Moeder natuurlijk logo

Moedermelk, de biologische norm

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Mensenmelk, speciaal gemaakt voor mensenbaby's, bevat alles wat een baby nodig heeft. Borstvoeding is niet het beste voor je baby, borstvoeding is de norm en kunstvoeding is het alternatief. Het surrogaat voor als er geen moedermelk voor handen is. De meeste moeders zijn prima in staat om hun kinderen borstvoeding te geven.

Agressieve marketing

Helaas is de reguliere zorg rondom borstvoeding nog grotendeels gebaseerd op kunstvoeding adviezen. Dit heeft alles te maken met de agressieve marketingcampagnes van de kunstvoedingsindustrie van de jaren '60. In deze tijd heeft de kunstvoedingsindustrie de advisering rondom borstvoeding letterlijk overgenomen. Die acties hebben vandaag de dag nog steeds invloed op de borstvoedingscijfers. We zijn heel anders naar borstvoeding gaan kijken omdat het alternatief heel gepresenteerd is als 'het beste'. Dat in combinatie met de adviezen die succesvol borstvoeding geven juist tot het minimum beperken in plaats van ondersteunen, maakt dat we op grote schaal zijn gaan geloven dat het bijzonder is als het geven van borstvoeding lukt. Dat je geluk hebt als het wel lukt, maar het niet vanzelfsprekend is. Dat is natuurlijk onzin! Als borstvoeding niet vanzelfsprekend zou zijn, hoe hebben we dan al die eeuwen dat we nu op aarde leven, overleefd? Kunstvoeding bestaat pas zo'n 60 jaar en de industrie heeft er in zeer korte tijd voor gezorgd dat ons natuurlijke overlevingsmechanisme, wat ons eeuwenlang op de been heeft gehouden, in het verdomhoekje wordt gezet. Dat borstvoeding nu wordt gezien als iets speciaals, waarvoor je geluk moet hebben om het te kunnen geven en wat nu zelfs wordt gezien als iets 'vies' en intiems wat goed verborgen moet worden.

Hoewel deze cursus is opgezet om jou je eigen authentieke keuzes te laten maken op basis van objectieve informatie, kunnen we het niet laten om deze informatie met jullie te delen. Zoals je wellicht al gemerkt hebt zit er een zware lading op borstvoeding. We merken dit standaard op onze Social media als we berichten delen over borstvoeding. We zijn ook echt van mening dat iedere moeder het recht heeft om haar eigen keuzes te maken, ook wat betreft voeding, maar dan wel op basis van volledige en objectieve informatie. Anyway, onze intentie is om het niet teveel over kunstvoeding te hebben, maar vooral over borstvoeding.

Zoals de natuur het bedoeld heeft

Dat borstvoeding de natuurlijke norm is lijkt ons duidelijk. Dat is geen mening maar een feit. Mensen zijn gemaakt om mensenmelk te drinken, zoals kalfjes gemaakt zijn om koemelk te drinken. Er is veel onderzoek gedaan naar het verschil tussen borstvoeding en kunstvoeding. Moedermelk is echt de enige volledige voedingsbron voor baby's. Moedermelk bevat honderden verschillende bestanddelen en is een zeer complex geheel, niet alleen voor pasgeboren baby's, maar gedurende de eerste twee jaar blijft (op den duur naast vaste voeding) de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Zolang kinderen melk nodig hebben om te kunnen groeien en ontwikkelen is mensenmelk de beste optie. Moedermelk bevat levende afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziekte en infecties. Daarnaast bevat het stoffen die je baby helpen bij het ontwikkelen van een eigen afweersysteem. Moedermelk bevat precies die ingrediënten die je baby nodig heeft en de samenstelling verandert mee met veranderende behoefte en leeftijd van je baby. Je kunt er blindelings op vertrouwen dat jouw melk precies is afgestemd op de behoefte van je baby. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.