Moeder natuurlijk logo

WAAROM EEN DRAAGCONSULT?

Waarom zou je een draagconsult willen doen of een draagconsulent inschakelen? Kan je het knopen niet leren van een YouTube filmpje? Of van een andere moeder? Als je de meerwaarde van het dragen van je kleintje in ziet en dit ook graag goed en op de meest handige en prettige manier zou willen doen, dan is het fijn om een draagconsult te doen. Daar zijn verschillende redenen voor.

I Os Upload Ma 2 Apr 2018 221138 2

De meeste consulenten bieden verschillende vormen van draagconsulten aan:

  • Informatief consult: Tijdens een informatief consult vertelt een consulent over alle belangrijke aspecten van ergonomisch dragen. Waar je op moet letten, met welke systemen je kunt dragen en hoe je deze goed moet gebruiken. Als je weet dat je wilt dragen, maar niet goed weet hoe, kunnen jullie samen tot de voor jullie meest ideale oplossing komen. De verschillende draagsystemen kunnen worden gedemonstreerd en je kunt het een en ander proberen. Ook bij (medische) bijzonderheden is een goed geschoolde consulent in staat je te helpen bij het vinden van het meest geschikte systeem in jouw situatie.
  • Knoopconsult: Een consulent kan je leren hoe je je rekbare of geweven draagdoek goed moet gebruiken. Ze kan je een knoop van begin tot eind goed aanleren, leert je tips en tricks en speelt in op jouw specifieke wensen en behoeften tijdens het knopen. Een consulent leert je precies dat wat je moet weten om goed, veilig en comfortabel te kunnen knopen. En die dingen leer je helaas niet van een YouTube filmpje of tutorial.
  • Pasconsult: Je wilt graag dragen met een ergonomische drager, maar je weet niet goed welke. De meeste consulenten hebben een aardige ‘stash’ met verschillende dragers die tijdens een pasconsult uitgeprobeerd kunnen worden. Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is heel persoonlijk welke drager het beste bij jou en je kindje past. Er zijn zo veel verschillende soorten dragers met allemaal hun specifieke eigenschappen. Daarom is het verstandig om voor aanschaf eerst een drager uit te proberen.

Ervaring en kennis

Waarom zou je voor een draagconsulent kiezen en laat je je niet gewoon helpen door een bekende moeder die toevallig wat draagervaring heeft? Daar zijn een aantal goede redenen voor te bedenken. Een draagconsulent heeft een gedegen opleiding gevolgd en is meerdere dagen intensief bezig met de achtergrond van dragen, de fysiologie van de mens, theorie over hechting en geborgenheid, het trainen van het didactisch vermogen en natuurlijk ook met het aanleren van de verschillende basisknopen.

Tijdens de vervolgopleiding wordt dieper ingegaan op ‘special needs’ van zowel ouders als kinderen. Denk hierbij aan heupdysplasie, klompvoetjes, prematuur geboren kindjes, ernstige reflux, maar ook aan het dragen met bekkeninstabiliteit, reuma of een andere aandoening. Heb je met een speciale situatie te maken? Vraag dan naar het opleidingsniveau van de draagconsulent.

Oefenen

Tijdens een professioneel draagconsult oefen je met speciale draagpoppen. Deze poppen hebben de gewichtsverdeling van een echt kindje en daardoor kan je veilig oefenen zonder je kindje in gevaar te brengen. Veiligheid staat te allen tijde voorop. Je oefent een knoop of past een drager met de pop en wanneer jijzelf en de consulent voldoende vertrouwen hebben in je kunnen, kan je de knoop uitvoeren met je eigen kindje. Vertrouw de consulent op haar oordeel.

Opleiding

Het is sowieso niet onverstandig om naar de opleiding van de consulent te vragen, aangezien de titel ‘draagconsulent’ niet beschermd is. Helaas kan iedereen die daar de meerwaarde van inziet zich draagconsulent noemen. Er zijn verschillende opleidingsinstituten voor draagconsulenten. De drie geaccrediteerde opleiders in Nederland zijn Die Trageschule, Instituut voor Hechting en Massageacademie. Via de websites van de opleidingen kun je ook draagconsulenten bij jou in de buurt vinden die je opleiding hebben gedaan.

Overtuigd van het nut en de noodzaak van een draagconsulent? Boek dan hier meteen jouw consult.

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.