Moeder natuurlijk logo

Je hebt altijd een keuze

De belangrijkste reden waarom zoveel vrouwen negatief terug te kijken op de bevalling is omdat het gevoel hebben dat de bevalling hen is overkomen. Ze hebben het gevoel dat ze niet voorbereid waren op wat komen ging en het belangrijkste; ze hebben het gevoel dat ze geen keuze hadden of dat ze dat ze niet werden gehoord.

Het belangrijkste dat je moet weten?

Je hebt altijd een keuze.

Vaak hebben we het gevoel dat er vóór ons gekozen wordt. Door de zorgverlener, door je naasten of door de omstandigheden. Bijvoorbeeld: Je moet in het ziekenhuis bevallen, want je hebt eerder een keizersnede gehad. Als het zo wordt geformuleerd lijkt het inderdaad, alsof je geen keuze hebt. Maar niet is minder waar. Natúúrlijk heb je wel een keuze. We kunnen kiezen voor de makkelijke of de moeilijk weg. De makkelijke weg is meegaan in het advies van de verloskundige zonder verder op onderzoek uit te gaan en je verlangen naar een rustige ongedwongen thuisbevalling los te laten. Dat is een keuze. Je kunt ook kiezen voor het moeilijke pad. Je kunt ervoor kiezen om de verloskundige te bedanken voor haar advies en op onderzoek te gaan naar de mogelijkheden. We kiezen zelden voor het moeilijke pad, tenzij we ervan zijn overtuigd dat het ons op lange termijn iets oplevert. Het waar maken van je verlangens bijvoorbeeld. Als je kiest voor de makkelijke weg, kies je er ook voor om je verlangens los te laten. Als je voor de moeilijke weg kiest heb je in ieder geval nog de keuze om je verlangens waar te maken. Hoeveel is je verlangen je waard? De uitkomst kan uiteindelijk hetzelfde zijn. Het kan zijn dat je tijdens de zoektocht tot de ontdekking komt dat de risico's zo groot zijn dat je nu vol overgave bereidt bent om je verlangen op te geven in ruil voor meer zekerheid op een goede afloop.

In dat geval kies je er dus zelf voor om het advies van de verloskundige op te volgen en te kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Het kan ook zijn dat je mogelijkheden vindt die verborgen waren en dan met vol vertrouwen tóch kiest voor die gewenste thuisbevalling. Precies zoals Anne dat deed.

Belangrijk daarbij is wel dat je je bewust bent van de risico's. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor een ziekenhuisbevalling. Je kunt bewuste keuzes maken door te begrijpen dat aan elke keuze consequenties kleven. Die kunnen voor je of tegen je werken. Wees je ervan bewust dat je altijd een keuze hebt. Je hoeft nooit iets tegen je wil in te doen. Soms moet je bereidt zijn om bepaalde verlangens overboord te gooien om ruimte te geven aan andere verlangens. In dat geval kies je dus zelf voor een ziekenhuisbevalling, omdat je verlangen naar een gezond kindje groter is dan je verlangen naar een thuisbevalling. Je kiest ervoor. Je hebt altijd een keuze.

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.