Moeder natuurlijk logo

GRIP OP GEBOORTE

Eén op de drie vrouwen kijkt negatief terug op haar bevalling. Een schokkend aantal vinden wij. Zeker omdat de geboorte van je kindje één van de mooiste momenten van je leven zou moeten zijn. Iedere vrouw is gemaakt om te baren. Al duizenden jaren doen we niet anders. Ons hele zijn is geprogrammeerd op voortplanten. Maar tegenwoordig lijkt het een vrijwel onmogelijke opgave om je baby op een natuurlijke manier geboren te laten worden. Als je zwanger bent, vliegen de horrorverhalen van gecompliceerde bevallingen je om de oren. Niet zo gek als je bedenkt dat één op de drie mama’s terug kijkt op haar bevalling als een nare of zelfs traumatische ervaring.

Img 3459

#genoeggezwegen

De Stichting geboortebeweging heeft in 2016 de actie #genoeggezwegen opgezet. Met deze actie gaven zij een platform aan alle vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen in de geboortezorg.

In twee weken tijd stuurde ruim 600 vrouwen hun verhalen in. Met deze verhalen werd duidelijk dat ook hier in Nederland op dagelijkse basis mensenrechten worden geschonden in de geboortezorg.

Vrouwen die zich niet gehoord voelen. Vrouwen die dwang hebben ervaren. Vrouwen die niet om toestemming zijn gevraagd. Vrouwen die letterlijk NEE hebben geschreeuwd, maar waar niet naar werd geluisterd. Vrouwen die geen flauw idee hadden wat er ging gebeuren en de bevalling in angst hebben ondergaan.

Ook onze verhalen zitten hier tussen…

Anouk: ‘De bevalling van mijn eerste kindje, ging niet zoals ik had gewild. Geen enkele bevalling valt volledig te plannen. Maar met alle kennis die ik nu heb, weet ik dat de ervaring die ik heb gehad niet nodig was geweest. Ik weet nu dat de verloskundige (vanuit haar beste kunnen, laten we dat voorop stellen!) voorbij mijn grenzen is gegaan. Ik weet dat ik, omdat ik onvoldoende geïnformeerd was, geen bewuste keuzes heb kunnen maken. Ik weet nu dat ik wél een keuze had. Ik weet nu dat de toon van de verloskundige alles bepalend is geweest voor het verloop van mijn bevalling. Ik weet nu, dat ik me dat nooit meer zou laten overkomen.’
Anne: ‘Bij de eerste ben ik thuis bevallen. Hiervoor had ik geen cursus gevolgd (en ook geen geboorteplan gemaakt) ik zou het ‘wel zien’. Dit was een redelijk ongecompliceerde, vlotte bevalling. Zodoende ging ik er bij de tweede, heel naïef, vanuit dat ook deze bevalling weer ‘vanzelf’ zou gaan. Weer geen voorbereiding. Een bevalling die heel goed en voorspoedig begon, eindigde in een spoedsectio! Het gevoel van onmacht vond ik vreselijk. Wat een hel, dát nooit meer! De emotionele nasleep was lang. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik andere keuzes gemaakt. Maar vooral, bewust keuzes gemaakt.’

En dit zou ook jouw verhaal kunnen worden…. 

Gebrek aan informatie

De meeste geboortetrauma’s komen voort uit een gebrek aan informatie. Vrouwen die het gevoel hebben dat de bevalling hen is overkomen. Niet wisten wat hen te wachten stond. Niet wisten dat er beslissingen genomen moesten worden, laat staan dat ze wisten dat ze zèlf een keuze hadden.

Gelukkig weten we nu hoe het wél kan. Wij weten wat ervoor nodig is om de geboorte van je kleintje als een mooie, wonderlijke gebeurtenis te ervaren. Anouk haar tweede en Anne haar derde bevalling waren wel geboortes om trots en positief op terug te kijken, dankzij een goede voorbereiding. En die ervaring, die gunnen we jou ook!

Het gaat er niet om dat je helemaal natuurlijk bevalt. Het gaat er niet om dat er niet ingegrepen mag worden. Het gaat er niet om dat je per se thuis moet bevallen. Het gaat erom, dat je bewuste keuzes maakt. Dat je weet dat je ALTIJD een keuze hebt. Iemand die zegt dat ze echt geen keuze had, is niet voldoende geïnformeerd. Zo simpel is het.  En vooral dat je voldoende geïnformeerd bent om bewuste keuzes te kunnen maken. En misschien nog wel het aller belangrijkst, het gaat erom dat je gehoord wordt. Dat je een stem hebt. Dat JIJ de regie hebt over JOUW bevalling.

Grip op geboorte

Wij gunnen het iedere moeder, om terug te kijken naar de geboorte van je kind, als de mooiste dag van je leven. En we hebben een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat ook jij dit kan ervaren. Een methode die helpt bij het maken van bewuste keuzes, ondanks de situatie. Jouw keuzes! Jij hebt de regie.

Met het programma ‘grip op geboorte' nemen we je stap voor stap mee in het geboorteproces. We geven je alle informatie die je nodig hebt om bewuste, geïnformeerde keuzes te kunnen maken. We leren je hoe je deze keuzes kunt vastleggen in een waardevol document; het geboorteplan. En we leren je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw wensen gehoord worden. Zodat je grip houdt op de situatie en jij straks voldaan, trots en positief kunt terugkijken op de geboorte van je kleintje.

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.