Moeder natuurlijk logo

Drie tips voor meer zelfvertrouwen in het moederschap

Zelfvertrouwen in het moederschap lijkt een schaars goed. Zeker bij je eerste kindje. ‘Doe ik het allemaal wel goed?’ ‘Hoe weet ik nou wat mijn baby nodig heeft?’ ‘Zij doet het heel anders, is mijn manier dan zo verkeerd?’ Raise your hand als je nog nooit zulke gedachtes hebt gehad. Je bent vrij uniek als je nu met je hand omhoog zit. Zelfvertrouwen in het moederschap begint bij het vertrouwen op je intuïtie, je moedergevoel. Maar daarin gaat het dus ook juist zo vaak mis. Jouw gevoel zegt negen van de tien keer namelijk iets heel anders dan de tips en adviezen die je uit je omgeving krijgt. Lastig! We geven je drie tips die je helpen om meer zelfvertrouwen in het moederschap, maar ook in het leven te ervaren.

Atp 1717

1. Ken je eigen kernwaarden

Ieder mens beschikt over kernwaarden. Dat wat jíj belangrijk vindt in het leven. Voor mij (Anouk) persoonlijk zijn dat de kernwaarden: Liefde, vertrouwen, oprechtheid, authenticiteit en vrijheid. Als het goed is richt je jouw leven in rondom die kernwaarden. Ze vormen de fundatie van je bestaan. Ze zeggen iets over wie je werkelijk wil zijn. Ze geven je houvast bij het maken van moeilijke keuzes.

Als jouw leven, of jouw keuzes niet kloppen bij je kernwaarden voelt dat niet fijn. Het voelt onzeker, je voelt dat het niet klopt. Dat is je intuïtie die je probeert te vertellen dat je van je koers afwijkt. De alarmbellen van je navigatiesysteem gaan af, ‘probeer om te keren’. Als je niet weet wat je kernwaarden zijn kan dat ook heel verloren voelen. Je navigatie probeert steeds ad hoc de route te bepalen, zonder te weten wat de bestemming is. Heel irritant. Het bepalen van je kernwaarden helpt je om je navigatiesysteem in te stellen op de juiste bestemming. Het helpt je om de route te bepalen en het helpt om op koers te blijven.


‘Wat zijn jouw belangrijkste kernwaarden in het leven? En in het moederschap?’

Als je je kernwaarden goed helder hebt, helpt dat je bij het maken van je eigen keuzes. Keuzes die bij jou passen. Die voor jou persoonlijk goed voelen. De kans dat de meningen van anderen je weer onzeker maken wordt een stuk kleiner. Je wéét wat je belangrijk vindt en je weet wat goed voelt en wat niet. Zij baseren hun keuzes (als het goed is) op wat zij belangrijk vinden. Jij op wat jij belangrijk vindt. En dat hoeft niet met elkaar overeen te komen. Er is geen goed of fout. Iemand die het anders doet dan jij doet het niet beter of slechter. Ze doen het op hun manier en jij bent vrij om het op jouw manier te doen.

2. Verander de situatie, niet jezelf

Als je in een situatie zit waarin je niet happy bent, probeer dan niet jezelf te veranderen, maar pas de situatie of de context aan. Bijvoorbeeld in een appgroepje met andere verse mama’s met wie je ervaringen, mijlpalen en moeilijkheden deelt. Je wordt steeds heel onzeker door de meningen en adviezen die daar gedeeld worden. Of je voelt je helemaal niet goed bij de aanpak van de anderen, omdat je zelf een andere visie hebt. Je durft dit niet te delen, omdat je het gevoel hebt dat je de enige bent en bent bang dat de andere moeders daar iets van vinden. Ligt het dan aan jou? Moet jij je visie bijstellen op wat (je denkt dat) die andere moeders vinden, ook al voelt het heel tegenstrijdig voor jou? Of zit je misschien helemaal niet op je plek in die groep? Zou het kunnen dat als je in een ander groepje, met meer gelijkgestemden moeders zit, je veel beter tot je recht komt en je je juist gesterkt voelt in jouw visie in plaats van dat je onzeker wordt door de meningen van anderen? Voor mij persoonlijk is een ander voorbeeld meer beeldend. Ik heb bijna tien jaar bij een gemeente gewerkt, maar ik heb me nooit ambtenaar gevoeld. Ik heb me altijd een vreemde eend in de bijt gevoeld. Altijd tekortkomingen gevoeld. Ligt dat dan aan mij? Nee. Ben ik een minder mens omdat ik niet tot mijn recht kom als ambtenaar? Nee. Zit ik daar dan op mijn plek? Nee. Het ligt niet aan mij, het ligt aan de situatie. Ik hoef alleen iets te veranderen aan de situatie, maar niet als persoon. Als ondernemer voel ik mij als een vis in het water ;)


‘Als je een vis beoordeeld op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zich zijn hele leven een mislukkeling voelen’ ~ Albert Einstein.

Jij hoeft niet te veranderen. Nooit. Als jouw mening en jouw keuzes vanuit je kern komen en in lijn zijn met je kernwaarden hoef je daar nooit van af te wijken. Voor niemand. In zo’n geval is het altijd beter om de context of de situatie te veranderen.

Is er een bepaald persoon in je omgeving die het steeds weer voor elkaar krijgt om je onzeker te laten voelen, maar het is niet iemand die je “zomaar” uit je leven kunt bannen, bedank diegene dan voor zijn of haar mening, zeg dat je het in overweging zult nemen en trek je eigen plan. Ga terug naar je kernwaarden en maak van daaruit je eigen keuze.

​ 3. Accepteer jezelf voor wie je bent

Niemand is perfect en van daaruit is iedereen perfect zoals die is. Laat nooit iemand je wijs maken dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Je kunt altijd beter worden, maar nooit omdat een ander dat van je verlangt. Je bent al perfect. Iedereen heeft onvolkomenheden en dat maakt iedereen uniek. Wanneer je zelf last hebt van zo’n onvolkomenheid kun je besluiten om er iets aan te doen. Maar als je het zelf prima vindt zoals het is, kun je gewoon besluiten om jezelf te accepteren voor wie je bent. Zo kunnen wij samen soms wat chaotisch overkomen en er zijn mensen die dat niet zo prettig vinden. Dat vinden we natuurlijk heel vervelend, want ook wij willen het liefst door iedereen aardig en leuk gevonden worden. Maar samen hebben we besloten daar niets mee te doen. Dit is namelijk wie wij zijn. En omdat wij allebei ‘oprechtheid’ als een van de belangrijkste kernwaarden hebben, vinden wij het belangrijker om onszelf te blijven, inclusief chaotische onvolkomenheden, dan om heel geforceerd proberen gestructureerd te zijn omdat een aantal mensen zich stoort aan ons licht chaotische voorkomen. Dit zijn wij en wij accepteren onszelf voor wie wij zijn. Chaotisch, maar oprecht en altijd vanuit een liefdevolle plek.

Eigenlijk komen bij alle drie de tips de kernwaarden weer terug. Heb je geen idee wat jouw kernwaarden zijn? We hebben een fijne oefening voor je om jouw persoonlijke kernwaarden te ontdekken.

Ontdek hier je persoonlijke kernwaarden

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.