Moeder natuurlijk logo

SOORTEN DRAAGZAKKEN

Om je kindje dichtbij je te kunnen dragen zonder handen, zodat je die over hebt om andere dingen te doen, kun je gebruik maken van een draagzak. Het is belangrijk dat je bij een draagzak oplet dat je kindje een natuurlijke houding aan kan nemen. In een natuurlijke houding kan het lichaam van je kind optimaal ontwikkelen en groeien en zal nergens overbelast raken. Je hebt keuze uit verschillende soorten draagzakken.

4E50023A Bc5E 4D5B 9A68 61191C64Eada

Een ergonomische drager is een draagzak of ook wel SSC (Soft Structured Carrier) waarbij het voor de baby mogelijk is om de natuurlijke houding aan te nemen. De draagzak ondersteund het lichaam van je kindje onder de billen en bovenbenen van knieholte tot knieholte en heeft een zacht rugpand zodat het ruggetje natuurlijk kan bollen. Het kindje zit in de draagzak op kusjeshoogte voor jou, je kunt een kusje geven op z’n hoofdje, en in de M-houding, zoals een kikker met de knietjes hoger dan de billen. Het is een draagzak die je als rugzak (of op je buik) aantrekt. Er zijn verschillende echte ergonomische dragers op de markt (en helaas ook die claimen ergonomisch te zijn zonder dat ze de natuurlijke houding stimuleren…). Wel ergonomisch zijn bijvoorbeeld:

Mei Tai

Dit is een draagzak van draagdoekenstof met een rugpand, schouderbanden en heupband die je vastknoopt om je lichaam. De draagzak is in de breedte maat-afhankelijk, het zak-gedeelte moet zo breed zijn dat het je kindje onder de billen en bovenbenen kan ondersteunen van knie tot knie. Ook in de hoogte is het belangrijk dat het rugpand tot halverwege het hoofdje van je baby reikt, maar als het rugpand langer is, dan kun je het aan de onderkant oprollen zodat je baby hoger in de zak zit. Doordat je de zak om jezelf en je kind heen vastknoopt hoef je geen delen te verstellen en kun je je kindje mooi strak tegen je aan dragen waardoor er geen gewicht aan je komt te ‘hangen’, maar je je kindje 'op je lijf' draagt. Er zijn verschillende merken die goed verstelbare Mei Tai's produceren. De Hoppediz Hop-Tye, Fidella Fly-tai, Kokadi WrapTai en de Diva Milano Mei Tai zijn daar voorbeelden van.

Half-Buckle

Half-Buckle betekend dat je een gedeelte kunt vastklikken en verstellen en dat je een gedeelte vastknoopt. Vastklikken vinden mensen soms handig. Je stelt de maat in en als je de keren daarna op pad gaat hoef je enkel de zak aan te trekken en vast te klikken. Af en toe zul je eens wat bijstellen, naar gelang de groei van je kindje en de kleding die jullie dragen bijvoorbeeld. Doordat je een gedeelte knoopt ben je minder maat afhankelijk. Een paar ergonomische Half-Buckle draagzakken zijn:

  • Kokadi TaiTai is een Half-Buckle draagzak van het merk kokadi. Het rugpand van de drager is van draagdoekenstof, de heupband klik je met een gesp vast en de prettig gevulde schouderbanden knoop je om je heen. De breedte van het rugpand is door middel van klittenband goed verstelbaar en daardoor is de babymaat geschikt van maat 50/56 tot maat 80. De toddler is te gebruiken vanaf maat 74 tot maat 92 en daarna heb je nog de toddler XL die vanaf maat 86 tot 104 te gebruiken is. Met een elastiekje kun je zorgen voor voldoende nekondersteuning.
  • Hoppediz Bondolino is ook een Half-Buckle. De heupband heeft geen gesp maar klittenband, dit hoef je dus niet te verstellen als iemand anders hem gebruikt heeft! Ideaal om in hetzelfde gezin door meerdere mensen te gebruiken. De Bondolino is te gebruiken vanaf maat 56 en heeft ingebouwde verbreders waardoor hij geschikt is tot ongeveer maat 80.
  • Storchenwiege Carrier is een hele fijne drager die vooral heel geschikt is voor pasgeboren kindjes. Doordat de drager op veel manieren verstelbaar is, sluit hij mooi aan en biedt het de juiste ondersteuning. De Storchenwiege carrier is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer maat 80.

Full-Buckle

Full-Buckle betekend dat je de draagzak op alle plekken vastklikt en dat je niets knoopt. Je verstelt de klikbare delen eenmalig en kunt de draagzak dan keer op keer zo vast klikken. Een Full-Buckle draagzak is met name geschikt voor wat grotere kindjes. Zo’n draagzak is wat minder secuur om te hangen is en het daarom prettig is als de spieren van je kindje al wat sterker zijn, zodat het ruggetje niet inzakt en het z’n hoofd rechtop kan houden. Sommige Full-Buckle draagzakken zijn geschikt vanaf de geboorte qua maatvoering, maar let goed op dat het lichaam van je kindje dan goed omsloten is en zo dicht mogelijk tegen jou aanzit.

