Moeder natuurlijk logo

Module 3 | VOEDEN

Een baby kan geen klok kijken. Een baby weet alleen dat het onaangenaam voelt om een lege maag te hebben en hij weet dat hij zijn moeder nodig heeft om daar iets aan dat onaangename gevoel te doen. Hij geeft subtiele signalen af om zijn moeder op de hoogte te stellen dat hij trek begint te krijgen. Als daar niet op wordt gereageerd, dan zal hij gaan huilen om haar te laten weten dat het écht tijd is om te drinken. In deze module vertellen we je alles wat je moet weten om je kleintje liefdevol te voeden. We gaan in dit programma niet al te diep in op de keuze tussen borst of kunstvoeding. Ons uitgangspunt is opvoeden zoals de natuur het bedoeld heeft en daarom kiezen wij ervoor om borstvoeding als de norm aan te houden. Mocht je, om wat voor reden dan ook, besluiten om toch kunstvoeding te gaan geven, besef je dan, dat je ook met de fles het natuurlijke ritme van je kindje kunt volgen. In deze module gaan we dieper in op de natuurlijke voedingsbehoefte van je kindje.

Moedermelk, de biologische norm

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Mensenmelk, speciaal gemaakt voor mensenbaby's, bevat alles wat een baby nodig heeft. Borstvoeding is niet het beste voor je baby, borstvoeding is de norm en kunstvoeding is het alternatief. Mensen zijn gemaakt om mensenmelk te drinken, zoals kalfjes gemaakt zijn om koemelk te drinken. Moedermelk bevat precies die ingrediënten die je baby nodig heeft en de samenstelling verandert mee met veranderende behoefte en leeftijd van je baby. Je kunt er blindelings op vertrouwen dat jouw melk precies is afgestemd op de behoefte van je baby. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

Anatomie

Onze borsten zijn gemaakt om te voeden. Dat is de hele reden dat ze aan ons lichaam zitten. Moedermelk wordt geproduceerd in het melkklierweefsel in de borst. De melk producerende cellen onttrekken water, lactose, vetten, aminozuren, mineralen en talloze andere bestanddelen aan het bloed en zetten dat om in melk voor de baby. Met dit hoofdstuk willen we je meer inzicht geven in hoe onze borsten werken zodat je gaat begrijpen waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan.

Vraag & aanbod

Het belangrijkste dat je moet weten over borstvoeding is dat het een vraag gestuurd systeem is. Zonder vraag, geen aanbod. Jouw borsten maken melk aan zodra daar vraag naar is, dus wanneer je je kindje aanlegt. Die eerste tijd is even wennen. Voor het aanmaken van voldoende borstvoeding is het belangrijk dat je je kindje niet beperkt in de voedingen. Voeden op verzoek houdt in dat je je kindje voedt op het moment dat het daar naar vraagt.

Trouble shooting

Er zijn weinig moeders die niet op enig moment tijdens hun borstvoedingsavontuur tegen uitdagingen aanlopen. In dit hoofdstuk delen we een paar veel voorkomende problemen, de oorzaak daarvan en de oplossing.

Als het anders loopt...

Zonder problemen borstvoeding geven is helaas niét vanzelfsprekend. Misschien behoor jij tot die 2% procent van de vrouwen die lichamelijk niet in staat is om borstvoeding te geven. Of heb je hele goede redenen om er niet aan te beginnen of er mee te stoppen. Misschien komen er zo veel obstakels op je weg dat je geen andere uitweg meer ziet dan te stoppen. In dat geval is het natuurlijk heel erg fijn dat kunstvoeding bestaat. Maar kunstvoeding is niet de enige optie die je hebt.

Food before one is just for fun

De eerste maanden is het enige wat je kindje nodig heeft (moeder)melk. Na een paar maanden is het tijd om vast voedsel te gaan introduceren. Tot de leeftijd van zes maanden heeft je baby niets anders nodig dan melkvoeding. De darmen van je baby zijn er volledig op gericht om uitsluitend moedermelk te verteren. Na die tijd kan je kleintje langzaamaan gaan wennen aan ander soort voedsel.

Belang van nachtvoedingen

Voor een baby bestaat er geen onderscheid tussen dag en nacht. Nog in de baarmoeder werd de baby 24 uur per dag gevoed via de navelstreng. Na de geboorte veranderd het voedingspatroon voor een baby. Een baby kan geleidelijk steeds meer melk per voeding drinken waardoor het aantal voedingen heel geleidelijk afneemt.

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.