Moeder natuurlijk logo

SCHOENENTIC

Schoenentic

Hoe bepaal je de juiste schoenmaat

Denk je de schoenenkast voor de kids goed gevuld te hebben voor het komende seizoen, maken ze weer even een groeispurt. Dááág (bijna) ongedragen nieuwe schoenen en met een beetje pech ook meteen je voorraad. Dit overkwam mij afgelopen zomer. Dat gebeurt me niet nog eens!

 Wat blijkt? Ik ben niet de enige die de kids onbedoeld op te kleine schoenen laat lopen.

Duim Test

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van alle kinderen op te kleine schoenen loopt. De helft?! Ja echt!

Schoenen schoenen schoenen. Zo veel schoenen! Ze zeggen dat vrouwen nooit genoeg krijgen van schoenen kopen… Nou ik wel!

Denk je de schoenenkast voor de kids goed gevuld te hebben voor het komende seizoen, maken ze weer even een groeispurt. Dááág (bijna) ongedragen nieuwe schoenen en met een beetje pech ook meteen je voorraad. Dit overkwam mij afgelopen zomer. Dat gebeurt me niet nog eens!

Dus…. Op zoek naar nieuwe schoenen. Maar hoe?! Een (goede)schoenwinkel waar ze leuke, hippe, goede kinderschoenen verkopen, is bijna niet meer te vinden (in de buurt). Dus shop ik lekker online (en bij voorkeur in de sale ;-)).

Maar hoe zorg je nou dat je de juiste schoenen koopt

Het lopen op te kleine schoenen kan schadelijke gevolgen hebben voor het kind. Zij hebben namelijk kans op het ontwikkelen van gezondheidsklachten, zoals verandering van houding wat kan leiden tot heup-, knie- en rugproblemen. Vele sportieve activiteiten voor kinderen vereisen gezonde voeten en daarom is het een belangrijk aandachtsgebied voor ouders en kinderen. Voeten hebben minimaal 12 mm extra ruimte nodig in de neus van de schoen om genoeg bewegingsvrijheid van de voeten te hebben tijdens het lopen, rennen en spelen.

Na het zoveelste paar schoenen terug gestuurd te hebben, omdat de maat niet leek te kloppen met wat nodig was, ben ik op zoek gegaan naar een ‘binnenschoenmeter’. Wat een uitkomst!

Meetmaatje.nl, ‘meet je maatje!’ geeft bekendheid aan het belang van het regelmatig controleren van de voetmaat en de binnenmaat van kinderschoenen. Hiervoor werken zij nauw samen met een onderzoeksteam, die hier wetenschappelijk onderzoek naar heeft gedaan. Dit doen zij onder andere door middel van hun website, het organiseren van meetdagen op sportclubs en in winkelcentra, Nederland te betrekken in het wetenschappelijk onderzoek dat al in een aantal andere Europese landen loopt en het aanbieden van een speciaal ontworpen meetinstrument waarmee je thuis zelf gemakkelijk de voetjes van je kroost op kunt meten en kunt controleren of de binnenmaat van de schoenen nog volstaat.

Bepaal de juiste schoenmaat

Schoenmaat vs schoenlengte

Op Zaterdag 5 april 2014 heeft de eerste Meetmaatje.nl kindervoeten en -schoenen meetdag in Nederland plaatsgevonden in Etten-Leur. Het SBS6 programma Hart van Nederland heeft uitgebreid verslag gedaan van deze meetdag en het belang van het juist meten van voeten en schoenen benadrukt. In totaal zijn er 110 kinderen gemeten. Hieruit bleek dat 77,8% van alle kinderen te kleine schoenen droegen!!

Eigenlijk ben ik niet verbaasd over deze uitkomst. Ik vind mezelf best een bewuste moeder, laat (liet) regelmatig (minimaal elke drie maanden) de voetjes opmeten. Hieruit volgde dan ‘maat 24’ of ‘maat 20’, (lengte voet + 1 cm= schoenmaat) en vervolgens worden schoenen in die maat uitgezocht. Als je bedenkt dat slechts in 3% van de gevallen de binnenlengte van de schoen daadwerkelijk overeen komt met de echte maat van de schoen èn het advies is lengte voet + 1 cm in plaats van de 12 tot 17 mm die wetenschappelijk wordt aanbevolen, koop je dus eigenlijk altijd te kleine schoenen.

