Moeder natuurlijk logo

LUISTER NAAR HET FLUISTEREN VAN JE OER

In contact komen met je intuïtie. Hoe doe je dat? We hebben het al eerder gehad over het vinden van je innerlijke oermoeder. Nu krijgen wij zelf een beetje de kriebels van het woord “oermoeder”. Stom, want het omvat wel alles wat wij doen en waar we voor staan. Toch krijgen we bij dat woord een beetje het ‘geitenwollensokkengevoel’ en dat is precies wat we niet willen. Alleen een ander, allesomvattend woord bleek nog best lastig, maar dat hebben we nu wel gevonden. Intuïtief moederschap. In deze blog geven we je een paar tips om het zachte fluister stemmetje van je intuïtie te kunnen horen. Lees snel verder!

Dsc 0001

Intuïtief moederschap

We schreven al eerder over de eerste essentiële stap in het vinden van het contact met je intuïtie. Ken de blauwdruk van je baby. Weet wat de natuurlijke behoeften van je baby zijn en hoe je daar liefdevol op in kunt spelen. Maar met alleen het kennen van de behoeftes van je kleintje ben je er nog niet.

Ieder kindje is anders, iedere moeder is anders en iedere situatie is anders. We hebben te maken met heel veel informatiebronnen, die allemaal iets te vertellen hebben over de manier waarop jij je kindje op zou moeten voeden. Wij zijn er daar ook één van. Er is geen een methode beter of heiliger dan een ander. Iedere methode is ontwikkeld met de allerbeste intenties.

Jouw gevoel heeft ook iets te vertellen. Sterker nog, jouw gevoel is de allerbelangrijkste guide in je reis in het moederschap. Met die overkill aan informatie en goedbedoelde adviezen is het voor heel veel jonge moeders heel lastig om te luisteren naar dat gevoel. We worden zo onzeker gemaakt door al die perfecte plaatjes en verhalen.

Zodra je kleintje geboren wordt, word jij geboren als moeder. Jouw wezen is er vanaf dat moment op gericht om je nageslacht in leven te houden. Met je hele zijn weet je dat jij dit wezentje moet voeden, beschermen en liefhebben. In de kern weet je precies wat je kleintje nodig heeft. De kunst is om jouw essentie te filteren uit alle manieren, methodes en adviezen die je om de oren vliegen. En dat is nog een hele klus.

Volg je gevoel

Maar hoe, hóe doet je dat nou? Het is zo simpel. Voel. Voel wat er gebeurt in je lichaam als je voor een bepaalde keuze staat. Stap uit je hoofd en laat je leiden door je gevoel. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Waarschijnlijk ken je het wel. Ineens denk je ergens aan en die gedachte geeft een tinteling in je buik. Dit kan een fijne, warme tinteling zijn. ‘Oh ja, wat fijn! Morgen hebben we een verplichte vrije dag!’ Of een ‘oh shit’ tinteling. Oh shit! Ik zou mijn oma meteen terugbellen!’ Die tintelingen, dat is je gevoel. Ze benadrukken dát wat je weet. En je voelt dus meteen of het een fijne gedachte is, of juist niet.

Zo werkt het ook met keuzes. Als je voor een moeilijke keuze staat is het heel goed mogelijk dat je bij verschillende opties bepaalde lichamelijke tintelingen ervaart. Probeer die bewust te voelen en daarnaar te luisteren. Dat is je intuïtie. We delen een paar trucjes met je aan de hand van een veel voorkomende casus.

‘Je baby is nu vier maanden oud en slaapt nog-steeds-niet door... Terwijl je van de meeste mensen om je heen hoort dat hun kleintjes op deze leeftijd al lang doorsliepen. Maar jouw kleintje vraagt ‘s nachts nog makkelijk om één of twee (of meer!) voedingen. Je gaat twijfelen aan jezelf. Doe je iets verkeerd? Is je melk wel voedzaam genoeg? Is er iets mis met je kleintje? Je hebt het idee van niet, maar toch twijfel je... Ook op het consultatiebureau krijg je te horen dat hij nu echt geen nachtvoedingen meer nodig heeft. Je krijgt tips om hem een flesje pap te geven voor het slapen gaan zodat hij lekker verzadigd is, dan gaat hij vast doorslapen. Of om na bedtijd niet meer naar hem toe te gaan. Hij moet het verschil leren tussen dag en nacht en ‘s nachts hoor je te slapen. Dan wordt er dus niet meer geknuffeld en gedronken. Het idee dat je kleintje ‘s nachts krijsend alleen in zijn bedje ligt doet je maag verkrampen. Maar ja, als je niets doet verwen je hem misschien wel veel te veel en leert hij straks nooit doorslapen. En je bent zó moe.... what to do, what to do?!’

Ga op onderzoek uit

Vind je het moeilijk om keuzes volledig vanuit je gevoel te maken en vind je het juist fijn om zaken te beredeneren? Ga dan grondig op onderzoek uit. Zorg dat je alle feiten kent van de voors en tegens van de keuze waar je voor staat. Check de feiten. Je zal merken dat zodra je meer weet, je jezelf steeds meer aangetrokken voelt tot een bepaalde kant van de keuze. Je intuïtie zoekt namelijk bevestiging in dat wat ze al lang weet. Neem alle informatie tot je en vorm je eigen oordeel.

