Moeder natuurlijk logo

Als het anders loopt...

Als je al eens bevallen bent en het is niet helemaal gelopen zoals je verwacht of gehoopt had, of als je de geboorte zelfs als traumatisch hebt ervaren, kan de wolk niet zo roze zijn als je had gehoopt.

Een bevalling met een negatieve lading kan een behoorlijke stempel drukken op de kraamtijd én de periode daarna. Weet dat je niet alleen bent. Het ligt niet aan jou. Je hebt niet gefaald. Je hebt alles gedaan wat binnen je vermogen lag. Vanuit liefde voor jezelf en je kindje. Je handelde naar wat jij dacht dat het beste was en dat is nooit verkeerd.

Emotionele blauwdruk

Onderschat het niet. De emoties die je hebt rondom de bevalling draag je onbewust over op je kindje. Dit kan zowel bij moeder als kind tot lichamelijke en geestelijke klachten leiden. Het is heel belangrijk dat je je gevoelens niet wegstopt, maar ze uit. Bagatelliseer je gevoelens niet, ze zijn heel belangrijk. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de emotionele ontwikkeling van je kleintje. Je beseft het je nu misschien nog niet, maar je bent het emotionele ijkpunt voor je kindje.

Als je nu je gevoelens rondom de bevalling of misschien zelfs voor je kindje niet erkent maar wegstopt, dan is dat het wat je je jouw kindje meegeeft. Emoties zijn vervelend en moeten weggestopt worden. Om veilig en liefdevol op te groeien zijn emoties en de uiting daarvan onmisbaar. Ze fungeren als geleidesysteem van je intuïtie, maar daarover later meer.

Schrijf een brief

Terug naar de gevoelens rondom je bevalling. Als je een negatieve lading ervaart rondom de geboorte, kan het helpend zijn om een brief te schrijven aan je bevalling. Het schrijven van een brief helpt je om ruimte te geven aan je gevoelens. Toon je dankbaarheid voor de goede dingen, maar laat ook weten waar je van baalt, waar je verdrietig of zelfs boos om bent. Wat had je graag anders gezien? Schrijf aan je bevalling alsof het een persoon is. Het kan je zoveel inzicht geven in je emoties, maar ook in de dieper liggende oorzaak, je verwachtingen en onbewuste drijfveren.

Praat erover

Bespreek de bevalling ook met je zorgverlener en geef in dat gesprek ook ruimte aan je emoties. Houd je niet stoer maar laat zien wat je voelt. Je zorgverlener heeft het recht om te weten wat je voelt. Ga ervan uit dat je zorgverlener vanuit zijn of haar allerbeste intenties heeft gehandeld. Maar als je zorgverlener niet weet wat er speelt heeft ze ook niet de mogelijkheid om bij zichzelf te rade te gaan of er iets is wat ze in toekomst misschien anders zou kunnen doen om dit andere vrouwen te besparen. 'Do the best you can , until you know better. Them when you know better, do better'. Als jij je mond houdt, omdat je vindt dat het niet zo belangrijk is, geef je je zorgverlener ook niet de kans om te leren.

Dsc 0060

Zoek hulp

Voel je dat er meer nodig is dan een brief schrijven en emoties uiten? Zoek hulp! Blijf er niet mee lopen. Er zijn verschillende vormen van therapie bij een geboortetrauma mogelijk. Er zijn speciale geboortetrauma consulenten en therapeuten. Er kunt bijvoorbeeld denken aan EMDR therapie. Een andere waardevolle vorm van 'therapie' is een sessie Geboorte in kaart. Hieronder het verhaal van Anne over haar ervaring met Geboorte in kaart.

Ruim vier jaar geleden is mijn dochtertje geboren met een spoed sectio. Voor mij een traumatische ervaring. De mooie geboorte van ons derde kindje, in maart 2017, heeft dit deels ‘geheeld’. Maar nog steeds kon ik er niet over vertellen of aan terugdenken zonder emotioneel te worden. Begin augustus (2018) heb ik bij Esther een sessie ‘Geboorte in Kaart’ gedaan. Deze was super heftig! Alle emoties kwamen los, echt een hele bijzondere ervaring, die ik voor geen goud had willen missen. Aan het eind van de avond voelde ik mezelf ‘opgeruimd’. Het is goed zo, mijn trauma is geheeld. Ik kan eraan terugdenken en over praten zonder pijn te voelen. Ik ben Esther enorm dankbaar en kan haar en Geboorte in Kaart van harte aanraden <3.

De belangrijkste boodschap: Geef ruimte aan je emoties. Blijf er niet mee lopen. Het is niet normaal. Maar tel ook je zegeningen. Bedenk wat er allemaal wél goed ging waar je dankbaar voor bent. Focus je op de lichtpuntjes, dan ga je er vanzelf steeds meer zien.

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.