Moeder natuurlijk logo

#WBW2018 | DE FUNDATIE VOOR HET LEVEN

Deze week is het World Breastfeeding Week en schenken we aandacht aan borstvoeding. World Breastfeeding week is erop gericht om het taboe rondom borstvoeding te doorbreken en het belang van borstvoeding onder de aandacht te brengen. Daar dragen wij met heel veel liefde ons steentje aan bij.

Wbw 2018 Logo English

Laten we beginnen met de mededeling dat borstvoeding niet het beste is voor je kindje. Het is de natuurlijke norm. Ieder mensenkind is erop gericht om mensenmelk – borstvoeding- te ontvangen. En geloof het of niet, iedere mensenmoeder is erop gericht om hun baby van deze mensenmelk te voorzien. In deze maatschappij hebben we mogelijkheden gecreëerd waardoor we in staat zijn om af te wijken van deze norm, zonder dat wij of onze kinderen daar direct schade van ondervinden. In de loop der tijd zijn we het alternatief voor die natuurlijke norm heel normaal gaan vinden. Sterker nog, een heel groot deel van deze maatschappij ziet de natuurlijke norm als abnormaal en soms zelfs asociaal. En dat vinden wij dan weer een beetje gek.


Disclaimer | Met alle informatie die wij over dit onderwerp met jullie delen is het onze intentie om het taboe rondom borstvoeding te doorbreken, feiten te delen en de waarde van borstvoeding onder de aandacht te brengen. Onze teksten zijn in geen enkel opzicht een oordeel over jouw persoonlijke keuzes.
Kopie Van Kopie Van Banner Als Het Anders Loopt

BORSTVOEDING, HET FUNDAMENT VOOR HET LEVEN

Het thema van de #WBW2018 is ‘Breastfeeding, foundation for life’. Oftewel, het fundament voor het leven. Met dit thema wordt de universele basis voor een gezonde en eerlijke start voor ieder mensenkind onder de aandacht gebracht.

Iedere baby die geboren wordt verdient een eerlijke start. Waar wij de luxe hebben om onze eigen keuzes te maken over de voeding van onze kinderen zonder dat zij daar direct schade van ondervinden, zijn er wereldwijd miljoenen baby’s voor wie het krijgen van wel of geen borstvoeding het verschil is tussen leven en dood. Voor deze moeders en baby’s is de keuze niet zo vanzelfsprekend. Sterker nog, miljoenen moeders hébben geen keuze.

‘ In een wereld vol ongelijkheid, crisis en armoede is borstvoeding de fundatie voor een levenslange goede gezondheid.’

Borstvoeding helpt ondervoeding voorkomen, verzekerd baby’s en jonge kinderen van goede voeding en het helpt mensen de kans te geven om uit de honger en armoede cyclus te stappen. Borstvoeding is de fundering van het leven.

Even wat feitjes op een rij:


WIST JE DAT...

  • Het geven van borstvoeding wereldwijd van levensbelang is voor miljoenen baby’s en jonge kinderen? Borstvoeding voorkomt ondervoeding in ieder opzicht. Van ontwikkelingsachterstand en overlijden tot obesitas.


  • Wereldwijd 155 miljoen kinderen onder de vijf jaar een (ernstige) ontwikkelingsachterstand hebben dankzij het gebrek aan goede voeding? Borstvoeding is krachtvoer voor een mensenbaby. Door het krijgen van borstvoeding krijgt de baby de kans om een stevige basis te leggen voor een gezonde ontwikkeling. Ook, of misschien wel juist in gebieden waar het niet vanzelfsprekend is om dagelijks verse en gezonde voeding te krijgen. De kinderen die deze kans mis lopen staan meteen al 1-0 achter en de kans is groot dat zij zich lichamelijk en geestelijk niet goed kunnen ontwikkelen.


  • Er meer dan 4000 liter water nodig is om 1 kg kunstvoeding te produceren? Het geven van borstvoeding is een duurzame keuze en helpt enorm in het voorzien van goede voeding voor baby’s en jonge kinderen. Ook in tijden van crisis, schaarste en armoede. Het produceren van kunstvoeding werkt schaarste en armoede alleen maar verder in de hand.


