| |

Je kleintje kan geen klok kijken

Een baby kan geen klok kijken. Een baby weet alleen dat het onaangenaam voelt om een lege maag te hebben. Hij geeft subtiele signalen af om de moeder hiervan op de hoogte te stellen. Wanneer moeder geen gehoor geeft aan deze signalen en de baby echt honger krijgt zal hij gaan huilen. Een baby die huilt ervaart stress, een gestreste baby vindt het moeilijk om rustig aan te happen en drinkt onrustig. 

Voeden op verzoek

Door je baby op verzoek te voeden voorkom je dat je baby gaat huilen en gestrest raakt. Verdiep je in de eerste hongersignalen van een baby en reageer daarop. De natuurlijke maaginhoud van een baby neemt het eerste half jaar heel geleidelijk toe van 5cc tot ongeveer 100cc. Het maagje is relatief klein en je kindje heeft relatief vaak kleine hoeveelheden voedingen nodig om de licht verteerbare en suikerrijke moedermelk te kunnen verwerken. Een mensenbaby drinkt gemiddeld tussen de acht en 12 keer per etmaal, maar meer kan ook. Zo nu en dan vind je kindje het nodig om de melkproductie weer even af te stemmen op zijn behoefte. Dat noemen ze regeldagen. Tijdens deze dagen zal je kindje vaker om een voeding vragen dan je gewend bent. Als je daar gewoon aan toegeeft is dat snel weer over. 

Mocht je kindje (om wat voor reden dan ook)  kunstvoeding krijgen, bedenk dan dat ook jouw kindje geen klok kan kijken. Ook met een fles kun je op verzoek voeden. De hongersignalen van een fles gevoed kindje zijn hetzelfde als van een borst gevoed kindje.  Dit ligt immers vastgelegd in de blauwdruk van iedere baby. Houd ook rekening met de natuurlijke maaginhoud van een baby. Bij baby’s die kunstvoeding krijgen wordt vaak aangestuurd op zo snel mogelijk, zo min mogelijk voedingen met zo groot mogelijke hoeveelheden. Behalve dat dit ontzettend onnatuurlijk is, kan dit voor veel lichamelijke problemen op zowel lange als korte termijn zorgen. 

Een baby heeft:

– Suikerrijke (moeder)melk nodig om de hersenen snel te laten groeien;

– Ongeveer acht tot 12 voedingen per etmaal nodig;

– Een maagcapaciteit die geleidelijk toeneemt van 5 tot 100cc;

– Regeldagen om de productie weer af te stemmen op de behoefte;

– Subtiele signalen om moeder te laten weten dat het honger heeft zonder te hoeven huilen;

– Stress wanneer het moet huilen om een voeding en zal daardoor minder effectief drinken. 

Vergelijkbare berichten