Moeder natuurlijk logo

BAMBINO DRAAGZAK? LAAT DIE MAAR IN DE WINKEL LIGGEN

Hij is er weer, de Bambino draagzak, in de aanbieding bij de kruidvat. Voor slechts €19,99 is deze “ideale draagzak” van jou. Waarom kan je toch beter deze draagzak in de winkel laten liggen

Laten we voorop stellen dat ieder kindje dat gedragen wordt, in wat voor draagzak dan ook, met liefde wordt gedragen. Geen enkele ouder denkt, ‘goh, laat ik vandaag mijn kindje eens lekker gaan dragen met een draagzak die mijn kindje niet goed ondersteunt en eigenlijk helemaal niet comfortabel is voor mijn kindje en mijzelf’. Nee, deze ouders zien zeker de nut en noodzaak van dragen, ze zijn alleen niet op de hoogte van het verschil tussen ergonomische en niet ergonomische draagsystemen. Daarom deze blog.

Bambinodragerklein

Wat is ergonomisch dragen?

Het belangrijkst is dat je kindje in de doek of drager zijn natuurlijke houding kan aannemen. Ergonomisch dragen houdt in dat de manier waarop je draagt de natuurlijke houding van de baby respecteert. Dat betekent concreet dat:

 • Je kindje rechtop, op kusjeshoogte zit;
 • Je kindje met het gezichtje naar jou toe is gericht;
 • Je kindje van knie tot knie ondersteund is;
 • Je kindje met de knietjes hoger dan de billetjes, in de zogenaamde ‘M-houding’ zit;
 • Je kindje het ruggetje licht gebold heeft en het nekje goed wordt ondersteund;
 • Je kindje de schoudertjes licht naar voren gebogen heeft met de handjes naast het hoofdje.
Physio Transs Vav Profil

Laten we nu eens naar de Bambino draagzak kijken

In de Bambino draagzak zit je kindje

 • Rechtop
 • Op kusjeshoogte
 • Met het gezichtje naar jou toe
 • Van knie tot knie ondersteund
 • In de M-houding, met de knietjes hoger dan de billetjes
 • Met een licht gebold ruggetje
 • Het nekje goed ondersteund
 • De schoudertjes licht naar voren gebogen
 • De handjes naast het gezichtje

Bambino

Dit geldt overigens niet alleen voor de Bambino draagzak, maar ook voor de Chicco, Baby Björn, Stokke en andere merken waarbij het kindje met de beentjes naar beneden hangt en de drager een verhard rugpand heeft. Heb je een drager en vraag je je af of hij ergonomisch is? Loop dan bovenstaand lijstje even door.

Daarnaast is deze draagzak ook niet ergonomisch voor de ouder. Bij een goede ergonomische draagzak zit het kindje zo hoog dat je gemakkelijk een kusje op het voorhoofd kunt geven. De draagzak of draagdoek sluit zo goed aan waardoor je kindje een geheel vormt met je eigen lijf in plaats van, zoals bij deze draagzak, aan je schouders hangt.

Je kindje krijgt echt niet meteen heupdysplasie als je hem of haar een keer in zo’n drager draagt en zal er ook heus geen blijvend letsel aan overhouden als je het vaker doet. Er zijn veel betere systemen die niet per se heel veel duurder hoeven zijn, maar wel veel meer bijdragen aan het draagcomfort voor zowel ouder als kind.

Wat zijn dan betere opties?

Ergonomisch dragen kan op verschillende manieren. Met een rekbare of geweven draagdoek, een mei tai, ringsling of een ergonomische draagzak.

Ergonomisch dragen hoeft ook niet per se heel duur te zijn. Je kunt je kindje al dragen in bijvoorbeeld een Yaro ringsling van €40,- een rekbare doek van SmallVips en en geweven doek van Yaro, zoals bijvoorbeeld de ‘Turtle’, ‘Basket’ of ‘Ivy’ van €50,-. Een Marsupi draagzak is er al vanaf €65 euro, een meitai van hoppediz vanaf €75 en andere ergonomische draagzakken zoals bondolino, manduca, bykay, fidella en kokadi vanaf €100,-. Er zijn genoeg mogelijkheden en als je graag wilt toekomen aan de behoefte van je kindje zijn ze iedere cent waard!

Wil je weten welk draagsysteem het beste bij jou past? Denk dan eens aan een draagconsult bij een draagconsulent bij jou in de buurt.

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.