Moeder natuurlijk logo

Van angst naar vertrouwen

Een geboorte is een hele spannende gebeurtenis. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. Als dit jullie eerste kindje is heb je waarschijnlijk geen idee wat je te wachten staat. Misschien heb je een bepaald beeld bij een bevalling, maar hoe reëel is dat beeld?

6 Ccbec47 53 F7 40 C7 B198 D7 Afea1 Fe483

De meesten beelden die we in de media te zien krijgen, zijn van heftige, pijnlijke bevallingen, waarbij de moeder zwetend en krijsend op haar rug probeert een kind eruit te persen. Vooral Hollywood films zijn daar goed in. In zekere zin hebben die beelden wel effect op de manier waarop wij naar bevallingen kijken. De meeste vrouwen zien toch wel op tegen de bevalling. Doet het echt zo veel pijn? Kan ik het wel? Wat als het mis gaat? Onbewust zijn we bang geworden voor bevallingen. Hoe erg is dat en wat kan je daar nou aan doen?

Ga je angst te lijf met kennis

Door je goed voor te bereiden kun je veel angsten vooraf weg nemen. Het wegnemen van angsten is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding op de geboorte. Angsten staan je namelijk in de weg bij ontspannen. En alleen wanneer je volledig kunt ontspannen kan je lichaam optimaal haar werk doen. Wanneer je volledig ontspannen bent maakt je lichaam natuurlijke pijnstilling aan zodat de weeën dragelijk zijn. Je lichaam zorgt voor spoedige ontsluiting, zodat je kleintje zo snel geboren kan worden als nodig en veilig is voor jou en je kindje. Wanneer je angstig bent dan ervaart je lichaam stress. Stress is een signaal dat het niet veilig is om je kleintje geboren te laten worden en je lichaam zal onbedoeld het bevallingsproces afremmen. Hiermee wordt de kans op complicaties en (ongewenste) interventies enorm vergroot en dat is nu precies niet de bedoeling.

Waar zie je het meest tegenop?

Neem in de aanloop naar de geboorte de tijd om na te denken over je angsten. Waar zie jij het meest tegenop als je denkt aan de bevalling? Zet je angsten eens op een rijtje en ga op zoek naar informatie om die angsten weg te nemen. In ons programma 'Grip op Geboorte' starten we de training met een visualisatie oefening. Een hele waardevolle oefening die je helpt om je angsten in kaart te brengen, om ze vervolgens met gerichte informatie weg te nemen. Zodat jij je bevalling positief en vol vertrouwen tegemoet kunt gaan en je straks positief terug kunt kijken op een mooie, zachte en liefdevolle geboorte.

We zijn erg benieuwd waar jij het meest tegenop ziet als je denkt aan je aankomende bevalling. Wil je dat met ons delen? Mail ons met jouw angsten zodat we jou en alle andere aanstaande mama's die met dezelfde angsten worstelen kunnen voorzien van gerichte informatie om die angsten zo veel mogelijk weg te nemen.

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.