Moeder natuurlijk logo

BABY'S BLAUWDRUK

Hij kwam al een paar keer voorbij. Het oermoedergevoel. Voor veel moeders zo ver weg, maar toch zo dichtbij. Wat bedoelen we met het oermoedergevoel en hoe kan jij dat van jezelf naar boven halen?

In de ideale wereld weet een moeder altijd preciés wat haar baby nodig heeft. De baby hoeft maar een kik te geven en moeder weet precies wat ze moet doen. In de echte wereld is dat meestal anders. Nieuwbakken mama’s lopen avond na avond moedeloos met hun huilende baby in de armen. Schone luier? Check. Gedronken? Check. Warm aangekleed? Check. Geboerd? Check. Maar waarom gaat baby dan toch steeds huilen als we haar in haar bedje leggen? Mama is radeloos en de baby dus ook…

Newborn Toes 1966491 960 720

Baby’s blauwdruk

Om de echte oermoeder bij je naar boven te halen heb je twee dingen nodig. Vandaag hebben we het over het eerste belangrijke ding. Je moet weten hoe een baby werkt. Ja maar iedere baby is toch anders. Ja, absoluut waar. Toch wordt iedere baby over de hele wereld met dezelfde blauwdruk geboren. Een baby kent alleen zijn of haar oerbehoeftes. De behoeftes om in leven te blijven. Niets meer en niets minder. In onze welvarende wereld zijn we gedurende de zwangerschap bezig om alles bij elkaar te shoppen, zodat het je kleintje aan niets ontbreekt. Alleen gaan we met al die spullen eigenlijk een beetje voorbij aan wat je baby écht nodig heeft. Je baby maakt het echt niets uit of het in een gloednieuw met kant bekleed wiegje ligt of het zesdehandsledikantje van marktplaats. Of nouja, eigenlijk wel. Je baby ligt namelijk het liefst helemaal niet in een wiegje of ledikantje. Je baby is namelijk zo geprogrammeerd, dat hij het liefst zo veel mogelijk tijd bij mama doorbrengt. Oké, goed... maar ik kan toch niet de hele dag met mijn baby op mijn buik blijven liggen? Nee, natuurlijk niet! Waarom niet eigenlijk? Want dat is wel precies wat je kleintje nodig heeft.

De oerbehoeften van een mensenbaby bestaan uit voeding, veiligheid, warmte en geborgenheid. Dat is precies wat alle baby’s over de hele wereld nodig hebben om veilig en gezond groot te worden. En ál die basisbehoeften zijn samen te vatten in één woord: MAMA. Dat klinkt best overweldigend, dat je baby echt volledig afhankelijk is van mama. Dat is toch niet meer zo? Iedereen kan een flesje geven. Iedereen kan een baby vervoeren in de kinderwagen. Iedereen kan de baby in het met kruiken voorverwarmde bedje leggen. Tegenwoordig zijn we al heel snel na de geboorte bezig om de baby onafhankelijk van moeder te maken. Moeders kiezen voor de fles, zodat vader (of iemand anders) ook eens een flesje kan geven.  Baby’s horen in hun eigen bedje te slapen, want het grote bed is privé terrein van papa en mama. Baby’s moeten ook even alleen in de box kunnen liggen, want je kan ze toch niet heel de dag bij je op de arm dragen? Je mag ze ook echt niet bij de eerste kik meteen oppakken, want dat hebben ze dan snel door en dan willen alleen nog maar bij je zijn…

Ga eens mee terug, terug naar de oertijd.

Alle baby’s over de hele wereld zijn geprogrammeerd om bij mama te zijn. Bij mama kunnen ze regelmatig slokjes suikerrijke moedermelk drinken. Het maagje van een baby is klein en de melk is licht verteerbaar, waardoor je baby snel weer trek heeft. Dat geeft niet, want mama is altijd in de buurt om weer te drinken. Het hoge suikergehalte in moedermelk is er ook niet zomaar. Mensenbaby’s worden eigenlijk onaf geboren. Met name onze hersenen moeten nog flink groeien. Dat kan niet in de buik, want dan passen we niet meer door het geboortekanaal. Dus moet het na de geboorte. En daar is dus suikerrijke moedermelk voor nodig. In kleine beetje tegelijk, dag en nacht. 

Vroegâh, toen we nog in berenvelletjes liepen, was de enige veilige plek voor een baby bij moeder. Moeder maakte deel uit van een groep, een stam. En die stam boodt veiligheid. Alleen op de tundra was moeder ook een gemakkelijke prooi voor wolven en sabeltandtijgers, dus ook als volwassene zorgde je dat je nooit alleen was. Een moeder zou dus ook nooit haar babytje alleen laten. Moeder zorgt dat ze haar baby nooit uit het oog verliest, want alleen vormt de baby een nog makkelijkere prooi. Dit was niet alleen vroeger trouwens. In Azië en Afrika is dit nog steeds iets van alledag. Een Afrikaanse moeder zal haar baby’tje nooit alleen in de hut laten slapen, een beetje slang schrokt de kleine namelijk zo op!

Een baby kan zichzelf meestal nog niet goed op temperatuur houden. Dat is één van de kenmerken van onze prematuriteit, het feit dat we eigenlijk onaf geboren worden, omdat we anders niet meer door het geboortekanaal passen. Dat is helemaal niet erg, want het moederlichaam is er op geprogrammeerd om de baby goed op temperatuur te houden. De huid op de borst van moeder beschikt over een zeer bijzondere eigenschap. De huid in het borstgebied is in staat om de warmte van je baby te reguleren. Is je baby te warm, dan neemt de temperatuur in het borstgebied af. Heeft je baby het koud, dan warmt het borstgebied op. Gaaf he?! Thermale synchronisatie noemen ze dat.

Misschien nog wel de allerbelangrijkste behoefte van een baby is geborgenheid. Het gevoel dat de baby geliefd is. Zonder liefde kan een baby niet groeien. Voedsel is zelfs ondergeschikt aan liefde. Maar een baby gaat toch dood als het geen voedsel krijgt? Klopt. Maar een baby gaat ook dood als het geen liefde krijgt. Als er geen gehoor wordt gegeven aan zijn of haar andere levensbehoeftes. Het duurt wat langer dan zonder eten, maar uiteindelijk zal een baby die geen liefde kent, niet overleven. Een baby heeft namelijk fysiek lichaamscontact nodig om vitale systemen in het lichaam te ontwikkelen. Zonder lichaamscontact is een baby niet in staat om een volledig immuunsysteem aan te leggen en het zenuwstelsel te ontwikkelen. Zonder lichaamscontact maakt je baby geen oxytocine aan. Een superbelangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor empathie, vriendelijkheid, zorgzaamheid, liefde, maar ook effect heeft op groei, wondgenezing, bloeddruk, vochtbalans and so on… Zonder lichaamscontact is een baby niet in staat om al die essentiële overlevingsstrategieen van het lichaam te ontwikkelen en zal het uiteindelijk dus dood gaan. Liefde, aandacht en geborgenheid zijn dus geen verwennerijen waarmee je zuinig moet zijn. Het zijn misschien wel de belangrijkste levensbehoeftes van je baby ♥

Dus. Wanneer jij onzeker bent over wat je baby nodig heeft. Als je radeloos met je baby rondloopt. Wat zou je oerbaby nodig hebben? En hoe zou jij als oermoeder daar op inspelen?

“ Wat Een Mens In Verwarring Brengt Zijn Niet De Feiten Maar De Meningen Over De Feiten Vorm Je Eigen Oordeel ”

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.