π™—π™šπ™«π™–π™‘π™‘π™žπ™£π™œ π™₯π™šπ™§π™›π™šπ™˜π™© π™™π™€π™šπ™£!
π™•π™€π™£π™™π™šπ™§ π™–π™£π™œπ™¨π™©, π™―π™€π™£π™™π™šπ™§ 𝙨π™₯π™–π™£π™£π™žπ™£π™œ π™šπ™£ π™―π™€π™£π™™π™šπ™§ π™₯π™žπ™Ÿπ™£

Ik was ervan overtuigd dat dit thuis zou zijn, heel sereen en pijnvrij, zoals ik in verschillende boeken had gelezen dat het “moest” zijn. Begrijp me niet verkeerd, een droombeeld voor je bevalling is absoluut goed om vertrouwen in jezelf en het proces te krijgen. Maar het is net zo belangrijk om te realiseren dat het niet alleen om jou gaat, je baby is er ook bij betrokken en je weet nooit hoe het zal lopen.

Nou toen Noor geboren werd, was het thuis βœ… het was vrij rustig βœ…maar pijnvrij kan ik het niet noemen…
Sterker nog, it hurt like a mf-er 😬

Ondanks dat ik goed terug keek op de geboorte van Noor, voelde het ergens wel als falen. Nu terugkijkend zie ik dat Noor’s geboorte erg ego gedreven was: snel, zonder angst & pijn was mijn doel, zoals ik had gelezen hoe het β€œhoorde”. Hoewel mijn bevalling op zich prima verliep, waren er op het einde ongewenste ingrepen van de verloskundige waardoor het anders uitpakte en was ik boos & teleurgesteld in mijzelf. Dat ik niet ontspannen genoeg was, dat ik niet die extatische bevalling had waar ik zo naar uit keek. Totdat ik in zag pijnvrij niet het streven moet zijn, dat weeΓ«npijn niet β€˜goed’ of β€˜slecht’ is. Het is gewoon zo.

Pijn geeft ons nuttige informatie tijdens de bevalling.
Pijn is het seintje dat je lichaam naar je hersenen stuurt wanneer iets in je lichaam niet goed (samen)werkt.
Pijn is slechts de BOODSCHAPPER.
Het is jouw taak om het bericht te ontcijferen.

We denken dus vaak dat weeΓ«npijn iets is dat je overkomt… Terwijl de manier waarop je jouw bevalling ervaart grotendeels wordt bepaald door je hormonale fysiologie. Pijnvrije of die perfecte bevalling is niet het doel. En door dat te begrijpen en met je lichaam samen te werken, kun je juist uit de poel van pijn (of paniek) komen. Het begrijpen van je geboortefysiologie is als het vinden van de geheime blauwdruk voor geboorte. Als je de blauwdruk hebt, kun je de boodschap ontcijferen om UIT de pijn te komen.

Dat zou er zo uit kunnen zien:
+ Niet focussen op hoe lang het duurt…
+ Die knorrige verpleegster wegsturen…
+ Je angst voor inscheuren loslaten…
+ Een dutje doen omdat je uitgeput bent…

Toen kwam 3 jaar later Niek en het besef dat ik mij te veel vasthield aan mijn ideaalbeeld. Dat die drang voor perfectie juist voortkwam uit angst & triggers, die ik niet wilde ervaren maar die er als mens nou eenmaal bij horen. Ik ging aan de slag om meer te vertrouwen en controle (geen pijn, angst te mogen voelen) loslaten. Daardoor was Niek’s geboorte zo anders. Nog steeds niet angst- of pijnloos (hoewel ik het eerder als sensaties omschrijf dan pijn), wel zonder verwachtingen, teleurstelling en vol vertrouwen in het onbekende geboorteproces en mijn kunnen als vrouw!

Wat voor sommigen inderdaad een extatische, pijnloze bevalling betekent, was voor mij vooral een les in loslaten & vertrouwen. Het was mijn inwijding in zo’n enorme kracht waarvan ik niet wist dat ik die in mij had… Het enige wat ik moest doen was aanwezig zijn in mijn lichaam en bewust van wat er in mijn hoofd gebeurde, wetende dat ik altijd uit mijn angst kon stappen, terug in vertrouwen en kon omgaan met wat mij ook te wachten stond…

Ik vertrouwde op mijzelf & mijn lichaam. Luisterde naar haar. Was niet langer in gevecht met haar. Maar kon aanwezig zijn en blijven – ook als het zwaarder werd.
Zo is geboorte bedoeld: dat je op welke manier dan ook zo’n immens vertrouwen in jezelf, lichaam, intuΓ―tie en kracht ervaart, dat je klaar bent voor je reis als Mama Bear🐻

In mijn volgende blog ga ik wat dieper in op de functies van pijn tijdens je bevalling…

Vergelijkbare berichten