Moeder natuurlijk logo

Hoe schrijf je een geboorteplan waar je wél wat aan hebt?

Een geboorte valt niet te plannen is het meeste gehoorde argument om geen geboorteplan te schrijven. Daar zijn we het mee eens. Een geboorte valt niet te plannen zoals een bruiloft bijvoorbeeld. Een geboorteplan is dan ook géén draaiboek, een geboorteplan is níet bedoeld om de geboorte tot in de puntjes te organiseren. Wat dat betreft is de term geboorteplan niet helemaal juist. Je kunt het misschien beter 'geboortewijzer' noemen of 'geboortevoorkeuren'. Wij zijn van mening dat het schrijven van een geboorteplan wel een fantastische manier is om de geboorte voor te bereiden.

B7 B510 E7 A78 D 44 Cb 8 A41 A4 A21694 F17 F

Een ander argument om bij een tweede of volgende bevalling geen geboorteplan meer te schrijven is het idee dat er toch niets mee gedaan wordt. ‘Ik had in mijn geboorteplan gezet dat ik niet ingeleid wilde worden, maar het moest toch’. Ja oké, maar had je je dan ook verdiept in de alternatieven en de keuzes die je wel had kunnen maken? Je hebt altijd een keuze, ook al voelt het misschien niet zo. Maar dan moet je wel weten wat je opties zijn.

En de derde reden die we vaak horen is ‘ik laat het allemaal over me heen komen’. Op zich een goede instelling. Go with the flow is een fijne staat van zijn tijdens het geboorteproces, maar hoe behoud je je autonomie als het anders loopt? Hoe kan je je éigen keuzes maken als je niet weet welke opties je hebt? Hoe zorg je dat je niet aan jezelf voorbij gaat?

Bewustwording

Het schrijven van een goed geboorteplan draait om bewustwording. Je kunt wel dingen schrijven in je geboorteplan zoals, ‘ik wil geen ruggenprik’, ‘ik wil niet ingeleid worden’ of ‘ik wil geen keizersnede’, maar daar heb je eigenlijk helemaal niets aan als je niet goed begrijpt in welke gevallen deze procedures worden uitgevoerd, wat de risico’s en alternatieven zijn en welke andere keuzes je kunt maken.

Door het op een juiste manier schrijven van een geboorteplan maak je jezelf bewust van de mogelijke scenario's en de keuzes die daarbij horen. Je word je bewust van de opties en mogelijkheden en het helpt je goed inzichtelijk te krijgen welke voorkeuren je hebt. Het gaat niet eens zo zeer om het plan zelf, maar vooral om het proces om tot dat plan te komen. Het document zelf gebruik je vooral om je zorgverleners duidelijk te maken welke voorkeuren je hebt en helpt jezelf en je partner om tijdens het proces bewust te blijven van de keuzes die je kunt en wíl maken.

Hoe schrijf je een geboorteplan waar je wél wat aan hebt?

Volgende week dinsdag, 9 april geven we een gratis workshop ‘schrijf een geboorteplan waar je wél wat aan hebt’. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met het bepalen van je voorkeuren. We gaan kijken wat voor jóu persoonlijk belangrijk is tijdens de geboorte. We richten ons vooral op wat je wél wil. Als je weet wat je voorkeuren zijn kunnen we gaan kijken wat je nodig hebt om dat mogelijk te maken. Welke scenario’s staan je in de weg en hoe kan je omgaan met de keuzes die bij deze scenario’s komen kijken? Welke informatie heb je nodig om bewuste, weloverwogen keuzes te maken ongeacht de omstandigheden?

Na het volgen van deze workshop ben je in staat om:

  • Je geboortevoorkeuren goed onder woorden te brengen en vast te leggen in het geboorteplan.
  • De informatie te vinden die je nodig hebt om bewuste, weloverwogen keuzes te maken die bijdragen aan jouw gewenste geboorteverloop.
  • Authentieke keuzes te maken, ook of juist als het anders loopt dan gewenst.
  • Grip te houden op de situatie, zodat jij straks met een glimlach terug kunt kijken op een fijne geboorte.
  • Vol verwachting uit te kijken naar de bevalling in plaats van er tegen op te zien.

Doe je mee met de workshop? Meld je hier aan!

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.