  • Wereldwijd meer dan 815 miljoen mensen chronisch ondervoed zijn? Het overgrootte deel van die mensen leeft in conflictgebieden waar je niet eenvoudig aan voedsel kunt komen, laat staan aan kunstvoeding en voldoende water voor je kleintje. Het krijgen van borstvoeding is voor de kleintjes in deze gebieden letterlijk van levensbelang.


  • Het niet geven of krijgen van borstvoeding in verband wordt gebracht met een wereldwijd verlies van 302 biljoen dollar? Borstvoeding optimaliseert de geestelijke en lichamelijke gezondheid van vrouwen en kinderen. Dit vormt de basis voor de nationale ontwikkeling en toekomst. Sterke en gezonde kinderen hebben een grotere kans om sterke en gezonde volwassenen te worden. Sterke en gezonde volwassen hebben een grotere kans om zich ook economisch gezond te ontwikkelen en daarmee de armoede achter zich te laten. Ook voor een goede economische toekomst is borstvoeding van levensbelang.

MARKETINGMACHINE'S

Waarom kunnen die mensen daar dan niet “gewoon” borstvoeding geven als ze geen keuze hebben? Om precies dezelfde redenen als zo weinig mensen hier nog borstvoeding geven. Het gebrek aan goede voorlichting, informatie en begeleiding. Ook in de landen waar men dagelijks te kampen heeft met ondervoeding, schaarste en armoede heeft de kunstvoedingsindustrie haar marketingmachine’s op volle toeren laten draaien.

Net als hier is er een tijd geweest waar net bevallen vrouwen bewust werden ontmoedigd om borstvoeding te geven omdat de zorginstellingen daar door de kunstvoedingsindustrie rijkelijk voor werden beloond. En het zou me niet verbazen als die praktijken daar nog steeds voorkomen. Hier is dat niet zo heel spannend, omdat wij in Nederland over het algemeen wel over voldoende middelen beschikken om aan kunstvoeding te komen. Maar je moet er toch niet aan denken dat er hier iets gebeurd dat je niet zo maar een pak kunstvoeding uit de supermarkt kunt halen en je het risico loopt om weken lang niet in de gelegenheid te zijn om aan een pak kunstvoeding te komen.

Dat is dáár dus wel aan de hand. Vrouwen vertrekken met hun verse baby en een pak poedermelk uit het ziekenhuis of geboortekliniek om een paar dagen terug te lopen naar hun dorp. Maar dan. Schoon water is schaars, dus wordt de poedermelk aangemaakt met vervuild water. Of de kunstvoeding is bijna op en het duurt nog wel een paar dagen voordat je nieuwe hebt, dus wordt de poedermelk aangemaakt met steeds meer water. Goede voorlichting en succesvol borstvoeding geven kan letterlijk miljoenen levens redden. 

HET BELANG VAN GOEDE VOORLICHTING

Goede voorlichting is van levensbelang voor miljoenen vrouwen en kinderen. In die gebieden waar schaarste en armoede de boventoon voeren, maar óók hier. Voor iedere mensenbaby is borstvoeding als krachtvoer. Het legt het fundament voor een optimale lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Het is de basis voor onze levenslange gezondheid. En hoe dankbaar we ook mogen zijn dat we hier moeiteloos de beschikking hebben over kunstvoeding, kunstvoeding is en blijft een surrogaat. Een vervanger van het echte werk.

Wij onderschrijven het belang van goede, volledige voorlichting over borstvoeding volledig en daarom is dit ook een belangrijk onderdeel voor onze nieuwe e-course ‘Baby’s blauwdruk’. De deuren van het nieuwe programma zijn nog niet open, maar je kunt je wel alvast aanmelden als early-bird. No strings attached! Je bent tot niets verplicht als je je aanmeldt.

Basisbehoeften Mama

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.