Tel hierbij op dat kinderen tot (in ieder geval vier jaar) niet aangeven dat schoenen te klein zijn en de cirkel is rond. Kinderen trekken gewoon hun teentjes in, kindervoeten zijn enorm buigbaar! Op de één of andere vreemde manier was er een paar Converse schoenen in maat 23 tussen de andere Converse maat 24 van mijn zoontje terecht gekomen. Mijn (toch zeer gevoelige) mannetje gaf geen kik! Onvoorstelbaar! Deze schoenen waren een centimeter kleiner dan zijn voetlengte!

Maar te kleine schoenen doen toch zeer?

Kindervoeten zijn zo buigzaam als rubber, daarom kunnen kindervoeten gemakkelijk in schoenen die veel te klein zijn. Naast de ‘buigzaamheid’ van kindervoeten, is het zenuwstelsel van kinderen nog niet volledig ontwikkeld, dus kinderen merken het vaak niet eens wanneer hun schoenen te klein zijn. In het onderzoek heeft er een ‘shoe-test-track’ plaatsgevonden; kinderen kregen 1 schoen welke veel te klein was, en aan de andere voet een juiste maat schoen. De kinderen werden gevraagd een stuk te lopen om vervolgens aan te geven of ze passende schoenen aan hadden. Een opmerkelijk resultaat; kinderen kunnen niet goed aanvoelen welke schoen goed zit en past en gaven zelfs aan dat schoenen goed zaten die meerdere maten te klein waren. Dit is waarom het zo belangrijk is om de binnenmaat van kinderschoenen en voeten regelmatig te controleren.

Iedereen kent wel de ‘duimtest’. Dé bekendste manier om te controleren of schoenen nog passen. Helaas is dit niet zo betrouwbaar omdat de meeste kindjes tijdens deze test automatisch hun tenen intrekken. Het kán wel een goede graadmeter zijn, mits goed uitgevoerd.

Duim Test

Hoe hard groeien kindervoetjes?

Oftewel, hoe vaak moet je dan nieuwe schoenen kopen?

In het onderzoek is de groei van voeten van kinderen tussen 3 en 7 jaar onderzocht. Daaruit blijkt dat kindervoeten ongeveer 1 mm per maand groeien. Kinderschoenen moeten minstens 12 mm en niet meer dan 17 mm groter zijn dan de voeten. Als je kinderschoenen koopt met 17 mm extra ruimte, dan kan een kind hier 5 maanden op lopen (met behoud van 12 mm extra ruimte). Niet alle kinderen groeien hetzelfde, echter, maar 2.5% van alle kinderen liet een afwijkend groeipatroon van de voeten zien. In de leeftijd tussen 1 en 3 jaar groeien voeten ongeveer 1.5 mm per maand in lengte. Tussen 3 en 6 jaar groeien voeten ongeveer 1 mm per maand in lengte en tussen 6 en 10 jaar groeien voeten iets minder dan 1 mm per maand in lengte.

Om zeker te weten of de nieuwe schoenen daadwerkelijk passen is het dus belangrijk om de binnenmaat na te meten. Dit kan door middel van een stencil van karton of een rietje te knippen van de benodigde (dus voetlengte + 12mm) lengte. Past deze zonder buigen in de schoen, dan zit hij goed. Mijn ervaring is dat deze manier niet erg nauwkeurig is en ik ben helemaal klaar met het kopen van te kleine schoenen! Dus ik heb een meetmaatje besteld. Een plus12 voet- en schoenmeter is een meter waarmee je nauwkeurig de voeten van het kind kan meten en deze kan vergelijken met de exacte binnenmaat van de schoen. Met de plus12 weet je altijd met zekerheid of kinderschoenen (nog) passen. (Nee ik heb geen aandelen bij meetmaatje, ja ik onderschrijf wel het belang van goed passende schoenen voor groeiende kindervoetjes!)

♥ Anne

Meer blogs

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle interessante en waardevolle dingen die Moeder Natuurlijk doet en deelt.