Bijvoorbeeld: Je krijgt van je omgeving de tip om je kleintje gewoon te laten huilen als hij ‘s nachts wakker wordt. Zij hebben het ook gedaan en na een paar nachten sliep het kleintje als een roosje door. Maar eigenlijk voel je daar niet zo veel voor, je moet er niet aan denken dat je kleintje daar in z’n eentje ligt te huilen. Ga op zoek naar voordelen van het laten huilen ‘s nachts. Google, lees boeken, artikelen, onderzoeken enzovoorts. Zoek ook naar de nadelen van het laten huilen. Je merkt dat je bij de resultaten van de ene zoekactie meer weerstand ontwikkeld en bij de andere zoekactie juist opgelucht bent omdat het bevestigt wat je eigenlijk al weet. Dat is dus jouw authentieke keuze.

Weten

Vijf seconden regel

De vijf seconden regel. Nee niet die regel dat je op de grond gevallen voedsel binnen vijf seconden nog op kan rapen en opeten (of is dat alleen in de horeca?) Maar een “regel” die je helpt om keuzes vanuit je intuitie te maken. Het werkt als volgt. Op het moment dat je een inzicht hebt die je echt ‘voelt’, komt die vanuit je intuïtie, maar na vijf seconden zit je hoofd (ego) ertussen. Na vijf seconden gaan je hersenen dat inzicht beredeneren. Je hersenen gaan alle mitsen en maren bedenken. Je hersenen maken geen deel uit van je intuïtie. Je intuïtie is je onderbuikgevoel en je hebt slechts vijf seconden om hem te herkennen.

Bijvoorbeeld: De arts bij het consultatiebureau geeft je het advies om je kindje gewoon even te laten huilen als hij ‘s nachts wakker wordt. Hij moet leren dat het ‘s nachts tijd is om te slapen. Meteen voel je weerstand, je moet er niet aan denken om je kleintje te laten huilen ‘s nachts! Maar dan... Komt je hoofd ertussen ‘misschien verwen ik hem inderdaad wel ‘s nachts, straks leert hij het nooit!’ Dat is dus je hoofd en niet je intuïtie. Je intuïtie liet je meteen al weten dat het niet oké is. Blijf daarbij. Dát is je gevoel. Dat is het gefluister van je intuïtie. Alles na die eerste vijf seconden is niet relevant. Je hoofd weet niets over opvoeden, dat zit volledig in je gevoel.

Tos een munt

Je kunt altijd nog gaan tossen. Twijfel je echt heel erg tussen twee keuzes? Pak een munt en ga tossen! Nee, niet om de munt de uitkomst van je keuze te laten bepalen, maar om je te helpen om te voelen welke keuze het beste voelt. Omschrijf twee opties en hang daar kop of munt aan.

Bijvoorbeeld: Je twijfelt of je je kleintje wel of geen papfles gaat geven voor het slapen. Je wil nog graag langer borstvoeding geven en je weet dat een fles het vraag en aanbod systeem om zeep kan helpen. Je weet ook dat de kans groot is dat je kleintje niet gaat doorslapen van die fles, maar er juist last van zijn buikje van kan krijgen. Maar je bent ook zo moe van al die gebroken nachten en zou zo graag willen dat je kleintje langer doorslaapt.

Kop: papfles geven | Munt: geen papfles geven

Tos de munt en bekijk de uitslag. Wat voel je? Ben je opgelucht? Dan is dit de juiste keuze voor jou. Ben je teleurgesteld? Dan is de andere optie waarschijnlijk beter voor je.

Niet kiezen is ook een keuze

Blijf je eindeloos twijfelen?

Kom je er echt niet uit? Je kunt er ook voor kiezen om niet te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om het te laten zoals het is en je door het moment te laten leiden. In dit voorbeeld zal er niet zo gauw een natuurlijk moment ontstaan om het wel te doen, maar bij een bevalling kan dat anders zijn. Bijvoorbeeld als je het heel erg moeilijk vind om de keuze borst of fles te maken.

Je kent alle voordelen van borstvoeding, maar dat gepruts aan je lijf staat je tegen. Maar je wil eigenlijk ook nog niet definitief de keuze voor de fles maken, want ja, al die voordelen voor de borst. Je kunt er ook voor kiezen om nu nog niet te kiezen. Je te laten leiden door het moment. Op het moment dat je kleintje geboren is vraagt de verloskundige ‘borst of fles’ en jij antwoordt dat wat er als eerste in je opkomt. Dat is het moment dat je een keuze móet maken, want als je hem dan nog niet maakt gaat je kleintje je toch wel heel erg snel laten weten dat je écht moet gaan kiezen.

Heb jij een of meerdere van deze tips toegepast bij het maken van lastige keuzes? Laat het ons dan weten via een reactie 🤗

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.