Moeder natuurlijk logo

Module 2 | GEBOORTE

De geboorte is een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven van een vrouw, kind en vergeet de partner niet. Één op de drie vrouwen kijkt negatief terug op de geboorte van haar kleintje. Deze ervaring kan een enorme stempel op het moederschap zetten en zelfs op de rest van je leven. Met deze module willen we een stuk bewustwording creëren, zodat je in staat bent om de regie in eigen hand te houden. Ongeacht de situatie en omstandigheden, zodat jij straks wél terug kunt kijken op een fantastische geboorte ervaring.

Ben jij al bevallen en behoor jij tot de groep die minder blij terug kijkt? Dan raden we je ook aan om deze module te doorlopen. De bewustwording kan je helpen om te gaan begrijpen waarom dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen en van daaruit kan een stukje heling ontstaan. Wanneer je fysieke of mentale klachten hebt die je kunt herleiden naar de geboorte, dan helpen we je graag verder. Helaas hebben wij zelf ook met dit bijltje gehakt en we begeleiden je met heel veel liefde in het proces om te helen.

Je bent zo sterk als je grootste overtuiging

Ons brein zit vol overtuigingen. Bewuste en onbewuste overtuigingen. Helpend en niet helpend. Onze diepste overtuigingen bepalen voor een groot deel ons handelen. Onze onbewuste overtuigingen sturen onze gedachten aan en onze gedachten bepalen ons handelen. Het lijkt misschien ver gezocht maar onze onbewuste overtuigingen bepalen voor een groot deel de uitkomst van je bevalling.

Je hebt altijd een keuze

De belangrijkste reden waarom zoveel vrouwen negatief terug te kijken op de bevalling is omdat het gevoel hebben dat de bevalling hen is overkomen. Ze hebben het gevoel dat ze niet voorbereid waren op wat komen ging en het belangrijkste; ze hebben het gevoel dat ze geen keuze hadden of dat ze dat ze niet werden gehoord.

Het belangrijkste dat je moet weten? Je hebt altijd een keuze.

Je kunt alleen kiezen als je weet wat je opties zijn

Je kunt alleen bewuste keuzes maken als je begrijpt dat iedere keuzes consequenties heeft. Iedere keuze triggert een nieuwe aaneenschakeling gebeurtenissen en tussen al die schakels zitten nieuwe keuzemogelijkheden. Je kunt er anytime voor kiezen om even stil te staan en de mogelijkheden te onderzoeken. Zodat je opnieuw een keuze kunt maken die beter voelt.

Kennis is macht

Een geboorte valt niet te plannen is het meeste gehoorde argument om geen geboorteplan te schrijven. Daar zijn we het mee eens. Een geboorte valt niet te plannen zoals een bruiloft bijvoorbeeld. Een geboorteplan is dan ook géén draaiboek, een geboorteplan is níet bedoeld om de geboorte tot in de puntjes te organiseren. Maar het schrijven van een geboorteplan is wel een fantastisch tool om de geboorte voor te bereiden. Door het schrijven van een geboorteplan maak je jezelf bewust van de mogelijke scenario's en de keuzes die daarbij horen. Je wordt je bewust van de opties en mogelijkheden en het helpt je goed inzichtelijk te krijgen welke voorkeuren je hebt. Kennis is macht.

Als het anders loopt...

Als je al eens bevallen bent en het is niet helemaal gelopen zoals je verwacht of gehoopt had, of als je de geboorte zelfs als traumatisch hebt ervaren, kan de wolk niet zo roze zijn als je had gehoopt. Een bevalling met een negatieve lading kan een behoorlijke stempel drukken op de kraamtijd én de periode daarna. Weet dat je niet alleen bent. Het ligt niet aan jou. Je hebt niet gefaald. Je hebt alles gedaan wat binnen je vermogen lag. Vanuit liefde voor jezelf en je kindje.

De geboorte heeft impact voor het leven

Een geboorte is een hele opgave op zich voor je kleintje. We onderschatten vaak de impact die het op ons kindje heeft. Jij ervaart de krachtige weeën, die opening van je lichaam en de enorme oerkracht die ervoor nodig is om je kindje jouw lichaam te laten verlaten. Stel je eens voor hoe die ervaring voor je kindje moet zijn geweest.

Het vierde trimester

Wanneer een baby geboren wordt, is hij eigenlijk nog niet af. Onze baby's worden eigenlijk prematuur geboren, ook al zijn ze à terme. Dat kan niet anders, want door de evolutie zijn onze hersenen zodanig ontwikkeld, dat onze hoofden steeds groter zijn geworden. Onze instincten zijn zo afgesteld dat we prima in staat zijn om op de natuurlijke behoeftes te reageren en onze baby's, ondanks hun prematuriteit alles te geven wat ze nodig hebben.

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.