  • Kokadi Flip is het Full-Buckle broertje van de Kokadi TaiTai van hierboven, de Flip is net als de TaiTai gemaakt van draagdoekenstof en heel goed in breedte verstelbaar. De Flip is een volledig kliksysteem waarbij je ook de schouderbanden klikt. De maatvoering is hetzelfde als de Tai Tai.
  • Fidella Fusion is een hele fijne drager van het merk Fidella. De draagzakken zijn in het geheel gemaakt van draagdoekenstof, daardoor heerlijk zacht en luchtig. De drager is goed af te stellen en daardoor heel goed geschikt vanaf geboorte tot maat 80. De toddler maat is te gebruiken vanaf maat 74 tot 98.
  • Manduca is een voorgevormde ergonomische draagzak met gespen. Het heeft een geïntegreerde verkleiner waardoor er voor pasgeboren baby’s geen aparte insert nodig is. Het rugpand kan verlengd worden waardoor het ook voor grotere kinderen langer te gebruiken is. De Manduca is geschikt voor kinderen van ongeveer 3,5 tot 20 kilo.
  • Boba is een drager om vanaf de geboorte tot een jaar of 4 mee te kunnen dragen. De drager heeft een infant insert die uit twee fasen bestaat, waardoor je je kindje al vanaf de geboorte in de juiste houding kunt dragen. Door het relatief lange rugpand worden ook oudere kindjes goed in de rug ondersteunt. Wanneer het zitvlak eigenlijk te smal wordt kan door middel van de voetensteuntjes toch een M-houding worden verkregen.
  • Ergobaby is er in verschillende versies. Een Ergobaby heeft ook een kliksysteem en gebruik je de eerste periode met een aparte verkleiner. Deze draagzak is tot in de peutertijd, tot ongeveer 20 kilo goed te gebruiken. Prettig dus als je 1 drager wilt kopen en deze langere tijd wilt gebruiken. Ergobaby wordt tegenwoordig ook bij de Baby Dump verkocht.
  • Tula komt in verschillende maten. De ‘baby’ versie is vanaf de geboorte te gebruiken met een apart verkrijgbare infant insert. Deze gebruik je tot je baby ongeveer 7 kilo is en/of broekmaat 68 heeft. Daarna kan je de Tula tot ongeveer broekmaat 92 blijven gebruiken. Eventueel zijn er dan nog verbreders te koop om nog langer plezier van je Tula te hebben, of je gaat kijken naar een Toddler versie, die vanaf broekmaat 92 tot ongeveer 110 goed te gebruiken is. De Tula is een zogenaamde Full Buckle en werkt met een klik systeem. Het is klikken en go! Sinds kort heeft Tula de 'Free-to-grow' drager. Deze is geschikt vanaf de geboorte zónder insert en is verstelbaar zodat hij met je kindje mee groeit.
  • Marsupi is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer negen maanden. Deze drager heeft geen gespen, maar de heupband en schouderbanden maak je vast met klittenband. De Marsupi is verkrijgbaar in drie verschillende maten. In tegenstelling tot andere draagzakken, zijn deze maten afhankelijk van het postuur van de drager. De Marsupi is te gebruiken vanaf de geboorte tot maat 74 en daardoor vooral voor de hele kleintjes erg fijn. Het is een lichte en compacte draagzak die je makkelijk meeneemt.

Dit zijn een aantal voorbeelden van relatief goed verkrijgbare ergonomische dragers, maar er zijn er meer. Afhankelijk van de broekmaat van je baby en je budget kun je voor een van deze ergonomische dragers kiezen. Om er achter te komen welke ergonomische drager het beste bij jou en je kindje past kun je bij een consulent verschillende dragers passen en uitproberen. De consulent helpt je bij het goed afstellen van de drager en vaak kun je deze ook even lenen om zelf uit te proberen.

Physio Transs Vav Profil

Ergonomisch

De term ergonomisch is helaas niet beschermd en is ook vaak op de verpakking van niet-ergonomisch dragers terug te vinden… Als je twijfelt of een drager echt ergonomisch is vraag je dan af of de draagzak echt de natuurlijke draaghouding stimuleert: zit je kindje met de knietjes hoger dan de billetjes, is er knie tot knie ondersteuning, heeft de drager een zacht en soepel rugpand en zit het kindje op ‘kusjeshoogte’ voor jou. Als je alle vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden heb je een ergonomisch drager te pakken. Draagzakken waarin je je kindje ook met het gezicht van je af kunt dragen zijn doorgaans niet ergonomisch, ook niet als je je kindje er in draagt met z’n gezicht naar je toe. Het ruggetje van je baby kan niet natuurlijk bollen doordat het rugpand te stug of hard is en je kindje kan geen bescherming bij jou zoeken met z’n gezicht van je af.

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.