Moeder natuurlijk logo

Groepscursus

Zie jij op tegen de stress, spanning en onzekerheid die het prille moederschap met zich mee lijkt te brengen? Wil jij het moederschapsavontuur aan gaan vanuit rust en (zelf)vertrouwen? Met deze cursus helpen we je om je optimaal voor te bereiden op de komst van je kindje én om jezelf te sterken in jouw rol als moeder, zodat je ontspannen en zelfverzekerd het moederschapsavontuur aan kunt gaan.

Groepscursus

Onze missie is moeders en aanstaande moeders inspireren om te vertrouwen op hun intuitie en in te spelen op de natuurlijke behoeften van hun baby, met als doel ontspannen en zelfverzekerd moederschap.

Hoe fijn zou het zijn als je van te voren weet hoe je kindje precies werkt?!

Kinderen hebben geen gebruiksaanwijzing hoor je regelmatig. Wij zijn er toch zijn van overtuigd dat alle baby’s over de hele wereld met dezelfde blauwdruk worden geboren. De oerinstincten van een Afrikaanse baby zijn exact dezelfde, als die van onze westerse baby’s. Toch zal je in Afrika amper een baby horen huilen, terwijl wij hier in het welvarende westen kampen met legio aan problemen met onze pasgeboren baby’s, waardoor wij zijn gaan denken dat baby’s nu eenmaal huilen.

Je kleintje is volledig van jou afhankelijk om te overleven. Ze doen er dan ook alles aan om dicht bij je te blijven. Huilen is één van de middelen om daarvoor te zorgen. Maar een baby huilt ook liever niet! Huilen geeft stress, bij zowel moeder als baby. En stress is niet goed voor een gezonde ontwikkeling.

Voor een optimale veilige en gezonde ontwikkeling van je kleintje is het belangrijk dat je adequaat reageert op de signalen van je kleintje. Niet alleen voor de ontwikkeling van je kleintje trouwens, maar ook voor jou als moeder is dat erg belangrijk. Je ervaart namelijk veel meer ontspanning en bent veel zelfverzekerder in het moederschap, als je weet wat je kleintje nodig heeft en weet hoe je daarop in kunt spelen.

De groepscursus

De groepscursus is geen standaard pufcursus, als is ontspanning een belangrijk onderdeel van de cursus. De groepscursus is een bewustwordingscursus waarbij kennis en persoonlijke ontwikkeling samen komen. Kennis over wat baby’s wérkelijk nodig hebben om gezond, veilig en liefdevol op te kunnen groeien. De kennis die je nodig hebt om te begrijpen waarom je kleintje bepaald gedrag vertoont, of waarom de dingen lopen zoals ze lopen. De kennis om te weten waar je de antwoorden kunt vinden op het moment dat je het even niet meer weet. En het antwoord daarop is, in jezelf.

Als ontspannen en zelfverzekerd moederschap je doel is kom je er niet met alleen kennis. Je kunt alle kennis van de wereld hebben en nóg steeds ontzettend onzeker zijn over de keuzes die je maakt in het moederschap. Ook als je denkt álles te weten over zwangerschap, geboorte en babies kun je ontzettend veel stress ervaren in het moederschap. De magische sleutel bevindt zich in deze combinatie. De combinatie van kennis en intuïtie.

Het stuk persoonlijke ontwikkeling in de cursus is erop gericht om sterker in contact te komen met je eigen intuitie. Je geloof in jezelf als moeder. Het vertrouwen in jezelf, je kennis én je intuitie. Als je weet waarom je doet wat je doet en daar volledig op durft te vertrouwen, dán ben je in staat om het moederschap ontspannen en zelfverzekerd te ervaren. Je hoeft niet aan jezelf te twijfelen omdat je vanuit je intuitie voelt wat het beste is voor jou en je kleintje. Je hoeft er alleen maar op te durven vertrouwen. Het helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen in jezelf als moeder, maar uiteindelijk ook in jezelf als persoon.

Met deze cursus leren we je te luisteren naar je intuitie. Keuzes te maken op gevoel, inspelend op de natuurlijke behoeftes van je baby. We gaan je helpen je eigen kracht als moeder te vinden zodat je ontspannen en zelfverzekerd in het moederschap én in het leven komt te staan. Van daaruit kan je je kindje alles geven wat het nodig heeft om veilig en liefdevol te ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.

Deze cursus is bedoel voor aanstaande moeders die zich optimaal willen voorbereiden op het moederschap. Kennis en persoonlijke ontwikkeling komen hier samen. De cursus is opgebouwd uit de volgende modules.

 • Geboorte | Alle informatie die je nodig hebt om bewuste, geïnformeerde keuzes te kunnen maken, zodat je grip houdt op de situatie en jij straks voldaan, trots en positief kunt terugkijken op de geboorte van je kleintje.
 • Voeden | Je leert de natuurlijke voedingsbehoeften van je baby kennen, je leert alles wat je moet weten om succesvol borstvoeding te kunnen geven en je leert wat te doen als het anders loopt dan gehoopt, met respect voor de natuurlijke behoeften van je kleintje.
 • Slapen | Wat heeft je kleintje nodig op het gebied van slaap en hoe kun jij de voorwaarden scheppen om optimaal te profiteren van de rust die jullie beide zo hard nodig hebben.
 • Hechting | Je leert het belang van een veilige hechting en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kleintje zich veilig en liefdevol kan ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.
 • Dragen | Het antwoord op (bijna) alles. Je leert waarom het veilig en comfortabel bij je dragen van je kleintje een logisch gevolg is op de zwangerschap. Je leert ook welk systeem het beste bij je past en natuurlijk ook hoe je die veilig kunt gebruiken.
 • Gezondheid | We bekijken de meest voorkomende babykwaaltjes eens vanuit een natuurlijke oorsprong. Hoe kan het dat zo veel baby’s daar last van hebben en hoe kun je daar mee omgaan zonder de natuurlijke blauwdruk van je baby te ondermijnen.

Naast de praktische kennis in deze modules gaan we aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de cursus komen verschillende opdrachten aan de orde die je gaan helpen dichter in contact te komen met je intuïtie, zodat je van daaruit altijd de juiste beslissing kunt nemen. Een aantal bewustwordings opdrachten die je kunt verwachten zijn de volgende.

 • Ik als moeder
 • De kracht van kernwaarden
 • Je emoties als gids
 • Wat je kleintje je probeert te vertellen
 • Uit je hoofd, in je hart
 • Ze doen wat je doet, niet wat je zegt.

De groepscursus is een dynamische cursus. De praktische kennis is grotendeels online beschikbaar en kan je in je eigen tempo doorlopen. Alle onderwerpen zullen tijdens de live dagen aan bod komen, naar behoefte in meer of mindere mate. Ook in het stukje persoonlijke ontwikkeling is ruimte voor maatwerk. De complete cursus is een traject van 3 maanden waarin we 4x live bij elkaar komen. 2x voor de bevalling en 2x na de bevalling.

Op dit moment zijn we nog op zoek naar een geschikte, fijne en inspirerende locatie voor het geven van onze groepscursus in de regio Rotterdam-Rijnmond. We hopen in februari onze eerste groep te starten, bedoeld voor vrouwen die rond april zijn uitgerekend.

Heb je interesse in de groepscursus? Bel of app ons dan even:

0627055280

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.