Moeder natuurlijk logo

De geboorte heeft impact voor het leven

Een geboorte is een hele opgave op zich voor je kleintje. We onderschatten vaak de impact die het op ons kindje heeft. Jij ervaart de krachtige weeën, die opening van je lichaam en de enorme oerkracht die ervoor nodig is om je kindje jouw lichaam te laten verlaten. Stel je eens voor hoe die ervaring voor je kindje moet zijn geweest.

Je zit warm en veilig in je heerlijke, vertrouwde bad. Je kent niets anders dan dat. Ineens voel je die warme, veilige en vertrouwde plek verkrampen en nog een keer en nog een keer en nog een keer. Net zo lang tot je door een veel te krappe opening naar buiten wordt geduwd. Een opening waar je eigenlijk net niet door past en waarvoor je schedel in elkaar geduwd wordt om erdoor te kunnen. Je kunt je voorstellen welke enorme krachten je kleintje krijgt te verduren tijdens de geboorte. Als er dan ook nog complicaties optreden is dat helemaal heftig of liever gezegd traumatisch voor je kleintje. Denk bijvoorbeeld aan een spoedkeizersnede, lange geboorteprocessen, klem zitten in het geboortekanaal, navelstreng strak om de nek, vacuümextractie of een tangverlossing. Allemaal situaties waarbij angst, paniek en ademnood (kunnen) ontstaan.

Overlevingsstrategie

Dit is hartstikke heftig voor je kleintje. De geboorte is de eerste 'prestatie' die je kleintje levert in zijn leven. Als daar bepaalde complicaties of interventies bij komen kijken, zou dat een stempel kunnen drukken op de blauwdruk van je kleintje. Ook de eerste uren na de geboorte zijn heel bepalend voor de inprenting van je kindje. Heeft hij rustig de tijd gehad om bij te komen van zijn prestatie, op het lichaam van zijn moeder? Of was er meteen paniek, stress en haast?

Deze ervaring bepaalt voor een deel de overlevingsstrategie van je baby. Een strategie waarvan hij zelf gelooft dat het werkt, maar die hem niet perse dient in zijn ontwikkeling. Wanneer er sprake is van lichamelijke klachten of 'onverklaarbaar gedrag' bij je kleintje, loont het zeker de moeite om eens heel goed in de geboorte ervaring van je kindje te duiken. Ook hiervoor is Geboorte in kaart een fantastische tool. Je krijgt meer inzicht in hoe je kindje zijn eerste grote prestatie heeft ervaren en van daaruit kan je het gedrag of zijn klachten beter gaan begrijpen. Het geeft heel veel rust wanneer je begrijpt waar bepaald gedrag vandaan komt.

Geboorte in kaart

Wanneer je last hebt van (onverklaarbaar) gedrag van je kleintje of gewoon behoefte hebt aan meer inzicht in de blauwdruk van je baby, neem dan even de tijd om onderstaande vragen te beantwoorden. Het kan misschien confronterend zijn maar uiteindelijk zal het je meer rust en inzicht geven.

1. Was je baby gepland of een 'ongelukje'?

2. Wat was je eerste reactie toen je ontdekte zwanger te zijn?

3. Hoe heb jij de zwangerschap ervaren? Kon je ervan genieten of vond je het spannend? Was er veel angst?

4. Hoe waren de externe omstandigheden? Was er rust of was er sprake van stress door bijvoorbeeld ruzie, ziekte, werkstress of andere factoren die van invloed zijn op je gemoedstoestand?

Met het beantwoorden van die vragen kan je spanning op bepaalde gebieden boven water krijgen. Je kunt ervan uit gaan dat je je kindje onbewust deze spanning hebt doorgegeven. Jij bent het ijkpunt voor je kindje. Als je tijdens je zwangerschap veel spanning hebt ervaren is dat het nulpunt voor je kindje. Dat kán een verklaring zijn voor het onrustige gedrag van je baby. Kijk eens of je naar aanleiding van de inzichten uit deze vragen, logische verklaringen kunt voor bepaald gedrag kunt vinden. Wil je professionele hulp bij het in kaart brengen van de energetische blauwdruk van je baby of jezelf. Dan raden we je aan om een geboorte in kaart sessie te boeken.


Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.