Moeder natuurlijk logo

7.2 Wat je echt nog moet weten

Bij de veel voorkomende kwaaltjes hebben we al heel veel behandeld als het gaat om weten dat je een keuze hebt, zodat je je éigen keuze kunt maken. Maar er is meer. Er zijn nog een aantal onderwerpen waarvan wij heel graag vóóraf hadden willen weten dat we daarin een belangrijke keuze konden maken. Onderwerpen waar je misschien niet meteen over nadenkt en gewoon doet omdat je denkt dat het nu eenmaal het beste is, zonder er over na te denken of dat voor jou ook echt de beste keuze is.


​Vitamine K

Alle baby’s krijgen vlak na de geboorte vitamine K toegediend. De reden hiervoor is dat alle baby’s worden geboren met een te laag vitamine K-gehalte. Vitamine K is nodig om bloedingen te voorkomen die ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Ook moedermelk bevat een laag gehalte aan vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen moeten de eerste 10 weken worden voorzien van extra Vitamine K.

Klink dat niet een beetje gek, dat álle baby’s worden geboren met een te laag vitamine K gehalte? En dat ook in borstvoeding onvoldoende vitamine K zit? Zou het misschien niet zo kunnen zijn dat dat precies de bedoeling is van moeder natuur? Wat is een ‘laag gehalte’? En in vergelijking met wat, of met wie? Wie heeft een normaal niveau aan Vitamine K? En hoe is dat bepaald? Zou het niet zo zijn dat fysiologisch gezien baby’s worden geacht om een laag niveau aan Vitamine K te hebben?

Vitamine K is belangrijk bij het voorkomen van bloedingen die serieuze complicaties kunnen veroorzaken. Maar gelukkig hebben niet alle gezond geboren baby’s een even grote kans op bloedingen. Uit onderzoek blijkt dat het toedienen van extra vitamine K aan pasgeboren baby’s voor 1 op de 10.000 tot 1 op de 25.000 baby’s levensreddend kan zijn.

Het risico dat jouw gezond geboren kleintje iets ernstigs overhoudt door een bloeding die voorkomen had kunnen worden door Vitamine K is dus meer dan verwaarloosbaar. Baby’s die met een traumatische geboorte ter wereld zijn gekomen hebben een hoger risico op bloedingen. Maar baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Baby’s krijgen gewoonlijk op de dag van geboorte de eerste dosis vitamine K, de tweede dosis zeven dagen later. De meeste baby’s die met ernstige geelzucht worden opgenomen in het ziekenhuis worden binnen gebracht op dag 8 of 9. Het toedienen van vitamine K zorgt voor een reactie in het bloedstollingsmechanisme van een baby. Dat mechanisme wordt geregeld vanuit de lever. Bilirubine, het stofje dat verantwoordelijk is voor het geel worden van baby’s met geelzucht, wordt door de lever geproduceerd wanneer het overbelast is. De kans is groot dat door de grote hoeveelheid protrombine (het stofje dat zorgt voor de bloedstolling), verantwoordelijk is voor het overbelasten van de lever. Misschien is dat wel precies de reden dan alle baby’s worden geboren met een laag vitamine K gehalte.

Vitamine D

Hoewel wij het belang van vitamine D absoluut onderschrijven, zijn we wel terughoudend met het direct toedienen van vitamine D aan een jonge baby. Vitamine D in druppelvorm is een voedingssupplement, anders dan moedermelk en zoals je in module 4 hebt kunnen lezen zijn de darmpjes van je kleintje daar niet zo blij mee. Een andere optie is om al tijdens de zwangerschap te zorgen dat jouw vitamine D niveau op pijl is, zodat je deze vitamine ia je melk over kunt dragen op je kleintje.

Waarom is vitamine D belangrijk?

De algemene Dagelijkse hoeveelheid is voor volwassenen vastgesteld op 10 mcg per dag. Verschillende experts zijn het er over eens dat de nederlandse ADH-norm véél te laag is om het lichaam ècht gezond te houden. De ADH is nèt genoeg om de vitale functies aan de gang te houden, maar veel te laag om de kans op ernstige aandoeningen te verkleinen. Een aantal gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met een te laag vitamine D gehalte zijn de volgende:

 • Gebitsproblemen
 • Depressies
 • Ouderdomskwalen zoals krachtverlies en geheugenverlies
 • PMS (Pre Menstrueel Syndroom)
 • Zwangerschapsvergiftiging
 • Lage rugpijn
 • Ademhalingsproblemen
 • Tuberculose
 • Lage weerstand/Vatbaar voor griep
 • Osteoperose
 • Kanker
 • Hart- en vaatziekten
 • Diabetes type 2
 • Reumatoïde artritis
 • multiple sclerose

Vaak wordt gedacht dat je vitamine D voldoende binnenkrijgt als je gevarieerd eet en regelmatig in de zon komt. Voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zijn vette vis, vlees, eieren en margarines. De zon is onze belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Het probleem is, dat we hier op het noordelijk halfrond te weinig zonlicht meepakken om ons vitamine D niveau op peil te houden. In de herfst/winter periode is de zon niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken en in de zomer komen we niet genoeg (onbeschermd) buiten om een voorraad aan te leggen en in ons lichaamsvet op te slaan voor de winter. We hebben de zomer heel hard nodig om ons enorme tekort aan te vullen en meestal slagen we daar niet eens in. De meeste Nederlanders hebben een ernstig, chronisch te kort aan vitamine D.

De basis voor onze gezondheid wordt gelegd tijdens de jeugd, of eigenlijk al direct na conceptie. Al tijdens de zwangerschap en de vroegste kinderjaren is een voldoende aanvoer van vitamine D essentieel voor een gezonde ontwikkeling.

Nog even over de dosering

Volgens kinderarts dr. Bruce Hollis is voor zwangere vrouwen een dagelijkse inname van 2000-4000 IE (Internationale Eenheden) vitamine D3 nodig om het gewenste vitamine D peil te bereiken. Tijdens borstvoeding is zijn advies zelfs 6000 IE om ook het kindje van voldoende vitamine D te kunnen voorzien. Voor kinderen vanaf 1 jaar wordt een minimum van 1000 IE aanbevolen en voor volwassenen is het advies een minimum van 2000 IE per dag.

Om ècht voldoende vitamine D op te nemen is suppletie noodzakelijk. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en kan daarom het beste in olievorm worden toegediend. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke olie met zo min mogelijk toevoegingen. Bijvoorbeeld de vitamine D3 druppels van Solgar of Bonusan.

Meer informatie en de bronnen vindt je in het boek 'Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten' van Dr. Gert Schuitemaker

Omrekenen

1 mcg staat gelijk aan 40 IE

 • 1000 IE = 25 mcg
 • 2000 IE = 50 mcg
 • 4000 IE = 100 mcg
 • 6000 IE = 150 mcg

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.